EMEKLİYE İNTİBAK ŞART OLDU

EMEKLİYE İNTİBAK ŞART OLDU


Sizlere TÜED i tanıtarak ve taleplerini sıralayarak yazıma başlıyorum.


Kısa adı TÜED olan TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ’miz 1970 yılında Ankara’da kurulmuştur. O günden bugüne sürdürdüğü kararlı ve sağduyulu hak arama mücadeleleriyle başta işçi emeklileri dul ve yetimleri olmak üzere, bütün emeklilerimizin ve kamuoyunun dikkatini üzerinde toplamış, 119 Şubesi ve 1 Milyona yakın üye sayısı ile Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşudur.


Sayfalarında ve basın açıklamalarında dile getirdikleri temel emekli sorunlarını aşağıda sıralamaya çalıştım.

 

 

Emekli aylıklarında, sosyal ödemelerinde norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi, gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak belirlenmelidir.

TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanun’un 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan ve milli gelirden pay verilmelidir...


Karma sisteme göre hesaplanan ve TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar, en düşük emekli aylığını, asgari ücretin yarısına denk getirmiştir. Emeklilerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerekmektedir.


Vergi iadesinin yerine getirilen ve yüzde 4-5 arasında değişen oranlarda verilmekte olan ek ödemeler günümüzde değerini yitirdiğinden, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak yüzde 10’a yükseltilmelidir.

Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. Sosyal yardımlar gibi bayram ikramiyeleri de bir artış sistemine endekslenmelidir. Bayram ikramiyeleri en düşük emekli aylığı tutarında olmalıdır.

Ekim 2008 öncesi ve Ekim 2008 sonrası dul ve yetimlere bağlanan hak sahibi aylıklarında eşitlik sağlanmalıdır.

TÜİK’in ‘Enflasyon Sepeti’ emeklileri temsil etmemekte ve emeklilerin harcama kalemlerine göre acilen güncellenmesi gerekmektedir. TÜFE’ye endeksli yüzdeli maaş artışları emeklileri yoksulluğa sürüklemektedir.

Emekli Sandığı tarafından ödenen cenaze yardımı, SSK ve BAĞ-KUR kapsamında olan sigortalı ve emeklilerine de uygulanmalı ve eşitlik sağlanmalıdır.

 

Şimdi gelelim son zamlar sonrası düşüncelerime ; zaten bu 2001 emekli yasası ve 2008 yasası sonrası emekliler büyük darbeler aldılar. En önemlisi uzayan emeklilik yaşı haydi bizler yaş bekledik emekli olduk bari düzgün maaşa bağlansak oda yok. Ben 2015 yılnda 3 yıl yaş bekleyip 10.000 gün gibi iddialı bir pirimle neredeyse iki kişinin emekli olduğu kadar pirimle emekli oldum 1.000 tl maaşa bağlandım. O günler asgari ücret de 1000 tl idi.


Şimdi yüzde 37.5 ve yüzde 5 ek zam ile alacağım maaş 10.800 tl asgari ücret ise 17.000 tl ne oldu da zaten düşük bağlanan maaşımız son 8 yılda asgari ücretin yüzde 40 altında kaldı.


Zaten 2002 öncesi emeklilere intibak yapılmıştı ama son yıllarda bu emekli maaşları nasıl 7500 tl nin alında kalabiliyor emekliler bu soruyu sormalı ve cevabını aramalı.


Keşke muhalefet ve iktidar EYT lilerin sorununu çözerken bir 50 yaş sınırında anlaşabilseydi ama emekliye intibak yapmak ABO oranlarını artırmak kaydı ile. Emekli sorununu EYT ye indirenleri anlamakta zorlanıyorum.


En düşük emekli aylığını açıklamak bile sorun oluyor 2001 öncesi emeli sonrası emekli farklı alıyor, memurlar ssk lılar Bağkurlular farklı alıyor. En çok pirimi bağkurlu ödüyor maaşları memurlara yaklaşamıyor bile, bende bağkur emeklisiyim en çok bizim ama hepimizin hakkı yeniyor.

 

Sendikalar da önemli ama çok bölük pörçükler sesleri cılız çıkıyor.

Bu haber 557 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI