Asgari ücret yükseltilmeden çalışana rahat huzur yok.

Asgari ücret yükseltilmeden çalışana rahat huzur yok.


Devlet memuruna çalışanına zamları açıkladığı gün aklım karıştı. Devlet kimseyi asgari ücretle çalıştırmıyor hatta en az maaş neredeyse asgari ücretin iki katından bile fazla. En alt maaş 1.818 tl olarak belirlenirken asgari ücret 774 tl temmuzdan itibaren 804 tl. ve aslında bundan daha fazla maaş alan pek çok çalışanın asgari ücretten gösterildiği farkın elden ödendiği de bir gerçekken hükümet neden asgari ücreti bu kadar düşük belirliyor. Hatta sigorta priminin de az alınmasına olanak sağlıyor.
 
Burada istihdamın sağlanması önerisini savunanlara katılmayacağım. Açlık sınırının 1050 tl olarak bir ülkede asgari ücret 1.051 tl olmalı mantıken. Bu yapıldığında gelir vergisi de SSK primi de otomatikman artacaktır.
 
Devlet polis memuruna 2714 öğretmene 2300 tl verince KPSS sınavına katılanlarda her yıl artış olduğunu görmek artık beni şaşırtmıyor. Memurlar yanlış anlamasın sakın fazla alıyorlar gibi bir iddiam yok asgari ücretin enflasyon oranında filan değil çok yüksek bir şekilde artırılması taraftarıyım.
 
İşçi bulma kurumu 230 bin işçi arıyormuş 2 milyon işsizi bu işlere yerleştiremiyormuş. Bu da ayrı bir mesele.
 
 
2013 memur maaşlarından bazıları
 
 
Memur                  9/1 1.890 --- 1.956
Memur                13/3 1.884 --- 1.950
Hizmetli             12/1 1.755 --- 1.818
Öğretmen              1/4 2.301--- 2.381
Öğretmen             7/1 2.009 --- 2.080
Kaymakam            7/1 3.509 --- 3.627
Başkomiser          3/1 2.950 ---- 3.049
Polis memuru       8/1 2.624 --- 2.714
Uzman doktor       1/4 3.770 --- 3.896
Doktor                   7/1 3.137 --- 3.243
Hemşire-Lise        11/3 2.083 --- 2.155
Mühendis-Büro        1/4 3.284 --- 3.394
Teknisyen-Büro     11/1 1.982 --- 2.051
 
Şimdi asgari ücret konusunu irdeleyelim.
 
Geçen ay haber kanallarına yer alan bir haberle, asgari ücret tekrar gündeme geldi. Habere göre Türkiye’deki asgari ücret Doğu Avrupa ülkelerinin üstünde fakat diğer AB üyesi ülkelerin altındaydı. AB’ne üye 27 ülkenin 20’sinde yasal olarak düzenlenmiş asgari ücret uygulaması varken, 7 ülkede (Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İtalya, Norveç) asgari ücret bölgesel ya da işkolu düzeyinde yapılan toplu sözleşmelerle belirlenmekte.
Eurostat tarafından her yıl düzenli olarak yapılan asgari ücret çalışmasına, bu yıl aday ülke olarak Türkiye de dahil edildi. Eurostat tarafından yapılan çalışma çeşitli göstergelerle ülkeler arasındaki asgari ücret göstergelerini karşılaştırmakta. Ancak Türkiye’deki haber kanalları bu göstergelerden sadece birine odaklanmış ve yalnızca Türkiye’deki asgari ücretin 9 AB üyesi ülkesinden daha yüksek olduğunu belirtmişlerdir.
 
Oysa söz konusu ücretler olunca  hem yapılan çalışmada belirtilen diğer göstergelerin hem de  diğer bazı noktaların dikkate alınması gerekir.
 
Birincisi, Doğu Avrupa ülkelerinde hala sosyal ücret uygulamaları geçerlidir. Sağlık, eğitim, ulaşım, konut, enerji vb gibi konularda sürmekte olan sosyal destekler, asgari ücretin dışındadır. Dolayısıyla sosyal ücret uygulamaları istatistiklere yansımamaktadır.
 
İkinci olarak, ki bu yapılan çalışmaya dahil edilmiştir: asgari ücretin ne kadar yaygın olduğu ve ortalama ücrete olan oranının ne olduğudur. Asgari ücretin Avro bazında Türkiye’ye göre düşük olduğu Doğu Avrupa ülkelerinde, işçilerin ortalama yüzde 7’si asgari ücret ile çalışırken, Türkiye’de bu oran yüzde 36 dolayındadır. Bir başka deyişle, Doğu Avrupa ülkelerinde her 14 işçiden biri asgari ücret ile çalışırken, Türkiye’de her 3 işçiden biri asgari ücretle çalışmaktadır. Asgari ücretin bu denli yaygın uygulanmakta oluşu, ülkede hakim ücretin en az ücret olduğunu göstermektedir. Asgari ücret bu haliyle, bireysel ve toplu iş sözleşmeleriyle belirlenen ücretleri de etkilemekte, ülke genelinde ücretleri geriye çeken bir etki yaratmaktadır.
 
Asgari ücretin ortalama ücrete oranına bakıldığında, Türkiye’de asgari ücret ortalama ücretin üçte ikisi iken Doğu Avrupa ülkelerinde bu oran %37’dir. Bir başka deyişle, Türkiye’de genel ücret ortalamasının Doğu Avrupa ülkelerinden yüksek olduğunu söylemek mümkün değildir.
 
Oysa, Batı Avrupa ülkeleri ile yapılan karşılaştırmalarda Türkiye’deki asgari ücretin çok düşük olduğu görülmektedir. 27 AB üyesi ülkenin 20’sinde uygulanan asgari ücretin en yüksek olduğu ülkeler Lüksemburg, Hollanda ve İngiltere’dir. Türkiye’de çalışan bir asgari ücretli İngiltere’de çalışan bir işçinin dörtte birinden daha az ücret almaktadır. Asgari ücretin uygulanmadığı Almanya ve İsveç gibi ülkelerde toplu iş sözleşmeleri ile belirlenen en düşük ücretler,  yine Türkiye’deki asgari ücretin çok üzerindedir.
Bu haber 1259 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI