ÜSKÜDAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN TARİHİ FIRSAT

ÜSKÜDAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN TARİHİ FIRSAT

Tarih 25 Ağustos 2023, 18:46 YazdırBu haberi yazdır

DEPREM KAPIDA BEKLERKEN İSTANBUL ÖZELİNDE ÇÜRÜK BİNALAR İÇİN YENİ YASALAR YOLDA...

ÜSKÜDAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN TARİHİ FIRSAT

 

DEPREM KAPIDA BEKLERKEN İSTANBUL ÖZELİNDE ÇÜRÜK BİNALAR İÇİN YENİ YASALAR YOLDA...

Emlak Uzmanı Selahattin Özgür ile Boğazda yer alan 16 mahallemizde imar ve dönüşüm konusunda gelişmeleri anlatmasını istedik. Ayrıca bireysel parsellerin olduğu yerler ruhsat rekoru dönüşüm rekoru kırarken hisseli parsellerin yerinde saymasının nedenlerini sorduk. Aldığımız bilgileri siz değerli okurlarımıza aktarıyoruz video çekimlerimiz de sosyal medyada yer alacak.

 

Üsküdar için bu güne kadar yapılan kentsel dönüşüm sadece TOKİ eli ile çok kısıtlı olarak gerçekleşti buda yasalarda büyük eksiklik olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.

 

30 YILDIR İMARA HASRET ÜSKÜDAR NELER YAPTI ?

 

2014 yılından bu güne kadar Üsküdar’da olan gelişmeler neydi sırayla anlatalım ;

1 önce planlar yapıldı Bütün planlar mevcut parsellere göre sosyal donatılar ayrılmadan parselin tamamında işlendi 6.50 olan imar durumları 12,50 ye ve kot farkı olan yerlerde bodrumlar eklendi.

9,50 olan parsellerde 15,50 ye yükseldi yine kot olan yerlerde bodrumlar eklendi 6 kat ve 7,50 kat olarak hayata geçti. Üsküdar’ın 16 mahallesinde hisseli ve tarla vasfında olan bu planlarla kentsel dönüşüm hayalleri kuruldu bir türlü hayata geçmedi.

Çünkü hisseli parsellerin 2/3 çoğunlukla dönüşüme razı olacaklarını hesap eden yöneticilerimizin hesapları tutmadı olmayacağını görünce çareyi TOKİ eli ile dönüşüm olsun diye yapılan çalışma ve verilen haklar Üsküdar’a tam 5 yıl kaybettirdi. Neydi bu oranlar nasıl hesap yapılıyor TOKİ’nin dönüşümünde ?

Üsküdar’da imar durumu rafa kalkıyor dünyada eşi olmayan bir uygulama şöyle binanın toplam metresi ölçülüyor örnek binanın tamamı 1000 metre buna tam 700 metre inşaat hakkı verildi ayrıca tapusuda 300 metrekare idi ona da 120 metre ilave inşaat hakkı verdi. TOKİ nin ilk etap dönüşümü bu şekilde oldu bunu duyan ve fırsat bilen Kirazlıtepe , Mehmet Akif Ersoy , Ferah , Küplüce mahallesinde olan hisseli parseller belediye başkanlığına akın ettiler, bizlerde bu haklardan faydalanmak istiyoruz bizi de kentsel dönüşüme dahil edin dediler.

Buna itiraz edemeyen yöneticiler talepleri almaya başladılar tam 20 parselde bu çalışmaya dahil edildi buda Üsküdar’ın 16 mahallesinde hisseli olan parsellerde kentsel dönüşümü durdurdu hem kentsel dönüşümü engelledi hem de daire fiyatlarını ve kiraları uçurdu. 5 yıl önce söylenen sözlere bakınca bu gün aynı sözleri söyleme cesareti kimsede yok gibi Kirazlıtepe’li burada kalacak yerinde dönüşümle kimse mahallelerini ilçelerini terk etmeyecek diyenlere bende şunu söylüyorum.

Bu fiyatları gören kardeşlerimiz hem satıyor hem de 15 bin 25 bin 30 bin tl kiraya verip başka illere ilçelere gidiyorlar Üsküdar’da hiç hesap tutmadı bu düşünceyle hiç bir zaman tutmayacaktır. Deprem kapıda beklerken hiç bir siyasi kaygıya kapılmadan doğru çabuk yerinde olması gereken kararları vermemiz gerekecektir Onun için tarihi bir karar aşamasındayız kentsel dönüşüm yasaları Bakanlığımız tarafından TBMM getirilecek zaman kaybetmeden Üsküdar’da neler eksik kentsel dönüşümde en kolay nasıl yol almalıyız Yasalarda neyin olması gerekiyorsa onların talepleri bakanlığımıza bildirilmeli.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ YASALARA NELER KONMALI KİMLER BUNU TALEP EDECEK


Üsküdar için taleplerimizi 6 şubat asrın felaketinden bir hafta sonra sayın cumhur başkanımıza ben bizzat iletme fırsatı buldum o gün sayın cumhurbaşkanımızın kararlı tutumunu ve söylemlerine bizzat şahit oldum İstanbul’a özel Türkiye’nin yol haritası olacak yeni yasaların en kısa zamanda çıkarılacağının sözünü vermiştiler bunu görüyoruz bakanlığımız çalışmaların sonuna geliyor inşallah bir an önce TBMM gelir. Ve OY BİRLİĞİ İLE YASALAŞIR Siyasetin üstünde bir yasa olur başta İstanbul Türkiye kentsel dönüşümü sorunsuz çözer.

 

ÜSKÜDARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YENİ YASALARDA HANGİ MADDELER OLMALI


1) Kentsel Dönüşünde 2/3 Yerine. % 50 artı bir kişi olmalı.

2) 2000 Yılından önce yapılan bütün yapılar kentsel dönüşüm alanına alınmalı ve mahkeme yolları kapanmalı yasaya konmalı.

3) Hisseli olan parsellerin ifrazı için plan tadilatları bir yılda tamamlanmalı bu da mutlaka yasaya konmalı.

4) Üsküdar özelinde hisseli olan parsellerin çoğunluğunun yeniden Planları yapılmalı Çünkü sokak yolları planlarda yok bu da ifrazın önünde büyük bir engel oluşturuyor.

5 )emsal hakkı bütün firmalara ve insanlara eşit verilmeli özel mütahitler teşvik edilmeli.


 

MAHALLE SORUNLARINI KİMLER DİLE GETİRMELİ VE TALEP ETMELİ


 

İlk olarak Mahalle muhtarlarımız , derneklerimiz ,siyasi partilerimizin mahalle ve ilçe başkanları teşkilatları ,kanaat önderleri , en büyük sorumluluk Belediye başkanı ve yönetimi olarak bütün sorunları bakanlığımıza iletmesi gerekiyor. Bu bir tarihi fırsattır bir daha kolay kolay gündeme gelmez Tekrar tekrar çağrılar yapıyoruz eğer Üsküdar’ı çürük binalardan kurtarmak istiyorsak bu gün bütün kamu görevlisi olanlar kolay çözümü istemelidir bundan sonra hiç mazeret kabul görmez.

 

NEDEN BÜYÜK PARSELLER TEKRAR PLAN TADİLATI YAPILMALI


 

Üsküdar’ın 16 mahallesinde olan bazı parselleri örnek olarak yayınlıyoruz bu parseller 25 bin metreden başlayıp 113 bin metreye kadar olan parseller bunların bu mevcut hali ile yapılacak ifraz işlemleri hayata geçmez çünkü sokak yolları planlarda yok Yeniden planlara dahil edilmeli ona göre kamu alanları yeniden yapılmalı kamu alanları. Yani okul, yeşil alan ,park , hastane ,spor alanları , deprem ve afet toplanma alanları, gibi alanları parselin en boş ve en değersiz alanlarına planlanmalı Bunu yapacak irade ve kararlı duruş önemli olacak gelecek için . ÜSKÜDARLI OLARAK TEK DERDİMİZ ÇÜRÜK BİNALAR VE DEPREME HAZIR BİR BİNALARDA YAŞAMAK OLSUN Üsküdar’ın imar sevdalısı Emlak uzmanı Selahattin özgürü Sosyal medyada youtube , üye olun facebookta takip edin.

 

 

ÜSKÜDARDA İNŞAAT RUHSATLARINDA TARİHİ REKORLAR

 

Yetkili insanlardan bunları duymak kulağa hoş geliyor değilmi? 30 yıldır imara hasret koca bir ilçe planlar bitince bazı mahallerde olan müstakil parsellerde inşaat için rekor başvurular yapıldı. Başta Sultan Murat Güzeltepe Kandilli Küçüksu Burhaniye Ferah adeta şantiyeye döndü. Bunlar sizi aldatmasın zaten bunlar olması gerekenler bizim için hisseli parsellerde uygulama ifraz olan parsellerde kaç tane kentsel dönüşüm oldu. Son 5 yılda ona bakacağız neredeyse yok gibi bir iki parsel ifraz oldu onunda geleceği pek parlak değil demek oluyor ki 5 yılımızı heba etmişiz. Gerek arz yokluğundan gerek yavaş olmamızdan konut fiyatları 5 kat 10 kat yükselmiş. Kira fiyatları da 2 binden 25 bine fırlamış sonuç bu.


PLANLAR YENİDEN YAPILMALI


Üsküdar’da hisseli olan parsellerde sokak yolları plana dahil edilip yeniden yapılmalı kamu alanları yeşil alanlar yeniden hesaplanmalı çünkü bu planlarda sokaklar olmadığı için sanki % 40 alanlar kamuya kalacak gibi yazılıp çiziliyor, halbuki sokak yolları kamu alanı sayılmıyor mu ? Bunu sorgulayalım

 

 üsküdar dönüşüm - boğaz mahalleleri imar dönüşüm - üsküdar imar- üsküdar parsel - parsel bazında dönüşüm -

 

Bu haber 727 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER