DÜNYAYA BORCUMUZ VAR?

DÜNYAYA BORCUMUZ VAR?

Tarih 12 Haziran 2024, 20:46 YazdırBu haberi yazdır

Dünyamızı çok hoyrat kullanıyoruz çok tüketiyoruz tüketimimizi azaltmadığımız gibi atıklarımızı da karışık atarak milli ekonomiye kazandırmıyoruz tamamını çöp ediyoruz.

DÜNYAYA BORCUMUZ VAR?


Dünyamızı çok hoyrat kullanıyoruz çok tüketiyoruz tüketimimizi azaltmadığımız gibi atıklarımızı da karışık atarak milli ekonomiye kazandırmıyoruz tamamını çöp ediyoruz.



Halbuki camlarımız ambalajlarımızı ve evsel atıklarımızı ayrı atıyor ve bunlar belediye tarafından ayrı toplanıyor olsa ekonomiye ve enerji tüketimine devasa katkısı olur.


Üsküdar Belediyesi yıllardır evsel atıklar ile dönüşebilir atıkları ayrı ayrı toplayıp atıkları azaltıp dönüşebilir atıkları ekonomiye kazandırmaya çalışıyor.


Üçyüz beşyüz konutluk sitelerde örneğin Doktorlar Dalgıçkent Altınköy siteleri gibi apartman görevlilerinin çöpleri topladığı yerlerde ayrı ayrı alınan çöpler ve değerli atıklar ayrı kutularda biriktiriliyor ve ona göre toplanabiliyor.

Site dışı yerlerde ise bu konu başarılı olamadı sadece mobil atık toplama noktalarına atılan karton plastik ayrıca alınabiliyor.  Marketlerden okullardan ve Çengelköy Çınaraltı gibi bu konuya değer veren yerlerden ancak değerli atıklar ayrıca alınabiliyor.


ATA 2 sitesinde ise çok büyük alanda çok fazla sayıda konteynerler var belediye zamanında yer altına çöp konteynerlerini almıştı bir sürü masraf yapmıştı bunlar başarısız oldu temiz tutulamadı, bunlar mikrop yuvası haline geldiler. Son dönemlerde azaltılmaya çalışılıyor.


Ata 2 de yapılması gereken çöp ile dönüşebilir konteyner kutu renleri farklı olmalı ve üzerlerinde etiketler olmalı çöpler ayrı atılmalı. Bunu yapan ülkemizde pek çok belediye var. ABD de ve Avrupa da böyle yapılıyor. Farklı günlerde çöp ve dönüşebilir atık toplama başarılı olamadı. Bu acilen değişmeli.


Kesinlikle konyetnerler ayrılırsa ambalaj toplama oranı artacaktır. Haberimizde ata 2 sitesinde çeşitli yerlerde bulunan konteyner örneklerini fotoğrafladım. Ayrı olan ve ayrı renkleri olan uyarı yazısı olanları vatandaş bilinçli kullanabiliyor. Ama renkler aynı ise işler karışıyor. Ambalaj ile çöp karışınca işe yaramıyor ben bunları görünce içim acıyor.


Ama şunu da belirtmeden geçemeyeceğim çöp evsel atık yazan yere bile göz göre göre karton atanlar var. Yada dönüşebilir kutuya çöp atan var o yüzden faklar belirgin olmalı.

Bu sayede çöpler azalır dönüşebilir atık oranları artar milli servetimiz birazcık olsa korunabilir.

Dünyaya geliyoruz yaşıyoruz nefes alıyoruz ve durmadan tüketiyoruz bari atıklarımızı azaltalım.

 

 

 

YASA 5 SENE ÖNCE ÇIKTI AMA UYGULAMALAR EKSİK?


12 Temmuz 2019 Tarih ve 30829 Sayılı Sıfır Atık Yönetmeliği’nin yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte yönetmelik hüküm ve esasları çerçevesinde devam etmekte olan sıfır atık uygulamaları kapsamında, başta ilçe belediyeleri olmak üzere; kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, havalimanları, limanlar, iş merkezi ve ticari plazalar, alışveriş merkezleri, ÇED Yönetmeliği’nin Ek-1 ve Ek-2 Listesinde yer alan sanayi tesisleri, eğitim kurumları ve yurtlar, konaklama işletmeleri, sağlık kuruluşları, akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesisleri, zincir marketler ile 300 ve üzeri konuta sahip sitelerin sıfır atık yönetim sistemlerini kurması ve öncelikle Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi alarak belgelendirmesi gerekiyor.



KURBAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN GÜNLERİMİZ ESENLİKLER MUTLULUKLARLA DOLSUN?

Bu haber 178 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER