Çengelköy Lisesi Endüstri Meslek Lisesi oldu

Yalçın Soysevinç
Tarih 04 Eylül 2013, 10:14

Çengelköy Lisesi Endüstri  Meslek Lisesi oldu


Tüm Türkiye de olduğu gibi Üsküdar’da da  genel lise kalmadı. Burhan Felek lisesi Ticaret meslek lisesi ,Çengelköy Lisesi ise Endüstri Meslek lisesine dönüştürüldü. Anadolu Liselerinin kontenjanlarının artırılmasına rağmen açıkta kalan binlerce öğrenci ya meslek lisesine gidecek yada açık liseyi takip edecek.


Ancak açık lise zamanında dikiş tutturamayan bir takım hatalar yapan ve liseyi bitirme şansını yitirenlere çare olarak düşünülmeli. Çengelköy lisesi Sosyal Anadolu lisesi olarak düşünülmeli idi hatta spor Anadolu lisesi ile beraber karma bir lise olarak düşünülebilirdi. Bunu bu satırlardan öneriyorum ve eğitim camiasının destekleyeceğini umuyorum.

Yıllardır sbs kalkacak derken üçe çıktığını sonra tekrar bire indiğini şimdilerde de yazılı sınavları ile ucu açık sınavlarla güçlendirileceğini öğreniyoruz. Galatasaray lisesi gibi güçlü liseler sbs benzeri sınavları yapabilecekmiş.

 Bu konuda her yıl benzer uyarı yazıları yazıp duruyoruz. Tüm okulların eğitim kalitesini eşit düzeye getiremediğiniz sürece bu SBS sınavı ve Üniversite sınavları yapılmak zorunda ve dershanelerde takviye yapılmak zorunda. Ümraniye de ki Mustafa Kemal Anadolu Lisesi ile Kadıköy’de ki Maarif Anadolu lisesi nasıl aynı değerlendirebilir. Bilmeyen varsa gitsin binalara dışarıdan bi baksın farkı anlar.

Sonuç olarak meslek liselerinin öneminin farkındayım ve güçlendirilmesi taraftarıyım. Spor meslek bilgi işlem meslek liselerinin sağlık meslek liselerinin artırılmasının taraftarıyım.


Son açıklamaları da paylaşarak yazımı bitiriyorum.


Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, SBS’yi kazanamayan veya girmeyen öğrencilerin mecburen meslek lisesi veya imam hatip liselerine gideceğini ifade ederek, yeni bir alternatif daha sundu. Türk, sınavı kazanamayıp Anadolu liselerine yerleşemeyen öğrencilerin açık liseye de gidebileceğini söyledi. Türk, Anadolu, Fen, Sosyal bilimler, Öğretmen liselerine yerleşemeyen öğrencilerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu yıl genel liseler kalkınca sınavı kazanamayan 574 bin öğrenciye 5 “zorunlu” seçenek sunuldu:

1-Özel okul

2- Meslek lisesi

3- İmam hatip lisesi                                                                                                                      

 4- Çok programlı lise

5-Açık lise.

Genel liseler olmadığı için sınavı da kazanamayan öğrencilerin meslek liseleri ve imam hatip liselerine zorunlu yönlendirileceği yönündeki haberleri yalanlamayan Türk, “Bu iki lise dışında Çok Programlı liseler (ÇPL), özel okullar ile açık liseler de alternatif” dedi. Ancak ÇPL’ler birçok ilde bulunmuyor. Özel liseye maddi imkanı yetmeyen ailelerin de meslek ve imam hatip liseleri dışında tek alternatifi kalıyor. Türk’ün verdiği bilgiye göre bu öğrenciler örgün eğitim dışına çıkacak ve evde eğitim alacak, yani açık liseye gidecekler. Ercan Türk, “Genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi veya mesleki eğitime devredilmesi çalışması 2010 yılında başladı. 2013’te sonlandırılması öngörüldü ve planlandığı şekilde tamamlandı. Genel lise artık yok. Geçtiğimiz yıl akademik programlara genel liseler de dahil 460 bin öğrenci kaydoldu. 180 bini genel liselere kaydoldu. Geçen yıl da genel lise olmayan il ve ilçe merkezleri vardı. Bir problem yaşanmadı. Çok programlı lise, özel lise programları gibi seçenekler var. Kanun açık liseyi de örgün eğitim ile eş tutarak böyle bir seçeneği de bize sunuyor. Bunu belirtmek bence önümüzdeki seçeneklerin sınırlı olmadığını ortaya koymaktadır.”

Ağustos ayı eğitimde yapılan pek çok değişikliklerle geçti birisi de meslek lisesine kayıt yaptırmak istemeyenlere “Çok Amaçlı Lise” kapsamında düz lise sınıfları açılması. Yahu madem yapılan uygulama yanlış düz liseyi bırak kendi haline zamanla kalitesini artırma yoluna git ama eğitimde deneme yanılma devam ediyor.

Bu yapılanları takip eden birisi olarak her bakanla yapılan değişikliklerde sanki iktidar değişiyor  zannediyorum. Kalıcı süreklilik arz eden bir yapıya kavuşamadık vesselam.

 

Emeklilikte yaş sorunu devam ediyor?


9000 gün pirim ödemeyi 2011 Kasım ayında dolduran bir arkadaşınız olarak Bağkur a her ay pirim yatırmaya devam ediyorum. Ancak 50.yaşıma basacağım 2015 Ocak ayında emeklilik dilekçemi verebileceğim ve gün şartının yanında yaş şartını da yerine getirerek emekli olabileceğim.

2008 den beri bağlanmaya hak kazanılan emekli maaşları düşük bağlandığı gibi iş yeri sahipliği devam edeceğinden zaten kuşa dönen emekli maaşında ayrıca yüzde 15 daha pirim kesilecek. Yüz binlerce bu konudan habersiz insana biliyorsunuz ödemeler çıkarılmıştı.

Acilen yüce meclis işyeri sahibi emekliden pirim kesmeyi durdurmalı ve 2008 den beri emekli olanların maaşlarında düzenleme yapmalı. Eski emekliye yapıldı yenilere kazık atmaya devam ediliyor.

"Sosyal güvenlik destek primi oranı, 01.10.2008'e kadar yüzde 10 olarak uygulanırken 01.10.2008-31.12.2008 arasında yüzde 12 olarak uygulanmış ve takip eden her yılın ocak ayında bir puan artırılmıştır. Ancak bu oranın yüzde 15'i geçemeyeceğine ilişkin yasal düzenleme uyarınca halen yüzde 15 olarak uygulanmaktadır.  Sosyal güvenlik destek primiyle ilgili uygulama yukarıda izah edilen mevzuat hükümlerine göre yürütülmekte. Dolayısıyla, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden kesilen sosyal güvenlik destek primine sınırlama getirilmesini ve bu kapsamda 59 yaş ve üstünde olanlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmemesini sağlayacak herhangi bir çalışmamız bulunmamakta." Demekte Çalışma Bakanlığı

YATMAK YERİNE  İŞYERİ AÇANA CEZA

Emekli olduktan sonra isterseniz birikimleriniz de varsa yan gelip yatabilirsiniz, bu durumda devlet (SGK) size karışmaz her ya emekli aylığınızı bankaya gönderir. Ancak, ben bu yaşa kadar epey tecrübe sahibi oldum, bu tecrübem ile işyeri açıp vergi mükellefi olayım, vergi ödeyeyim, işçi çalıştırayım, şirket kurayım veya bir şirkete ortak olayım derseniz yandınız. O zaman SGK size verdiği emekli aylığını yüzde 15 eksik öder.

Bu haber 3652 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI