2-B arazilerine Ekim de kanun hazırlığı

2-B arazilerine Ekim de kanun hazırlığı

Tarih 28 Temmuz 2011, 13:05 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar Bahçelievler ve Yavuztürk ün yakıcı sorunu 2-b de gelişme var.

2-B arazilerin satışının iptal edilmesini reddeden Anayasa Mahkemesi kararından sonra arazilerin satılmasının önünde hiçbir engel kalmadı. Arazilerin vergisi de artacak.
2-B arazilerinin satışına hazırlanan hükümet kentlerdeki 2-B arazi bedellerini emlak vergisinin birkaç katı, kırsal bölgelerdeki arazi bedellerini ise birebir emlak vergisi üzerinden belirleyecek.
2-B arazilerin satışının iptal istemini reddeden Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlanırken bu sayede 2-B arazilerinin satışının önünde engel kalmadı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bir televizyon kanalına konuşan Canikli, kentlerdeki 2B arazi bedellerinin emlak vergisinin birkaç katı olacağını belirterek, kırsal bölgelerdeki 2B arazi bedellerininse emlak vergisi üzerinden belirleneceğini söyledi.
Canikli, “Tarım arazisi olarak kullanılan 2B arazisi ile büyük şehirlerde üzerinde yapılaşma söz konusu olan bir araziyi aynı kefeye koymak da mümkün değil.
Farklılaştırıcı bir faktör gerekli. O nedenle çiftçilerin kullandığı araziler için emlak vergisi esas alınacak, diğerlerinin fiyatı ise değeri ve konumuna göre katlanacak” dedi.
TOKİ’ye devredilecek

2B arazilerine satışında yüzde 10 peşin ve 5 yıl vade uygulaması yapacaklarını açıklayan Canikli, çarpık yapılaşma ya da dönüşümü gerekli olan yerlerin ise hak sahiplerine satılmayacağını ve TOKİ’ye devredileceğini açıkladı.
Canikli, burada kimseyi mağdur etmeyeceklerini ifade ederek, “Kullanıcılar ve hak sahipleri hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Burada bir nevi istimlak uygulayacağız.
Çarpık yapılaşma olan gecekondu bölgelerini sahiplerine satarsak bu yapılaşmayı teşvik etmiş oluruz. Bu alanlarda dönüşüm gerçekleştireceğiz. Bu bir şanstır ve çarpık yapılaşmanın önüne geçeceğiz” dedi.

Canikli, arazilerin 2-B kapsamında satışının gündeme gelebilmesi için 31.12.1981 tarihinin belirleyici olduğunun altını çizerek, “2B’ler bu tarihe kadarki araziler için geçerli.
Yani, bu tarihten önce orman vasfını yitiren araziler satılabilecek. Bu nedenle 2B sahiplerinin arazilerinin ne zaman orman vasfını yitirdiğini bilmesi gerekiyor. Biz zaten uzun süren uğraşlar sonunda tüm arazileri kayıt altına aldık ve süreçte bu nedenle uzadı” diye konuştu.
‘Orman ıslahında kullanacağız’

2-B arazileriyle ilgili düzenlemenin Meclis’in ilk gündemlerinden biri olacağının altını çizen Canikli, “Taslaklar hazır, TBMM’ye sevk edilme aşamasına gelmiş durumda. Sadece bir kaç konu üzerinde karar verilmesi gerekiyor” dedi.
Canikli, satıştan gelecek kaynakla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Herkesin dilinde 2-B’lerin satışından 25 milyar doların geleceği konuşuluyor. Ama biz buradan gelecek paranın tamamını orman alanlarının ıslahı için kullanacağız. Burada amaç kaynak sağlamak değil, sorun çözmek.”
 
2-B arazisi 15 misli değerlenebilir

2B tasarısı doğrultusunda, bu kapsamdaki arazilerin kamulaştırılmasıyla değerlerinin iki-üç kat artması beklenirken, İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, fiyatların yapılanma ve lokasyon özelliklerine göre şekilleneceğini ifade etmişti.
Ancak, yine de tahminler yürütülebileceğini vurgulayan Aşa, kimi yerlerde fiyatların 15 misli artabileceği mesajını verirken, Şile’yi bu yöndeki örnek olarak göstermişti. Aşa, metrekare başına 20-30 TL’de seyreden fiyatların 300 TL’yi bulabileceğini açıklamıştı.
Antalya birinci  İstanbul yedinci

2B arazilerinin kısa bir süre önce gündeme gelmesiyle birlikte bu vasıftaki arazi büyüklüğünün 473 bin 419 hektar olduğu ifade edilmişti. Ancak, daha sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, alanın büyüklüğünü 250 bin hektar olarak açıklamıştı. 
Rakamlarda değişiklik yapılmış olsa da, en büyük 2B alanları yine de Türkiye’nin batı ve güney illerinde bulunuyor. Başı ise 45 bin 548 hektar ile Antalya çekiyor.
 
Bu haber 2105 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER