'DERE YATAĞINA İMAR İZNİ HİÇBİR BİLİMSEL TEMELE DAYANMAZ'

Yalçın Soysevinç
Tarih 18 Eylül 2021, 18:24

'DERE YATAĞINA İMAR İZNİ HİÇBİR BİLİMSEL TEMELE DAYANMAZ'

 

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı yüksek çevre mühendisi Ahmet Dursun Kahraman, dere yataklarında yapılaşmaya izin verildikçe Bozkurt gibi faciaların kaçınılmaz olduğu görüşünde. Kahraman’a göre hiçbir bilimsel temele dayanmayan bu izinler, çıkar ve rant odaklı veriliyor:

 

“Bu izinler çevre ve doğal kaynakları korumaktan öte yaşam hakkını ve toplum yararını hiçe sayan, rant eksenli ve sermaye güdümlü politikaların ürünüdür. Bu yağma politikalarının bu acı sonuçlarından sözgelimi iklim krizi sorumlu tutulamaz. Sorumlusu siyasi iradedir. Çünkü iklim, yağış, sel doğal olaylardır; doğal olmayan can kaybıdır. Buna yol açan da o alanın kullanıma açılmasıdır.”

 

Günlerden beri Kastamonu ilinin Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinin etkilerini izledik yıkılan binaları kaybolan insanları ölen insanları izledik denize yığılan kütükleri ağaçları izledik sürüklenen kayaları toprağı izledik yıkılan Hidroelektrik santralını izledik ve çok üzüldük çok?

Evvelki Bozkurt kaymakamının kütük deposunun taşınması önerisinin yerel halk ve orman işletmesinin direnmesi ile kaldırılamadığını öğrendik. HES yapılırken su tutmasının artırılması için etrafının haddinden fazla oyulduğunu öğrendik. Doğru bildiğini yapacaksın ama fırsat bulamamış yetkili kişi.

Kütük deposunun dere yatağında olması ve sele kapılması ile kütüklerin köprüyü tıkaması ile oluşan anlık barajdan tasan su ve yük dolu su şehre aktı dükkanları zemin katları doldurdu can ve mal kaybını artırdı.

Çevrede ki taş ocakları doğa tahribatı yaptı yağan yağmurların taş ve mil gibi malzemeleri dere yataklarına bolca taşımasının etkisi arttı.



Ayrıca dere yatağının içine verilen imar izinleri ile yapılan iç bina yıkıldı sadece bir binada can kaybı 20 ye ulaştı. Mütahit tutuklanmış ve bu kişi o bölgede bir sürü bina yapmış. Kardeşinin açıklamasına göre esas suçlular imar izinlerini verenlermiş. Bu davalar sürer yıllar sonra okursunuz suçlu sel ve yağan yağmur olur.

Bu olayların üzerinden bir ay sonra herkes unutur yetkililer de unutur diğer tüm Karadeniz ilçelerinde dere yataklarına yapılaşmanın önüne geçilemez ise bu dengesiz iklim şartlarında seller olur elbirliği ile bozulan doğa hırpalanan doğa eski yataklarını geri alır ve bizler t.v.lerin başında gözyaşları ile haberleri izlemeye devam ederiz.



Hükümete tavsiyem kanal İstanbul a ayırmayı planladıkları bütçeyi dere yataklarında olan yapılaşmayı düzeltmeye ayırsınlar. Tüm köprüler elden geçirilsin bilimin ışığında yenileri yapılsın. Nasıl sele dayanıklı köprü yapılır Mimar Sinan ustaya baksınlar 500 yıllık köprüler nasıl ayakta duruyor.

İklim krizini yaratan küresel ısınmanın önüne geçilemiyor Karadenizde tropikal fırtınalar görmeye başladık bunlar her yıl daha da artacak gibi Akdeniz ve ege de ise kavurucu sıcaklar devam edecek ormanlarımız yanacak.


Orman Genel müdürlüğünde bağlı en az 20 uçaklı yangın söndürme filosu oluşturulmalı. Anlaşılan devlet THK ile çalışmak istemiyor yok 4.6 ton su taşıyormuş yok 5 tonluk olacakmış diye ihaleye sokmamışlar. Var olan uçaklarımızı dahi kullanamadık ve yangınları zamanında söndüremedik o da büyük üzüntü kaynağımız oldu.



Ben sorun yazmaktan ziyade çözüm önerme taraftarıyım OGM filosunu kursun kendi çalıştırsın madem uçakları. Vatandaş verilen vergilerin yerinde harcandığını görmek istiyor filo mu kuracaksın ne yapacaksın helikopterlerin tek başlarına yeterli olmadığı göründü uçaklı müdahele şartmış.



Lütfen önlem alın bizi daha fazla üzmeyin?

 

Bu haber 359 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI