ARTAN DOĞALGAZ FİYATLARINDA EN ETKİLİ ÇÖZÜM: ISI YALITIMI

ARTAN DOĞALGAZ FİYATLARINDA EN ETKİLİ ÇÖZÜM: ISI YALITIMI

Tarih 22 Ekim 2020, 12:53 YazdırBu haberi yazdır

YÜKSEK FATURALARDAN KURTULMAK İÇİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ ŞART...

ARTAN DOĞALGAZ FİYATLARINDA EN ETKİLİ ÇÖZÜM: ISI YALITIMI

YÜKSEK FATURALARDAN KURTULMAK İÇİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ ŞART

ISI YALITIMI İLE YÜZDE 50 YAKIT TASARRUFU MÜMKÜN


Kış aylarının gelişiyle birlikte doğalgaz faturaları arttı. Geçen yılın bu dönemine kıyasla elektrik faturaları 32,3, doğal gaz faturaları ise 34,7 oranında yükseldi.


Bu faturalara ilişkin enerji verimliliğinin ve ısı yalıtımının önemli bir alternatif olabileceğini belirten Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği - VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin “Toplam enerjinin yüzde %40’ndan fazlası yaşam alanlarında tüketiliyor. Tüketilen bu yüzde 40’lık bölümün de yaklaşık yüzde 80’i ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Artan doğalgaz faturalarını dengeleyebilmek için tüketicilerin yaşam alanlarına ısı yalıtımı yaparak enerji verimli hale getirmeleri mümkün” dedi.


Son açıklanan TÜİK verilerine göre elektrik faturaları yüzde 32,3 doğalgaz faturaları ise yüzde 34,7 oranında artarken uzmanlar, konutlarda doğal gaz faturalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama 92 TL yükseleceğini belirtiyor.


Pandemi sürecinin 2020-2021 kış aylarında da devam edeceği tahmin edilirken, tüketicilerin kış aylarında konutlarda daha fazla vakit geçirmesi bekleniyor. Uzmanlara göre tüketiciler, doğal gaza gelen zamlarla birlikte faturaların bütçelerini olumsuz etkilememesi için yeni çareler düşünüyor.


ENERJİNİZİ BOŞA HARCAMAYIN!


Türkiye’deki binaların pek çoğunda ısı yalıtımı olmadığını ve konutları ısıtmak için kullanılan enerjinin yüzde 50’sinin boşa harcandığını belirten VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Binanıza mutlaka yalıtım yaptırın. Binanıza yalıtım yaptırdığınızda kışın sıcak havanın dışarı çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeri girmesini engellersiniz. Unutmayın, ısı yalıtımı uygulamaları ile doğalgaz faturalarında yüzde 50 tasarruf yapma imkanı var” dedi.


ENERJİYİ AZ TÜKETEREK TASARRUF ELDE ETMEK MÜMKÜN DEĞİL


Pandemi sebebiyle enerjinin az tüketildiği düşünülse de gerçeğin bunun tam tersi olduğunu belirten Emre Alkin, “Elektrik ve doğalgaz faturaları artmaya devam ediyor. Çünkü bu iki ürün de dövize endeksli. Döviz yükseldikçe elektrik ve doğalgazın da fiyatı artıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yüzde 30’dan fazla artış var. Az tüketmek bir çare değil. Enerjiyi binalarda az tüketerek faturalarda tasarruf etmek mümkün değil” dedi.

BİNANIZIN EKB’SİNİ KONTROL EDİN

Enerjinin verimli kullanıldığında “daha az enerji ile aynı randımanı” elde etmenin mümkün olduğunu söyleyen Alkin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de enerjinin yüzde 40’ından fazlası konutlarda tüketiliyor. Konutların birçoğunun enerji verimliliği açısından ‘verimsiz’ durumda olduğu ortada. Binanızın EKB’sini kontrol edin. Yüksek faturalardan kurtulmak için enerji verimliliğine bir yerden başlamak gerekiyor.”

5 ADIMDA VERİMLİ ENERJİ KULLANIMI

Verimli enerji kullanırsak geleceğimizi kurtarırız diyen Emre Alkin, Enerjiyi 5 adımda nasıl verimli kullanabileceğimizi açıkladı:

1.    Evinize ısı yalıtımı yaptırın,

2.    Kullanmadığınız odaların radyatörünü kapatın,

3.    Mutlaka akıllı beyaz eşyalar tercih edin,

4.    Gündüz güneş enerjisini depolayın,

5.    Akıllı sayaçlar ile enerjiyi takip edin.


Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Hakkında:

Her geçen gün azalan mevcut enerji kaynaklarımızı korumak ve daha verimli kullanarak gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakabilmeyi hedefleyen VERİMDER, kamuoyunu yapılarda ısı yalıtımı, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilinçlendirmek ve toplumumuzda farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur.

Mevcut enerji kaynaklarından daha uzun süre yararlanılmasına destek sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen VERİMDER, toplumun her kesimi ile işbirliği yapmak, bilinçlendirmek, bilgilendirme ve eğitim seminerleri düzenlemek, çözümler üretmek ve ortak çaba göstermektir. Ayrıca ülkemizdeki yönetmeliklerin AB ve diğer dünya standartlarıyla uyumunda bilgi ve birikimiyle destek vermek önceliğidir.

 

Bu haber 274 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER