
ÇENGELKÖY’DE KOMŞULUKLAR VE BOSTANLAR...
Tanasis Kiryako yazıyor eski Çengelköy ve bostanlar...
ÇENGELKÖY’DE KOMŞULUKLAR VE BOSTANLAR...
Meraklıya Çengelköy Notlarının yeni yazarı Tanaş ağbi ile yıllardır face sayfalarında paylaştıklarını gazetemize alalım yayınlayalım teklifimiz nihayet hayat buldu. Ondan eskiye dair anıları ve hatırladıklarını burada paylaşacağız. Umarız ilginizi çeker şimdi yazarımız ile sizleri baş başa bırakıyoruz?
Gerçi şimdi üç aile kaldı Çengelköy’de Rum olarak, sorarlar neden gitmediniz diye bazen. Burası Bizim vatanımız babamın annemin kardeşimin mezarı İstanbul’da onları bırakıp gidemem onları yalnız bırakamam.
KOMŞULUKLAR BÖYLE DEĞİLMİYDİ ?
Rum komşudan gelen bir tepsi musakkaya karşılık annemin gönderdiği bir tabak mantı Ermeni komşudan gelen midye dolma ve buna karşılık annemin elleriyle yaptığı bir tabak baklava. Zeytinyağlıyı, balığı Rumların elinden, dolmaları topiği Ermenilerin elinden, hamuru Türklerin, eti Kürtlerin elinden yiyeceksin. Cenazede, mutlulukta, bayramda bunlar paylaşılırdı ve bunun farkına varılırdı. Tabii yemekler, tatlılar. Bu renkler gitti, tatlar gitti, komşulara dağıtılan irmik helvaları, paskalya çörekleri, yumurtalar?
Çengelköy’de yaşayan Rumların % 85 si bostanlarla çiçekçilikle uğraşırdı. Bostanların olduğu yer daha çok yeni mahalledeydi.
Yeni mahalle Çengelköy’den ayrı bir semt gibiydi asıl Çengelköy’ün çarşısı da yeni mahallede çeşmenin olduğu yerdeydi Çengelköy’ün çarsısı.
Gelelim asıl konumuza Çengelköy’de şimdiki İsparkın olduğu yerde bostandı Pandelinin bostanıydı ama herkes PANDO nun bostanı derlerdi. O zaman Bostan döneminde Üsküdar Beykoz yolu havuz başı parkının önünden gidiş gelişti şimdide yayan bile geçemiyorsunuz arabaların park etmesinden.
Biz gelelim asıl konumuza Bostanlara yeni mahallede kalantor sokağın girişinden KERİME HATUN camisinden başlar Kalantor sokak ilk karşımıza gelen RIZA BEYİN ÇİÇEK BAHÇESİ.
Devamında dünyaca isim yapmış, meşhur SABUNCAKİS ÇİÇEK BAHCESİ. Orada da ki şimdi görmekte zor artık, GRAYOL ÇİÇEKLERİ YETİŞİRDİ. Oradan da tüm İstanbul’a dünyaya gönderilirdi. Devamında yeni mahalleye doğru şimdi sağlık ocağın olduğu yerde VASİLİN BOSTANI başlardı burada da yalnız sebze yetiştirilirdi. Bostanda Vasil amca eşi ve annesi çalışırlardı.
Tabi biz çocuğuz bostandan mevsimine göre ekmek ayvasından hurmalarda bilhassa kokulu siyah salkım üzümden bostandan gizlice girip almamak olmaz bu her çocuğun hayallerini süslerdi.
Bostandan bir şeyler aşırmak. Fakkaaat Vasil amca bostanda çalışırken ikide bir bağırırdı “GÖRDÜM ORDASINIZ “ bizde kaçardık.
Fakaaat zamanla anladık ki bunu alışkanlık haline getirmişti bostanda birileri varsa kaçsınlar. Biz bunu öğrenince artık, Vasil amcanın “GÖRDÜM ORADASINIZ” diye bağırmasını umarsamazdık. Vasilin bostanın devamında da Dimitro’nun bostanı vardı o bostanın sahibi MADAN ANDRONİKİYDİ. o bostanı kiraya verirdi daha sonra da Kastamonu’lu Cideden gelen bir aile çalıştırdı uzun zaman. MADAMIN bostanından sonrada bizim bostan gelirdi.
Bende bizim bostanda BAKLA AYŞE KADIN SALATALIK LAHANA HAVUÇ BAKLA KIVIRCIK SALATA yetiştirildiğine yetiştim hatta toplamaya da yardım ederdim babama.
Bostanda ilk yetişen turfanda derlerdi o zaman bir SEPETİN İÇİNE KONUP İLK GÖZ HAKKIDIR KOMŞU HAKIDIR DİYE ETRAFTAKİ KOMŞULARA DAĞITILIRDI..KOMŞU HAKKIDIR DİYE..anneniz bostana gönderdiğinde git maydanoz al diye maydanoza para alınmazdı ALLAHIN..otundan paramı alınır derlerdi büyüklerimiz.
Ya şimdi maydanoz 3-4 t.l.den aşağı satılmıyor pazarda...
Size de bir gün çicekçi Dimitro’nun çicek bahçesini anlatayım ben sümbülleri çok severim çiçekçi DİMİTRODA Nato yolunda sümbül yetiştirirdi, onu da bir başka zamana bırakalım sevgili Çengelköy’lü dostlarım kalın sağlıcakla
Bugünlük bu kadar...
Yalcın Soysevinç’e bana verdiği bu imkanı için kendisine ve Çengelköy gazete okurlarına teşekkür ederim hoşça kalın..
Tanasis
Tanasis Kiryako
5,5 MİLYON EMEKLİ KÖK MAAŞDA BULUŞTU
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca emeklinin maaşını etkileyen kök aylık gerçeğini açıkladı
SAADET PARTİSİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ BİRAL AYDIN ÜSKÜDAR’DA YAPILAN TOPLANTIDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Birol Aydın Ekonomik Krizin Yanında Ahlak ve Adalet Krizi Yaşanıyor dedi.
İYİ PARTİ İL BAŞKANI ÜSKÜDARDAYDI

İyi Parti İstanbul İL Başkanı Yücel Coşkun 10 Haziran günü Üsküdar İlçe teşkilatını ziyaret etti beraber gündemi değerlendirdiler.
ŞENAY AYBÜKE YALÇIN ÜSKÜDAR’DA ANILDI

9 yıl önce katledilen öğretmen Şenay Aybüke Yalçın İYİ parti Üsküdar ilçe Başkanlığı tarafından anıldı lokma hayrı düzenlendi. Vatandaşlar tarafından ilgi ile izlenen etkinlikte şehit öğretmen anıldı.
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNDE ÇAKMAKTAN AÇIKLAMALAR

Saadet Partisi Üsküdar İlçe Başkanı Harita Mühendisi Hüseyin Çakmak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
CHP İstanbul 39 İlçe Başkanı son gelişmeleri ile ilgili basın açıklaması yaptı

22 Mayıs günü İl binasında yapılan açıklama sonrası 23 mayıs akşamı Üsküdar da CHP İlçe Başkanı Berk Tütüncü
AK PARTİ ÜSKÜDAR MAHALLE TARAMALARI DEVAM EDİYOR

Ak Parti Üsküdar teşkilatı İlçe Başkanı Taha Sarıcaoğlu ve yönetici arkadaşları ile beraber sırayla Üsküdar ın mahallelerinde tarama çalışmaları yapıyor.
MİSİAD ÜSKÜDAR BAŞKANI BURHAN MAKIROĞLU’NDAN 19 MAYIS VURGUSU

Misiad (Memleketçi Sanayici ve İş Adamları Derneği) Üsküdar İlçe Başkanı Burhan Makıroğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda
ÜSKÜDAR BELEDİYESİNDEN ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE 7.500 TL NAKİT DESTEK

Üsküdar Belediyesi, ilçede yaşayan engelli bireyler ve ailelerine yönelik destek çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
HER KURBAN LÖSEMİLİ ÇOCUKLARA CAN!

28 yıldır kanserle mücadelede öncü rol üstlenen LÖSEV




