AKES-DER ARTIK ÜSKÜDAR’DA...

AKES-DER ARTIK ÜSKÜDAR’DA...

Tarih 30 Ağustos 2021, 14:09 YazdırBu haberi yazdır

AKES-DER , İl Başkanı Burhan Makıroğlu Üsküdar Benelux Cafe'de düzenlemiş olduğu kahvaltı programında dernek yönetimi ve medya temsilcileri ile bir araya geldi.

AKES-DER ARTIK ÜSKÜDAR’DA...


AKES-DER , İl Başkanı Burhan Makıroğlu Üsküdar Benelux Cafe'de düzenlemiş olduğu kahvaltı programında dernek yönetimi ve medya temsilcileri ile bir araya geldi. Hayata geçirdiği projeleri anlattı.


İlgi çeken projelerinin başında hastane belediye kaymakamlık gibi hizmet noktalarında işitme engelliler için ekran ile yönlendirme yapılması geliyor. İşitme engellilerin iletişiminde işaret dilinin hizmet yapanlar tarafından bilinmemesinin açığını bu ekranlar ile önleme çabasının pek çok kurum tarafından uygulanmaya başladığını görmek önemli bir gelişme. Proje merkezi yönetim tarafından Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenmekte. Umarız yakında tüm kamu binalarında bu işitme engellilerin sıkıntılarının önüne geçilir ve AKES-DER projesi her yerde uygulanır.


İl Başkanı Burhan Makıroğlu yapılacak projeler ve çalışmalar üzerine yapılan uzun sohbetlerin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile kahvaltı programı sona erdi.

 

AKES-DER GENEL MERKEZ OLARAK TÜRKİYE’DE Yapılan işitme engelli görme engelli ve okur yazarlığı olmayan vatandaşlarımızı kapsıyor 12 milyon Vatandaşımızı kapsıyor Avrupa'da ve Türkiye'de ilk olarak yapılan bir proje


 

AKES DER PROJESİ NEDİR ?


 

Kısa adı AKES-DER olan Anadolu Kültür, Eğitim, Spor Yardımlaşma Derneği tarafından uzun çalışmalar ve araştırmalar sonucunda hayata geçirilen ve engelli vatandaşlara Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel kurumlarında sunulan hizmetlerinden eşit şekilde hizmet alabilmesine olanak sağlamayı amaçlayan proje engelliler tarafından ilgi ve beğeni ile karşılandı. İşitme engellilerin toplumda yaşadıkları iletişim problemine özellikle de kamu kuruluşlarındaki sıkıntılarına çözüm sunmaktır. İşitme engelli vatandaşlarımızın yanı sıra projemiz, okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza da aynı uygulama üzerinden yardımcı olmaktadır. İşitme engelli vatandaşlarımızın iletişim sıkıntısını gidermektir. Yaşamaları toplumsal yaşam haklarında eşitsizlik problemini ortaya çıkarmaktadır. Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği projesi ile ortaya çıkan bu eşitsizlik problemini öncelikle kamu binasında ve sağlık alanında ortadan kaldırmak ve toplumsal yaşam haklarında eşitliği sağlamaktır amacıyla AKESDER tarafından geliştirilen ve uygulamaya konulan proje ile ilgili Türkiye’de, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu 3 milyona yakın işitme engelli var.


 

İşitme engelli vatandaşlarımız özellikle hastanede, karakolda, okulda, havaalanında çok zorluk çekiyorlar bunun örnekleri daha saymakla bitmez ama en önemli sorunları kamusal alanlar Gittikleri her yerde eziliyorlar neden? Çünkü anlaşılamıyorlar, insanlara dertlerini veya istekleri anlatamıyor söyleyemiyorlar, çoğu vatandaşımız annesiyle babasıyla veya bir yakınıyla gitmek zorunda kalıyor gideceği yere? “Yalnızca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nde hatırladığımız İşitme engelliler, kendini ifade edemiyor, kendini ifade edemeyen biri toplum içinde ne kadar var olabilir ki... Ancak ana dilimiz olan işaret diliyle, iletişim kurabiliyorlar. Özellikle hastanelerde işaret dili bilen tercümanlara ihtiyaç var. Yanlış teşhis ve tedavi yüzünden hayatını kaybeden işitme engellilerin bile var olduğu iddia ediliyor? İşitme engelli vatandaşlarımız için özellikle kamusal alanda ya birer tane rehber yada merkezi Rize’de bulunan Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneğinin (AKESDER) Rize’de bir ilke imza attığı projenin tüm ülkemizde yaygınlaşması gerekiyor? Şunu unutmayalım ki herkes bir engelli adayıdır, işitme engellilerin toplumda yaşadıkları en büyük sorun "anlaşılamamak." Çünkü "anlaşılamamanın" bedelinin ne kadar ağır olduğunu onlar çok iyi biliyorlar. Kendi ifadeleriyle "anadilleri olan", işaret dilinin de Anayasal bir hak olarak tanımlanmasını istiyorlar? İşitme engelli vatandaşlarımızın özellikle kamusal alanda işlerini kolaylaştırmak için Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneğinin ( AKESDER ) projesi Rize’de çok ilgi gördü, Rize devlet hastanesi ve Recep Tayyip Erdoğan' üniversitesi çocuk Acil servisi Ve Valiliğinde kurulan TV ekranları ve yön gösterme projesi, okur yazar olmayan ve işitme engelli tüm vatandaşlarımızın işini oldukça kolaylaştıracak. Projenin tanıtım ve uygulama toplantısında konuşan Rize Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Rize’de bir ilke imza attıklarını belirterek, “Engelli vatandaşlarımıza yön verecek sistem kuruldu. Artık işitme engelli vatandaşlarımız ekranda gitmek istedikleri birimlere rahatça ulaşabilecek. İnanıyorum ki işitme engelli vatandaşlarımıza bu proje ile hayat daha kolaylaşacak” dedi? Okur yazarlığı olmayan Vatandaşlarımız ve “İşitme ve konuşma engellilerimiz için "işaret dili" anadil anlamına geliyor. Ve Anayasa’ya göre de bu bir hak. Türkiye'de 60 işitme engelliler için okul var. 45 tanesi ilköğretim, 15 tanesi lise. Ama işaret dilinde eğitim veren anaokulu yok. İstanbul İşitme Engelliler Turizm, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı “Devlet bizi duymuyor” diye sitemini dile getiriyor? Hayat sosyal medyada yediğini içtiğini yayınlamak veya selfi yaparak fotoğraf paylaşmaktan ibaret değil sevgili okurlar. Bu ülkede 3 milyon civarında işitme engelli vatandaşımız var, bunlar da birer birey ve yaşamsal hakları bizlerle aynı, Devlet kesinlikle bu vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için artık onları duymalı ve gereğini yapmalı.

Bu anlatılanlardan başka projeleri de olan dernek yöneticilerini kutluyor başarılar diliyoruz.

Bu haber 472 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER