GAYRET, SABIR, BİLİM VE AŞI...
GAYRET, SABIR, BİLİM VE AŞI...
2019 ekonomimiz açısından berbat bir yıldı biraz ihracat biraz turizm geliri biraz işçi dövizleri ve yurt dışı müteahit gelirleri derken ekonomi çok zor günler geçirse de iyi kötü seneyi kapatmıştık.
Çengelköy ve çevremizde kapanan işletmeler olsa bile pek çok yenisi gün geçmeden açılıyordu bu işletmelerde gençler çalışıyordu tüm ülkemizde buna benzer gelişmeleri izliyorduk. Turistik bölgeler de hareketli idi ve İstanbul hem ülke vatandaşlarına hem de sayısız mülteciye iş olanakları sağlıyordu.
2019 da en şaşırdığım konu Ayvalık Gömeç de zeytin toplama işi yapanların hepsinin Suriyeli olması idi. Şimdilerde tüm kafelerde ev temizliğinde Türkmenler inşaat işlerinde ise Afganlar çalışmakta.
2020 yılında mart ayı ile beraber KOVİD ile bizde tanıştık, dünyayı kavuran salgın bizi de yakıcı bir şekilde etkiledi.
Ülkemizin ekonomik çalkantılarına krize birde salgın eklenince katmerli berbat bir sene geçirdik sene sonuna kadar sabır istendi sabır ediyoruz, aşı gelecek koruma sağlanacak dendi umutla bekliyoruz.
Sağlık bakanı haziran ayına kadar 30-35 milyon kişinin aşılanacağını belirtti, umarız o kadar sürmez ve daha hızlı bir takvim olur ama sürecin uzaması beni üzüyor.
Yerli aşı çalışmalarının da Nisan ayında sonuç vereceğini duyuyoruz bilim insanlarımızın gayretlerinin boşa çıkmamasını başarılı olmalarını diliyorum. Kovid in genotipi açıklandığında hemen aşı çalışmalarına başlanabilseydi keşke. O aşı çalışmalarına başlayanlar bugün sonuç elde ediyorlar ve bunu satabiliyorlar.
Bilime yapılan yatırım işte böyle bir şey, hele böyle yenilikçi bir konuya yapılan yatırım hem bizim başka ülkelerin şirketlerine mecbur kalmamızı engeller hem de kendi göbeğimizi kesmemizi sağlardı.
Ülkemizin bilim insanlarına fırsat verilirse sabırla gayretle bu aşıları halkımızın kullanımına sunacağına inanıyorum. Bu sevgili ülke yıllarca Hıfzısıhha Enstitüsü aşı üretimi yaptı böyle bir yapılanma kapatılmamalı geliştirilmeli idi. Haydi şimdi seferberliği sağlığa aşıya yönlendirme zamanı yetkilileri bu konulara kafa yormaya davet ediyorum.
Ülkemizde güçlü bilim insanları var bunlara yol göstersek önlerini açsak yeter de artar bile, merak emek sabır gayret insanların yaşamını kolaylaştırdı yıllardır. Artık yaşamımız buna bağlı hatta hayatta kalabilmemiz ve ekonomimiz.
Ama şunu da unutmayalım milyonlarca gelecek aşının günde 200.000 gibi iddialı bir şekilde uygulanması bile ayda 6 milyon kişinin aşılanması anlamına geleceğini unutmayalım. 60 milyon aşı uygulaması demek 10 ay sürecek demektir. Almanya günde 150 bin doz aşı yapabileceğini ve bir yılda hedefe ulaşabileceğini belirtti. Aşının iki doz olması ve iki hafta sonra antikor oluşturmaya başlaması da ayrıca bir handikap. Moral bozmak için yazmıyorum bunları aşı gelecek dertler bitecek demememiz lazım tedbiri elden bırakmamız gerekli. Umarım hız artar aşılarda başarılı olur ve özellikle işinden olanlar ekmeğinden olanlar işlerine kavuşurlar. Sağlık önemli ama ekmek de önemli.
2021 umarım her şey geçen yıldan daha güzel olur ve aşı mücadelesinde planlı programlı bir yıl olur. Günde yüz binlerce insanın aşı yapılabilmesi bile büyük bir organizasyon çünkü.
Yeni yılımız sağlıklı umutlu olsun ?