MERHABA DOSTLAR ...
Sene sonu yaklaşırken bende siz okuyucularımla sene sonu hakkında sizlerle bir şeyler paylaşmak istedim...
MERHABA DOSTLAR...
Yine bir meraklısına Çengelköy notları köşemden merhaba...
Sene sonu yaklaşırken bende siz okuyucularımla sene sonu hakkında sizlerle bir şeyler paylaşmak istedim... Biliyorsunuz okuyorsunuz beni takip ediyorsunuz bilhassa da yolda gördüğünüzde de yazılarımdan dolayı merakla ilgiyle severek okuduğunuzu belirtmeniz teşekkür etmeniz beni mutlu ediyor.
Bende yalın bir dile sizlerle düşüncelerimi paylaşmaktan mutlu oluyorum. Birkaç okurumda gazeteye ulaşamadıklarını bu ay ne yazdığımı merakla bekleyenler de gazetemize ulaşamadıkları zaman beni arayıp gazetenize ulaşamadım demeleri beni bir daha onurlandırıyor sevindiriyor. Bende her zaman ki gibi Sayın Yalçın beyden daha fazla gazete alıp gazetemizi okumak isteyip te ulaşamayanlara ben elimle götürüyorum. Yeter ki takipçilerimiz okuyucularımızı mutlu edebilelim.
Şunu da belirtmek isterim ki Çengelköy Gazetesinin 3700 kişilik bir facebook sayfası var yazılarım orada da paylaşılıyor uzakta yaşayanlar ve ulaşamayan dostlar oradan da takip edebilirler.
Ben bu senenin sonunda daha doğrusu yılın sonunda her zaman konuşulan tartışılan yılbaşımı noel mi yazımla başlamak istedim. Sayın okuyucularıma acizane bir bilgiyi paylaşmak istedim. Yılbaşı sene sonu sıklıkla birbiriyle karıştırılan Noel ve yılbaşı kutlamaları aynı şey değil! Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram.
Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim. Bir sene sonu yeni senenin gelmesini karşılamak için yapılan bir gelenek, tabi bunu her insan kendi geleneğine göre kendi kültürüne göre kendi gelenek ve ananelerine göre kutlar yeni seneyi karşılar eski seneyi de acısıyla tatlısıyla uğurlar...
Bilirsiniz farklı kültürlerde yılbaşı ağacı süslenir Yılbaşı ağacı süsleme geleneği nereden gelir? Çam Ağacı Süsleme Geleneği Nereden Geliyor? - OGGUSTO Tarihi kaynaklara bakıldığında, Noel Yortusunda kullanılan Noel ağacı ilk defa 1521 veya 1605'de Almanya'da ortaya çıkmıştır. Almanlar ilk olarak Ren Nehri kıyılarında Cennet Ağacını temsil eden köknar ağacını ışıklar, meyveler ve parlak süslerle donatmışlardır.
Bu gelenek günümüze kadarda gelmiştir tabi yılbaşı ağacı için birçok farklı bilgilerde vardır... Aslında süslenen yılbaşı ağacının altına aileler bir birlerine hediye alırlar alıdıkları hediye paketlerini süslenen ağacın altına bırakılır gecede saat 12 de seneyi devriyesinin yapıldığı saate hediyeler bir birlerine hediye edilir. Sanki noel baba getirmiş gibi hediyeler verilir ve yeni yılın kutlanması yapılır... Kimi de mili piyangoya bağlar kaderini ha çıktı ha çıkacak diye... Oda bir umuttur bir geceyi bir umutla geçirmek hayalleri süslemek bir an olsun o hayalleri kuranları mutlu ediyor?Tabi gönül ister herkes mutlu olsun sıkıntısız olsun sağlıklı olsun...Benim yeni yılda temennim ALLAH HERKESİN GÖNLÜNE GÖRE VERSİN HERKES SAĞLIKLI HUZURLU MUTLU OLSUN YAŞAMI BOYUNCA SEVENLERİYLE BİRLİKTE?
İyi ve kötü günleriyle, ama hep doğru ve ilkeli olma çabasıyla yılları geride bıraktım. Çaresiz kaldığım anlar da oldu. Sonrasında zorlukları aşarak yaşamımı sürdürmeye, elimden geldiğince hatta tüm özverimle çevremdeki herkese karşılıksız yardımcı olmaya çalıştım. Bundan da mutluluk duydum. Bunca yıl bana verdiği sağlık için Allaha şükrediyorum.
Mesela aralık ayının 21 ninde Nardugan, her yıl sonu Türkler arasında kutlanan bir bayram. Bazı kaynaklara göre Nardugan yeniden doğuş bayramı olarak da biliniyor? Burada da bereket olsun diye narlar kırılır çevresinde şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar, büyük babalar, nineler görmeye gidiliyor; bir araya gelerek birlikte yiyip içiliyor. Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme? Bayram, yakınlarla bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur getirirmiş. Araştırmalara göre Nardugan ritüeli nedir? Nardugan, her yıl 21 Aralık'ta Türkler arasında kutlanan bir bayramdır. Roma'da Satürnalya, Antik Yunan'da ise Dionysos Şenlikleri adıyla kutlanmaktadır. Satürnalya ve Yule ile birlikte Avrupa, Orta Asya ve Sibirya pagan topluluklarındaki kış gündönümü festivallerinin bir halkası kabul edilir...
Nardugan eski Türkler’de yeni yıl bayramıdır. Nar güneş, dugan, tugan doğan nardugan doğan güneş, Türklerde “güneşin yeniden doğuşu” anlamına gelmektedir. Nardugan, her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır. 21 Aralık günü en uzun gece olup ardından günler uzamaya başlar. Bu yüzden 22 Aralık günü Türkler için çok önemlidir ve bu günü takiben ilk dolunayın çıktığı ilk gün yeni yılın ilk günüdür.
Tabi bu ekonomik sıkıntılardan geçtiğimiz bu dönemlerde. Ben isterdim tabi bu benim düşüncem kimsenin de nerede ne yapacağını nerede yılbaşını kutlayacağına karışma gibi bir hakkım yoktur herkes yaşamında özgürdür.
Yılbaşını nerde kutlayalım nerde eğlenelim nereye gidelim aman nerede yer buluruz telaşına düşmektense bu ekonomik krizde etrafımıza bakıp ev kirasını veremeyen geçim derdine olana doğal gazını elektriğini ödeyemeyenlere bir yardımda bir katkıda bulunabiliyorsak işte sizlere yeni yıl yılbaşı armağanı.
Derler ya geleneklerde Noel baba bacadan girermiş evlere çocuklara hediyeler bırakırmış. Tabi bu bir efsane olarak bilinir. Noel Baba kimdir gerçek hikayesi? Bütün dünyada “Noel Baba” adıyla tanınan, Avrupa ülkelerinde çoğunlukla Santa Klaus olarak bilinen Aziz Nicholaos, Anadolu'da yaşamış bir din adamıdır. Aziz Nicholaos'ın hayatı hakkında, azizlerin birçoğunda olduğu gibi fazla bir şey bilinmez. Tahıl ticareti yapan bir ailenin çocuğu olduğu bilinir. Sizde bu sene sonunda bir aileyi sevindirerek yeni yılınızı kutlayın. Bende yeni yılda memleketimizde huzurun refahın olduğu bir yeni yıl olmasını ailenizle sevenlerinizle çocuklarınızla torunlarınızla sağlıklı huzurlu bir yaşamımızın olması dileklerimle...
SAVAŞLARIN OLMADIĞI BARIŞIN SEVGİNİN SAYGININ HUZURUN EGEMEN OLDUĞU BİR DÜNYA YAŞAMI ADINA MUTLU HUZURLU SENELERİMİZİN OLMASI DİLEKLERİMLE ALLAHA EMANET OLUNUZ?
Yeni yılda görüşmek umuduyla..
“5. CUMBA EDEBİYAT ŞENLİĞİ” SONA ERDİ...
8-9-10 Kasım tarihlerinde Burhaniye mahallesinde bulunan Üsküdar Gençlik Merkezi’nde düzenlediğimiz edebiyat şenliğimiz tamamlandı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ KENT LOKANTASI İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NUN KATILIMIYLA AÇILDI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Bunu Türkiye'nin her yerinde insanlar istiyor ve birçok belediye, hatta sadece CHP’li belediyeler değil, başka belediyeler de farklı isimlerle böyle bir ihtiyacı karşılama yönünde adımlar atılıyor”
BAŞKAN DEDETAŞ, ORDU KÜLTÜR BULUŞMALARI’NA KATILDI
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İBB tarafından “Kültür Buluşmaları” kapsamında Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen 13. Ordu Günleri’ne katıldı.
BEYLERBEYİLİLER BULUŞTU
Beylerbeyililerin her yıl düzenlediği piknikli toplantı ekim ayında yapıldı.
TEMAD GENEL BAŞKAN ADAYI NECMİ TENGİLİMOĞLU'NUN ÜSKÜDAR TEMAD ZİYARETİ
Ülke genelinde 98 şubesi bulunan TEMAD'ın 19 şubesine yapılan bu ziyaret, yüzde yirmi gibi rekor bir orana sahip olması nedeniyle büyük ilgi uyandırdı.
ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜM AMAÇLI İMZALAR ATILIYOR...
“Üsküdar Yenileniyor” Projesi Kapsamında Acıbadem Mahallesi Baltepe Apartmanı İle Dönüşüm Süreci Başladı
CUMBA SİZLERİ BURHANİYE’YE BEKLİYOR...
Üsküdar da kurulan ve sanat edebiyat dünyasına katkılar sunan CUMBA Kültür Sanat platformu tamamı ücretsiz etkinliklerine sizleri bekliyor?
GENÇLER NEDEN GÖÇ EDİYOR
Ekonomist Turhan Bal: “Türkiye'de Gençlerin Yurt Dışına Göç Eğilimi, Teknolojik Kayıplar ve Ülke Ekonomisi İçin Ciddi Tehditler Oluşturuyor”
ÜSKÜDAR “KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLGİLENDİRME OFİSLERİ” KAPILARINI AÇTI
Üsküdar Belediyesi, “Üsküdar Yenileniyor” projesi kapsamında Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofislerinin ilkini Bahçelievler mahallesinde açtı
ÇENGELKÖYSPORA BÜYÜK TERBİYESİZLİK !
Mülkiyeti Boğaziçi üniversitesine ait olan ancak kullanımı protokol ile Çengelköyspor a verilen Kuleli de bulunan tesislerimize 22.Ekim sabahı fiili müdahele edildi ve kulübün tüm eşyaları tarımar edildi tabelaları söküldü.