Üçüncü doz riski yarıya düşürüyor...

Üçüncü doz riski yarıya düşürüyor...

Tarih 19 Kasım 2021, 13:21 YazdırBu haberi yazdır

Dünyada koronavirüs salgını başta Avrupa olmak üzere ivme kazanırken İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) yayınladığı veriler üçüncü doz aşının önemini gösterdi.

Üçüncü doz riski yarıya düşürüyor...


İngiltere’de üçüncü doz koronavirüs destek aşısı ile ilgili yayınlanan yeni rapora göre üçüncü doz aşı olan kişilerin pozitif çıkma olasılığı, iki doz aşı olanlara kıyasla yarı yarıya daha az. Ayrıca hiç aşı olmamış kişilerin üçüncü doz aşı olanlara kıyasla koronavirüs testlerinin beş kat daha fazla pozitif çıktığı belirlendi.

 

Dünyada koronavirüs salgını başta Avrupa olmak üzere ivme kazanırken İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) yayınladığı veriler üçüncü doz aşının önemini gösterdi.


Verilere göre güçlendirici doz vurulan kişilerin Kovid testinin pozitif çıkma olasılığı iki doz aşı olanlara kıyasla yarı yarıya daha az olduğu ortaya çıktı. Diğer bir veride ise hiç aşı olmamış kişilerin üçüncü doz aşı olanlara kıyasla koronavirüs testlerinin beş kat daha fazla pozitif çıktığı belirlendi.


6 Kasım’da sona eren iki haftalık araştırma sonucunda, aşılarını en az 14 gün önce yaptıranların aşılanmamış bireylere göre Kovid testinin pozitif olma olasılığının yüzde 80 daha az olduğu tespit edildi. ONS, enfeksiyon riskini artıran faktörlerin ‘çocukla yaşamak, ev dışında sık sık sosyalleşmek, eğitim sektöründe çalışmak ve ikiden fazla kişinin yaşadığı bir evde yaşamak’ olduğunun altını çizdi.


İngiltere’de Imperial College London tarafından yapılan bir başka araştırmada ise,üçüncü dozun, iki doz aşıya kıyasla enfeksiyon riskini üçte iki oranında azalttığı açıklandı.


19 Ekim ile 5 Kasım arasında 100 binden fazla kişiyi rastgele seçerek yapılan üçüncü doz aşının bağışıklığı önemli ölçüde artırdığı böylece tespit edildi. Araştırmada, üçüncü doz aşı olan 8 bin 300’den fazla kişiden sadece 30’unun (yüzde 0,36) iki hafta içerisinde enfekte olduğu belirtilirken bu dönemde iki doz aşı olan 68 bin kişiden 700’ünün (yüzde 1.03) koronavirüs tespitinin pozitif çıktığı vurgulandı.



MASKE BULAŞI YÜZDE 53 AZALTIYOR



Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve Çin’deki halk sağlığı uzmanları tarafından yürütülen yeni araştırma, maske takmanın Kovid-19 bulaşma oranını önemli ölçüde azaltabileceğini tespi etti. British Medical Journal’da yayınlanan çalışmanın yazarları, “Bu sistematik inceleme, el yıkama, maske takma ve fiziksel mesafeyi de içeren çeşitli kişisel koruyucu ve sosyal önlemlerin Kovid-19 insidansında azalma ile ilişkili olduğunu gösteriyor” dedi. Araştırmacılar ayrıca sosyal mesafenin Kovid-19’un yaygınlığını yüzde 25 oranında azalttığını bulurken, karantina uygulamalarının faydalarına da değindi. Ancak, bunun sürdürülebilir olmadığını ve “daha özel müdahalelere” ihtiyaç olduğunu vurguladılar. Bu noktada maske takma ve aşılamanın devreye girdiğini belirttiler.

 

Bu haber 271 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER