ÜSKÜDAR DA SEÇİMİ KİM KAZANACAK ?

ÜSKÜDAR DA  SEÇİMİ KİM KAZANACAK ?


Tüm ülkemiz gibi Üsküdar da yerel seçim sürecine girdi. Eskiden olsa sathı mahalline girdi derdik. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı yarışı bildiğiniz gibi dev kampanyalarla sürüyor.


Ben daha çok Üsküdar ile ilgili değinmeler yapacağım. AK parti adayı son 10 yılın Belediye başkanı Hilmi Türkmen üçüncü kez aday yapılarak onore edildi. Ondan önce de Hukuk işlerinden sorumlu başkan yardımcısı idi. Üsküdar ı bilen birisi olarak güçlü bir aday. Tabi yıllardır STK larla kurduğu ilişkiler avantajı olacak dezavantajı ise dönüşümde bir türlü hızlı ivmenin yakalanamaması. Ama son haftalarda neler yaşanır dönüşüm konusunda bilemiyorum.


CHP Üsküdar Belediye Başkan adayı Sinem Dedetaş ise Ekrem İmamoğlu nun Üsküdar’a uygun görüp önerdiği bir isim Denizcilik İşletmelerinde son beş yıl müdürlük yapan genç yaşına rağmen tecrübeli bir isim. Sosyal medyası gitgide güçleniyor kadın aday olması bir avantaj. Geçmiş seçimlere nazaran meclis listesi oldukça genç ve önseçim yapmak da avantaj olabilir. Ama Üsküdar’ı tanıması Üsküdarlının onu tanıması için sadece 30 gün kaldı bu günleri nasıl değerlendirecek göreceğiz. Ulusal medya da alan açıldı olumlu etkisi olacaktır diye düşünüyorum.


İYİ Parti Üsküdar İlçe teşkilatı ince eledi sık dokudu bir deprem güvenlik uzmanı olan Prf. Dr Ertaç Ergüven’i aday yaptı. Seçime kalan süre içerisinde dönüşümle ilgili güçlü önerilerini halka anlattığı ölçüde başarılı olacaktır. Tepeyi zorlayacak bir aday olarak görüyorum. Üsküdar merkez mahalleleri ve boğaz mahalleleri özelinde önerileri seçmenlerin dikkatini çekecektir. Belediyenin aldığı terk alanlarını satmayacağını yeşil alanları artıracağını şimdiden söz vermesi de çok önemli. Dönüşümde kiracılar lehine çalışmalar yapacağını da belirtiyor. İYİ Parti meclis üye adayları da özellikle kentsel dönüşüm konularında deneyimli ve her mahallenin detaylarını bilen isimler olduğunu da not edeyim. Ertaç bey yıllardır Üsküdar da oturan bir isim. Ders anlatır gibi bir stili yok gayet açık ve rahat bir anlatımı var hocamızın.


DEVA partisi adayı Hande Mutlu ile basın toplantısında tanıştım. Üsküdar doğumlu ve hep Üsküdar da yaşadığını öğrendiğimde çok hoşuma gitti. Veteriner hekim olan Hande Mutlu konusunda uzman bir hekim. Sonrasında mahallelerde yaptığı ziyaretlerde duyumlarım cana yakın samimi ve ikili diyologlarının çok iyi olduğu yönünde. O yüzden vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Sloganı “Üsküdar için DEVA Hande Mutlu”. Kadın aday olması da bir seçmene ulaşmakta bir avantaj. Dönüşümle ilgili kentle ilgili fikirlerini dinledik seçmene ulaşabildiği kadar başarılı olacağını söyleyebilirim.


Saadet Partisi adayı Yılmaz Bayat ise 10 yıl belediye başkanlığı yapmış bir isim tanınması ve geçmişten gelen sevgi ilişkileri SP nin son yıllarda aldığı oyları Üsküdar da kat kat yukarı çıkaracaktır. Özellikle de Çengelköy de yoğun oturan Kemahlılar bakalım bu seçimde nasıl bir tercihte bulunacaklar. Basın bürosu gayet iyi çalışıyor haber akışı mükemmel. Diğer partilere bir türlü anlatamadığımız bir durum bu.


Yeniden Refah Partisi adayı Turgut Sadıkoğlu genç ve dopdolu bir isim. Basın toplantısında isminin açıklanmasının hemen ertesi sabah sokaklarda afişlerini görmek masalarımızda projelerinin olduğu broşürleri görmek ne kadar hazırlıklı olduğunun göstergesi idi. O da Üsküdar doğumlu Üsküdar da yaşayan bir adayımız.

 

Bağımsız Belediye Başkanı adayı Cevdet Çavuş da çok güzel önerileri ile yarışta özellikle Çengelköy ve çevresinde ilgi görüyor. Özellikle yaşlılar konuk evi ve herkese tapusunu dağıtacağını söz vermesi ilgi çekiyor.

 

Şimdi gelelim işin özüne bu seçimi kim kazanacak ?

 

Adaylarımızın hepsi kıymetli, seçmenlerin çoğunluğu birisine daha fazla oy verecek birini seçecek. Belediye meclisinde de aynısı olacak.


Benim doğma büyüme Üsküdar’lı olduğumu herkes bilir. Gözlemim SKM si güçlü olan seçimi kazanır 1999 u hatırlayın DSP tüm ülkede birinci parti olduğu halde Üsküdar ı kazanamamıştı. O sıra SKM si güçlü olan Refah partisi ilçeyi ve İstanbul u kazanmıştı.

Nedir bu SKM ?

Partiler seçim öncesi seçim işleri komisyonu kurarlar. Kimileri ilçenin tüm seçim yetkilerini bu komisyona havale eder. Bu SKM STK toplantılarını aday mahalle ziyaretlerini milletvekillerini destek için organize eder. Seçim büroları açar afiş broşür temin eder. Mümkünse kalem kahve eşantiyon bulur broşürlerle dağıtımını sağlar. Örneğin SP yıllardır paketli sebze tohumu dağıtıyor ve sempati topluyor. AK parti ramazan ayı ile beraber koliler tepsiler kahveler dağıtır, İBB de altta kalmıyor ihtiyacı olanlara oldukça büyük bir ramazan alışveriş çeki dağıtıyor.


Bu SKM ler başkan adayının programını yaparlar stantların nerelere hangi günler kurulacağına karar verirler sürekli duracak stantlarda kimlerin görevli olduğuna yönlendirme yaparlar. Yerel seçimi kazanmanın anahtarı parti örgütü diğer bir deyimle teşkilatında bulunuyor. Kim daha çok çalışırsa kapıyı o açıyor. Basın ilişkileri haber bültenleri önemli yerel basında yer bulan kendini ifade edebilen avantaj sağlıyor. İhsan Özkes bu konuda en önemli örnektir kötü seçim çalışmasını yerel basın çalışması ile başa baş konuma getirmişti.


Başkan adayınız ne kadar iyi olursa olsun söylemi ne kadar açık ve güçlü olursa olsun başkan tek başına seçim kazanamaz. Seçimi bir parti hep beraber bir arada durursa kazanır. Yada ilçe bazında oylarını ülke genelinin üzerine çıkarabilir.


Yazı uzadı son seçimlerin de analizini yapmak isterdim ama 31.Mart akşamı Üsküdar da organize olan el yordamı ile iş yapmayan partisini bir arada tutan, çalışkan meclis üyeleri olanları üst sıralarda göreceğiz gibi geliyor bana.

 


Bu haber 296 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI