“İznik’ten Dünyaya KAYIP ÇİNİLER”  Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde Sergileniyor

“İznik’ten Dünyaya KAYIP ÇİNİLER” Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde Sergileniyor

Tarih 04 Haziran 2024, 14:46 YazdırBu haberi yazdır

“İznik’ten Dünyaya KAYIP ÇİNİLER” sergisi sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

“İznik’ten Dünyaya KAYIP ÇİNİLER”

Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde Sergileniyor

 

 

“İznik’ten Dünyaya KAYIP ÇİNİLER” sergisi sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

 

 

İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından “Kültürel mirasımızı koruyarak geleceğe aktarmak” misyonuyla hayata geçirilen Osmanlı Saray Çinileri projesi kapsamında; 15-17.yüzyıllar arasında Osmanlı dönemi kültürel mirasımızı yansıtan ve çeşitli nedenlerle ülkemizden ayrıldığı için “kayıp” olarak nitelendirilen çini eserlerimizi yeniden kültürümüze kazandırmak amacıyla özel bir koleksiyon oluşturuldu.



Kültürel mirasımızın önemli bir kolu olan çini sanatı, Orta Asya Türk kültürü ile başlayarak Anadolu Selçuklu döneminin ardından Osmanlı devrinde, özellikle 17.yüzyılda İznik çinileri ile zirveye ulaşmıştır. İznik, asırlar boyu mücevher misali renkleri ve desenleriyle medeniyetimizi süsleyen Osmanlı çini sanatının merkezi olmuştur.



Osmanlı Saray Çinileri Koleksiyonu, Enstitünün Çini ve Seramik Atölyesi sanatçıları tarafından dünyanın önde gelen müzelerinde sergilenen Osmanlı dönemi çini eserlerin orijinallerine sadık kalınarak hazırlandı. Koleksiyonda yer alan eserlerin çömlekçi çarkındaki üretiminin yanı sıra modelleme, kalıplama ve bezeme aşamaları geleneksel yöntemlerle yapıldı. Sanatçıların Osmanlı saray nakkaşlarının geliştirdiği Hatayi, Baba Nakkaş, Natüralist, Şam İşi ve Rumi üsluplarında hazırladığı eserlerden oluşan özel koleksiyon, “İznik’ten Dünyaya KAYIP ÇİNİLER” sergisi ile 28 Mayıs?27 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü sergi salonunda ziyaret edilebilir.



Sergilenen eserlerle ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı, özel olarak hazırlanan dijital kataloğa İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü web sitesinden ulaşabilirsiniz.

 

Bu haber 278 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER