Çengelköy de eski Türk Evleri.

Çengelköy de eski Türk Evleri.

Tarih 26 Temmuz 2011, 14:08 YazdırBu haberi yazdır

İstanbul da Boğaziçinde konakların köşklerin yalıların dışında karakteristik Türk evleri ve onların teşkil ettiği mahalleler de ayrı bir özellik ve güzellik taşımaktaydı.

Çengelköy de eski Türk Evleri.

İstanbul da Boğaziçi’nde konakların köşklerin yalıların dışında karakteristik Türk evleri ve onların teşkil ettiği mahalleler de ayrı bir özellik ve güzellik taşımaktaydı. Boğaziçi’nde İskele meydanını çevreleyen çarşının civarında bu tip evlere rastlamak mümkündü.Çengelköy’de çarşının içinden deniz tarafına ve içerilere uzanan Arnavut kaldırımlı dar yolların iki tarafına sıralanmış evler ise İstanbul’un ahşap mahalle evlerinin tüm özelliğini taşımaktaydı.

Çıkmaları birbirine öylesine yakın ,cumbalı ,kafesli ,asmalı ,çardaklı bu evler semtin verdiği bu nimetlerden faydalanırlardı. Bir taraf da denizin bir taraf da bostanların taze yiyecekleri kuyularda ve sarnıçlarda soğutulur ve muhafaza edilirdi. Gerek Boğaziçi’nde gerek Üsküdar gibi İstanbul un pek çok semtinde dar yolların çevrelediği bu Türk evlerinde mimari karakter ve yaşantı benzer özellikleri taşımaktaydı.

Çengelköy’de orta gelirli halkın yaptırdığı bu evler genelde 19.y.y sonları ile 20.y.y. başlarında klasik veya Art Nouva üslübunda kagir olmayan ahşap yapılardı. Bu yapılar kagir bodrum kat üzeri ,iki veya üç kattan oluşan bazılarında çatı katı bulunan evlerdi.

Yapılar bahçe içinde yer alırdı. Çıkmaları veya cumbaları genellikle kapalı olup açık çıkma denilen balkonlar azdı. Çoğunlukla kafesli pencereleri sürmeliydi. Ya evlerin içi tahtası oğulmuş sakız gibi ağartılmış döşemesinde yayılmış kilimleri sedirlerin üzerine gerilmiş sabun kokan örtüleri ıtırlı fesleğenli sardunyalı cumbalarıyla temizlik kokan bu evlerin küçük mütevazi bahçelerinde de aynı özelikler yer almaktaydı. Sakinlerinin gölgesinde oturdukları asmalı çardakları yaz aylarında içlerinden çektikleri kovalar dolusu buz gibi sularla Malta taşı döşeli küçük avlularını yıkadıkları serinledikleri kuyuları sarnıçları bahçeleriyle onlar huzur içtenlik ve safiyet örneğiydi.

Çengelköy de Tarih ; Zeynep Demircan

Not;
 
Bu yazıları zevkle hazırlayan Yalçın Soysevinç de Doğancılar’da böyle bir ahşap evde 1965 de doğdu. Aynı anlatıldığı gibi sepetlerle çengellerle karpuzların soğutulduğuna bordo renkli taşların yıkandığına kuyu sularıyla bahçe sulamalara şahitlik etti. Rahmetli babam Bedri Soysevinç de amcam Hakkı ve Halam feriha da o evde doğmuş büyümüş ve yaşlanmışlardı. 1880 doğumlu babaannem Behice hanımda Üsküdar da başka bir ahşp evde doğup büyümüş.Ahşap evler korunmadı çoğu gitti ama Çengelköy de Kuzguncuk da Kandilli de Kuleli de her gördüğüm ahşap ev çocukluk anılarımı hatırlatmaya yetiyor. Üsküdar çocukluğumdan beri beton tarafından esir alınıyor bu da eski Üsküdarlılar gibi beni de  çok üzüyor.

Bu haber 862 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER