
Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı
Bireysel silahlanmanın önlenmesi için çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın raporuna göre, Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı.
Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı
Bireysel silahlanmanın önlenmesi için çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın raporuna göre, Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı.
Rapora göre 2021’de, 2020 yılından daha fazla şiddet olayı yaşandı. Araştırmada Türkiye’de silahlı şiddetin en çok yaşandığı bölgelere de yer verildi. Her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Marmara Bölgesi, 985 silahlı şiddet olayıyla başı çekti.
Umut Vakfı olarak 2015 yılından başlayarak fonksiyonel hale getirdiğimiz yılın “Şiddet haritası”nı bu yıl, 2 yıldır tüm dünyayı esir alan salgın hastalığın etkilerini bizler de yaşadığımız için biraz geciktirdik? Bu arada İçişleri Bakanlığı da; sadece “polis sorumluluk bölgesi”nde olduğunu belirttiği “kasten öldürme” olaylarına ilişkin istatistikleri açıkladı? Ama Umut Vakfı’na gelen telefonlardan gördük ki; 2015 yılından bu yana başlatıp, her yıl geleneksel hale getirip raporlaştırdığımız “Türkiye’nin şiddet haritası” istatistiklerini merakla bekleyenler bulunuyor?
Elbette ki; tarafsızca raporlaştırıp, kamuoyunun bilgisine sunduğumuz silahlı şiddetin istatistikleri kesinlik arz etmiyor? Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilk kez bu yıl kamuoyunun bilgisine sunduğu ve sadece “kasten öldürme” olaylarını kapsayan olaylarla ilgili açıklaması da bunun kanıtı? Çünkü bizim rakamlarımızda; kasten öldürme olaylarının yanısıra yaralamalar, maganda cinayetleri, kazayla ve şakalaşma sonucu olduğu öne sürülen olaylar, silahla intiharlar da yer alıyor? “Bireysel silahlanmaya hayır” diyen, “Bireysel silahlanmanın tehlikelerine” dikkat çeken bir Vakıf olarak, hazırladığımız “Türkiye’nin şiddet haritası” çalışması; silahlı şiddetin her türlüsünü kapsıyor kısacası?
Yine de; Türkiye’de meydana gelen tüm olayları kapsıyor mu? Tabii ki hayır? Her yıl da belirttiğimiz gibi, “Türkiye’nin şiddet haritası” çalışmamız her gün yerel ve ulusal basında yayımlanan haberlerden derlenerek raporlaştırılıyor? O nedenle; medyada yer bulmayan onlarca, belki de yüzlerce olay gizli kalıyor? Ki; buna rağmen her yıl silahlı şiddet artıyor?
“Evde, arabada, belde olan her silah öldürür ve silahın şakası yoktur” diyerek sizlere 2021 yılının “Şiddet Haritası” rakamlarını sunmak istiyoruz?
2021 yılında 3.801 olay
2021 yılında yerel ve ulusal basına 3 bin 801 silahlı şiddet olayı yansıdı? Türkiye’nin dört bir yanında basına yansıyan bu 3 bin 801 olayda; 2 bin 145 kişi öldü, bir kısmı ağır 3 bin 896 kişi de yaralandı.
Bu silahlı şiddet olaylarının 3 bin 172’sinde ateşli silahlar (2 bin 61’i tabancayla, 961’i tüfekle, 150’si beylik silahıyla olmak üzere), 629’unda ise kesici aletler (Yoğunlukla bıçak olmak üzere, kılıç, falçata, ustura, orak gibi) kullanıldı?
Bu sayıların ne kadarının polis sorumluluk bölgesinde, ne kadarının jandarma bölgesinde olduğunu bilemiyoruz?
Bu yıl ilk defa İçişleri Bakanlığı da, uzun yıllar sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü asayiş birimlerince geçen yıla ait “polis sorumluluk bölgesi”nde meydana gelen “kasten öldürme” olaylarına dair çalışmayla ilgili açıklama yaptı? Açıklamada; “Bir önceki yıl polis sorumluluk bölgelerinde bin 468 ‘kasten öldürme’ olayı meydana geldi. Emniyet asayiş birimleri tarafından bu cinayetlerin faillerinin yakalanması için özel ekipler oluşturuldu. Her olayı tek tek ele alan ve delillendirme çalışmalarında teknolojik imkanlardan faydalanan polis ekipleri, cinayetlerden bin 467’sini aydınlattı. Cinayetlerin aydınlatılma oranı, yüzde 99.93 oldu. Böylece, polis sorumluluk bölgesinde ilk kez 1 yıl içinde işlenen cinayetlerden tamamına yakını yine aynı sene içerisinde aydınlatılmış oldu” denildi.
2021 yılında basına yansıyan silahlı şiddet olaylarına baktığımızda; bölgeler bazında şiddetin en çok yaşandığı bölgenin, her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun da yüksek olduğu Marmara Bölgesi olduğu görülüyor? Silahlı şiddetin en çok arttığı bölge olarak Akdeniz dikkat çekerken Ege ve İç Anadolu’da yüzde 6’lık bir düşüş görülüyor.
Umut Vakfı olarak; 2021 Silahlı Şiddet Raporu’nu kamuoyuyla paylaşırken yıl içerisinde en sakin olarak bildiğimiz kentlerde bile silahlı şiddet olayının meydana geldiğine dikkat çekmek istiyoruz?
Uzmanlar; şiddetin şiddeti doğurduğunu vurguluyorlar? Bu nedenle şiddet; ekonomide yaşanan olumsuzluklar da eklenince en sakin kentlere bile mi sirayet ediyor, diye düşünüyoruz ister istemez? Ama her şeye rağmen umutlarımızı yitirmeyip yetkili ve ilgililere seslenmek istiyoruz:
“Bireysel silahlanmayı artırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapın. Adam öldürenlerin, yaralayan canilerin elini kolunu sallayarak dışarda gezmelerini önleyin. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker uğurlaması ve çeşitli eğlencelerde silah kullanmasının önüne geçin. Bu şehir eşkıyaları; silahı eline aldığında sadece ufak bir para cezasıyla kurtulamayacağını, cezaevini boylayacağını bilmeli. Bunun için yapılacak düzenleme, maganda cinayetlerini büyük ölçüde önleyecektir. Masum insanların yaşam hakkını korumak devletin görevidir. Bireysel silahlarla ölen ve yaralananların yanısıra mağdur olan yüzlerce ailenin mağduriyetini önlemek için adaleti ve hukuku üstün kılın, mağduriyetleri önleyin. Her bireyin yanısıra üzerinde internetten bir tıkla satın alınan tüfekleri denemek isteyen cani magandalarca vurulan hayvanların ‘huzur ve güven içinde’ yaşamalarını sağlayın?”
Umut Vakfı
http://blog.umut.org.tr/2021-yilinin-siddet-haritasi
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNDE ÇAKMAKTAN AÇIKLAMALAR

Saadet Partisi Üsküdar İlçe Başkanı Harita Mühendisi Hüseyin Çakmak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
CHP İstanbul 39 İlçe Başkanı son gelişmeleri ile ilgili basın açıklaması yaptı

22 Mayıs günü İl binasında yapılan açıklama sonrası 23 mayıs akşamı Üsküdar da CHP İlçe Başkanı Berk Tütüncü
AK PARTİ ÜSKÜDAR MAHALLE TARAMALARI DEVAM EDİYOR

Ak Parti Üsküdar teşkilatı İlçe Başkanı Taha Sarıcaoğlu ve yönetici arkadaşları ile beraber sırayla Üsküdar ın mahallelerinde tarama çalışmaları yapıyor.
MİSİAD ÜSKÜDAR BAŞKANI BURHAN MAKIROĞLU’NDAN 19 MAYIS VURGUSU

Misiad (Memleketçi Sanayici ve İş Adamları Derneği) Üsküdar İlçe Başkanı Burhan Makıroğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda
ÜSKÜDAR BELEDİYESİNDEN ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE 7.500 TL NAKİT DESTEK

Üsküdar Belediyesi, ilçede yaşayan engelli bireyler ve ailelerine yönelik destek çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
HER KURBAN LÖSEMİLİ ÇOCUKLARA CAN!

28 yıldır kanserle mücadelede öncü rol üstlenen LÖSEV
MHP ÜSKÜDAR İLÇE BAŞKANLIĞINA MUSTAFA GİDER ATANDI

BAŞKAN Üsküdar’dan Teknoloji ve Siyasete Uzanan Bir Başarı Hikayesi: Mustafa Gider Üsküdar Ülkü Ocakları Başkanlığı dönemindeki vizyoner projeleriyle tanınan Mustafa Gider
ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANI SİNEM DEDETAŞ’IN ACI GÜNÜ, İBRAHİM SERHAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın babası İbrahim Serhan, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 66 yaşında yaşamını yitiren Serhan yaklaşık bir yıldır kanser tedavisi görüyordu.
PEŞ PEŞE GELEN OKUL SALDIRILARI KOPYA DAVRANIŞ ALARMI!

Çocuk ve Ergen Psikoloğu Buse Başakgil: Olayların görünür olması risk altındaki bireylerde model alma ve ‘duyarsızlaşma’ etkisi yaratabiliyor
Üsküdar Belediye Başkanı Dedetaş'tan operasyona ilişkin açıklama: Hiçbir hizmet cezasız kalmıyor

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik usulsüzlük ve rüşvet iddialarına ilişkin düzenlenen operasyona ilişkin Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, göreve geldikten sonra imar ve yapı ruhsatı işlemleri kapsamında herhangi bir bağış ya da katkı talebinin kesin olarak yasaklandığını söyledi.




