Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı

Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı

Tarih 11 Şubat 2022, 11:35 YazdırBu haberi yazdır

Bireysel silahlanmanın önlenmesi için çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın raporuna göre, Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı.

Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı

Bireysel silahlanmanın önlenmesi için çalışmalar yürüten Umut Vakfı’nın raporuna göre, Türkiye’de silahlı şiddet son yedi yılda yüzde 75 arttı. 


Rapora göre 2021’de, 2020 yılından daha fazla şiddet olayı yaşandı. Araştırmada Türkiye’de silahlı şiddetin en çok yaşandığı bölgelere de yer verildi. Her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Marmara Bölgesi, 985 silahlı şiddet olayıyla başı çekti.

 

 

Umut Vakfı olarak 2015 yılından başlayarak fonksiyonel hale getirdiğimiz yılın “Şiddet haritası”nı bu yıl, 2 yıldır tüm dünyayı esir alan salgın hastalığın etkilerini bizler de yaşadığımız için biraz geciktirdik? Bu arada İçişleri Bakanlığı da; sadece “polis sorumluluk bölgesi”nde olduğunu belirttiği “kasten öldürme” olaylarına ilişkin istatistikleri açıkladı? Ama Umut Vakfı’na gelen telefonlardan gördük ki; 2015 yılından bu yana başlatıp, her yıl geleneksel hale getirip raporlaştırdığımız “Türkiye’nin şiddet haritası” istatistiklerini merakla bekleyenler bulunuyor?


Elbette ki; tarafsızca raporlaştırıp, kamuoyunun bilgisine sunduğumuz silahlı şiddetin istatistikleri kesinlik arz etmiyor? Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilk kez bu yıl kamuoyunun bilgisine sunduğu ve sadece “kasten öldürme” olaylarını kapsayan olaylarla ilgili açıklaması da bunun kanıtı? Çünkü bizim rakamlarımızda; kasten öldürme olaylarının yanısıra yaralamalar, maganda cinayetleri, kazayla ve şakalaşma sonucu olduğu öne sürülen olaylar, silahla intiharlar da yer alıyor? “Bireysel silahlanmaya hayır” diyen, “Bireysel silahlanmanın tehlikelerine” dikkat çeken bir Vakıf olarak, hazırladığımız “Türkiye’nin şiddet haritası” çalışması; silahlı şiddetin her türlüsünü kapsıyor kısacası?










Yine de; Türkiye’de meydana gelen tüm olayları kapsıyor mu? Tabii ki hayır? Her yıl da belirttiğimiz gibi, “Türkiye’nin şiddet haritası” çalışmamız her gün yerel ve ulusal basında yayımlanan haberlerden derlenerek raporlaştırılıyor? O nedenle; medyada yer bulmayan onlarca, belki de yüzlerce olay gizli kalıyor? Ki; buna rağmen her yıl silahlı şiddet artıyor?

“Evde, arabada, belde olan her silah öldürür ve silahın şakası yoktur” diyerek sizlere 2021 yılının “Şiddet Haritası” rakamlarını sunmak istiyoruz?





2021 yılında 3.801 olay


2021 yılında yerel ve ulusal basına 3 bin 801 silahlı şiddet olayı yansıdı? Türkiye’nin dört bir yanında basına yansıyan bu 3 bin 801 olayda; 2 bin 145 kişi öldü, bir kısmı ağır 3 bin 896 kişi de yaralandı.

Bu silahlı şiddet olaylarının 3 bin 172’sinde ateşli silahlar (2 bin 61’i tabancayla, 961’i tüfekle, 150’si beylik silahıyla olmak üzere), 629’unda ise kesici aletler (Yoğunlukla bıçak olmak üzere, kılıç, falçata, ustura, orak gibi) kullanıldı?





Bu sayıların ne kadarının polis sorumluluk bölgesinde, ne kadarının jandarma bölgesinde olduğunu bilemiyoruz?


Bu yıl ilk defa İçişleri Bakanlığı da,  uzun yıllar sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü asayiş birimlerince geçen yıla ait “polis sorumluluk bölgesi”nde meydana gelen “kasten öldürme” olaylarına dair çalışmayla ilgili açıklama yaptı? Açıklamada; “Bir önceki yıl polis sorumluluk bölgelerinde bin 468 ‘kasten öldürme’  olayı meydana geldi. Emniyet asayiş birimleri tarafından bu cinayetlerin faillerinin yakalanması için özel ekipler oluşturuldu. Her olayı tek tek ele alan ve delillendirme çalışmalarında teknolojik imkanlardan faydalanan polis ekipleri, cinayetlerden bin 467’sini aydınlattı. Cinayetlerin aydınlatılma oranı, yüzde 99.93 oldu. Böylece, polis sorumluluk bölgesinde ilk kez 1 yıl içinde işlenen cinayetlerden tamamına yakını yine aynı sene içerisinde aydınlatılmış oldu” denildi.

2021 yılında basına yansıyan silahlı şiddet olaylarına baktığımızda; bölgeler bazında şiddetin en çok yaşandığı bölgenin, her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun da yüksek olduğu Marmara Bölgesi olduğu görülüyor? Silahlı şiddetin en çok arttığı bölge olarak Akdeniz dikkat çekerken Ege ve İç Anadolu’da yüzde 6’lık bir düşüş görülüyor.



Umut Vakfı olarak; 2021 Silahlı Şiddet Raporu’nu kamuoyuyla paylaşırken yıl içerisinde en sakin olarak bildiğimiz kentlerde bile silahlı şiddet olayının meydana geldiğine dikkat çekmek istiyoruz?


Uzmanlar; şiddetin şiddeti doğurduğunu vurguluyorlar? Bu nedenle şiddet; ekonomide yaşanan olumsuzluklar da eklenince en sakin kentlere bile mi sirayet ediyor, diye düşünüyoruz ister istemez? Ama her şeye rağmen umutlarımızı yitirmeyip yetkili ve ilgililere seslenmek istiyoruz:


“Bireysel silahlanmayı artırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapın. Adam öldürenlerin, yaralayan canilerin elini kolunu sallayarak dışarda gezmelerini önleyin. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker uğurlaması ve çeşitli eğlencelerde silah kullanmasının önüne geçin. Bu şehir eşkıyaları; silahı eline aldığında sadece ufak bir para cezasıyla kurtulamayacağını, cezaevini boylayacağını bilmeli. Bunun için yapılacak düzenleme, maganda cinayetlerini büyük ölçüde önleyecektir. Masum insanların yaşam hakkını korumak devletin görevidir. Bireysel silahlarla ölen ve yaralananların yanısıra mağdur olan yüzlerce ailenin mağduriyetini önlemek için adaleti ve hukuku üstün kılın, mağduriyetleri önleyin. Her bireyin yanısıra üzerinde internetten bir tıkla satın alınan tüfekleri denemek isteyen cani magandalarca vurulan hayvanların ‘huzur ve güven içinde’ yaşamalarını sağlayın?”





Umut Vakfı

http://blog.umut.org.tr/2021-yilinin-siddet-haritasi

Bu haber 305 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER