ÜSKÜDAR’DA ÖNCELİK DÖNÜŞÜMDE OLMALI

Yalçın Soysevinç
Tarih 12 Haziran 2024, 21:01

ÜSKÜDAR’DA ÖNCELİK DÖNÜŞÜMDE OLMALI


Üsküdar İmar grubu yöneticisi KADİR ÜNAL 1.Haziran günü Kirazlıtepe mahallesinin imar sorunlarını hatırlatan bir yazı kaleme alarak yeni seçilen Belediye Başkanı Sinem DEDETAŞ’a seslendi.

Belediye de imar konuları ile ilgilenen yöneticilerin ve meclis üyelerinin bu grupları takip etmesini tavsiye ederim. Biz Çengelköy Gazetesi olarak gözden kaçtı ise hatırlatmak üzere konuyu sayfalarımıza taşımak istedik. Geçen ayki köşe yazımda Üsküdar’ın birinci sorununun dönüşüm olduğunu hatırlatmıştım.

Gerçi çevreden aldığım duyumlara göre Başkan Sinem Dedetaş hazırlıklarını mahalle bazında yapıyormuş kesinleşmesini takiben mahalle toplantıları yapıp önerilerini sunup çözü arayışına girecekmiş. Her mahallede dönüşüm toplantıları yapacakmış.

Yazısı şöyle

Sayın Başkanım

Üsküdar’ın 33 mahallesinden 16 sı Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesinde bulunuyor.

Geri görünüm ve etkilenme bölgesinde imar ıslah planları çıkarıldı. 20 ? 30 ? 50 - 100 dönümlük parseller parselasyon planı yapılmadığı için olduğu gibi bırakıldı.

Mevcut durumda kaçak yapılaşma neticesinde binalar yapılmış yapılan binalara altyapı hizmetleri getirilmiş ancak bina sahiplerinin elinde tarla hissesi dışında bir tapu belgesi bulunmamakta.

Parselasyon planları yapılmadıkça bu 16 mahallede imar problemini çözdük denilmesi sadece bir illüzyondan ibaret kalmakta.

Parselasyon planını yapmak ise alanın büyüklüğü ve alandaki mevcut yapılaşmanın durumu göz önüne alındığında kolay bir durum olmadığı anlaşılıyor.

Önceki belediye başkanının döneminde parselasyon planı yapmadan parsel küçültme çalışmaları başlatılmış olsa da mahkemelerin iptal kararları ile bunun yapılamayacağı da anlaşıldı.

Kirazlıtepe mahallesinde Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile 180 dönümde yapılan kentsel dönüşüm planlı yapılaşmanın örneği olarak göz doldurdu.

Küplüce, Kirazlıtepe, Mehmet Akif Ersoy, Ferah Mahallesi sakinleri olarak bizler de bu kentsel dönüşümden istifade ederek imarlı ve deprem korunaklı binalara kavuşmak istediğimizi dile getirdik.

Yoğun müracaatlarımız sonucunda Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi arasında Çamlıca Camii Çevresi İkinci Etap Kentsel Dönüşüm Projesi protokolü imzalandı. İmzalanan bu protokol ve bu protokolün eki bir muvafakat name ile yaklaşık 500 dönümlük bir alan kentsel dönüşüm kapsamına alındı.   2/3 çoğunluğu sağlayan 1151 ada 75 -77 parsellerde kentsel dönüşüm başladı neredeyse bitme aşamasına geldi.

 

1153 ada 20-21 parseller de gerekli çoğunluğu sağlayarak kentsel dönüşüm iradelerini gösterdiler ve haziran ayı içinde evlerini boşaltmaya hazırlanıyorlar.(Belirsizlikten dolayı ne yapacaklarını bilmiyorlar.)

1151 ada 98 ? 133 ? 136 parseller ve 1191-7 parsellerde de yeni çıkan kanuna göre %50 çoğunluk birtakım imzalar henüz atılmamış olsa da sağlandı.

Bu ikinci etap 500 dönümlük alanda son aşamaya gelmiş olan kentsel dönüşümün devlette devamlılık esastır ilkesi gereği siz yeni başkanımız tarafından da sahiplenileceğine ve bu projenin hızla tamamlanması için gerekenlerin yapılacağına inanıyoruz.

Aksi takdirde parselasyon planlarının gerçekleşmesini beklemek ve mütahitlerin insafına terk edilmek ile baş başa kalırız ki bu da depremde tabutumuz olacak evlerde yaşamaya devam etmek anlamına gelecektir.

Sayın başkanım 500 dönümlük Çamlıca Camii Çevresi İkinci Etap Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili hususları görüşmek bu konudaki taleplerimizi dile getirmek ve desteğinizi almak üzere mahalle muhtarlarımızı da kapsayan bir heyet ile sizinle görüşmeyi talep ediyoruz.

Üsküdar İmar grubu yöneticisi KADİR ÜNAL

 

Bu haber 292 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI