
Yeryüzü Derneği Kentleri bahçelerle donatıyor


Yeryüzü Derneği olarak Kent Bahçeleri Projesi ile 9 yıldır İstanbul’u batısından doğusuna bahçeler ile donattık.
Yeryüzü Derneği Kentleri bahçelerle donatıyor
Yeryüzü Derneği olarak Kent Bahçeleri Projesi ile 9 yıldır İstanbul’u batısından doğusuna bahçeler ile donattık.
Artık çok iyi biliyoruz ki dünyanın bütün büyük metropollerinde, Londra’dan Pekin’e, Moskova’dan Havana’ya kentliler tıpkı İstanbulluların yaptığı gibi kent bahçelerinde kendi sebzelerini yetiştiriyorlar.
Şehrin betonundan usanmış, hormonlu binalar arasında sıkışmış kentliler bir nebze olsun toprağa dokunuyor, nefes alıyor ve mutlu oluyor. Haydi, bu yıl ki kent bahçeciliği şenliğimize siz de katılın!
Şehirde yaşarken doğayla iç içe olmak mümkün mü? Tabii ki? Kentliler de temiz toprakla haşır neşir olabilir. En az bir ailenin sebze meyve ihtiyacının önemli bölümünü karşılamak amacıyla şehirde oluşturulan ekolojik üretim alanları olan kent bahçeleri, evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan herkes için var!
Bundan 100 yıl öncesi insanlar, beslenme ve gıda ihtiyaçlarını yaşadıkları kentin çevresinden karşılıyor ve yerel çeşitleri tüketiyorlardı. Son yıllarda yiyecek üretimi kentten uzaklaştı ve farklı şehirleri de aşarak farklı ülkelerden bizlere ulaşan gıda ürünlerini tüketir olduk. Bu durum da karbon ayak izinin artması, nakliye ve ulaşım sonucu artan maliyet döngüsünü beraberinde getirdi.
İnsanlar gıdayla bağ kuruyor
Kent bahçeciliği bir ailenin, bir apartmanı paylaşanların ya da bir mahallede yaşayan kişilerin ortak bir bahçe, teras veya balkonlarında tercihen atalık (doğal) tohumlarla, hormon ve kimyasal böcek öldürücü gibi zehirli girdiler katılmadan yapılan üretimle gerçekleşiyor. İnsanlar kent bahçeleri ile insan-doğa ilişkisinde önemli bir adım olan kendi yiyeceğini kendiüretme ve gıdayla bağ kurma deneyimini keyifle yaşama imkanına sahip olabiliyor.
Yeryüzü Derneği olarak Kent Bahçeleri Projesi ile 9 yıldır İstanbul’u batısından doğusuna bahçeler ile donattık. Artık çok iyi biliyoruz ki dünyanın bütün büyük metropollerinde, Londra’dan Pekin’e, Moskova’dan Havana’ya kentliler tıpkı İstanbulluların yaptığı gibi kent bahçelerinde kendi sebzelerini yetiştiriyorlar. Yemyeşil bir sivri biberi, kıpkırmızı bir domatesi ya da mis gibi kokan bir rokayı dalından koparıp kahvaltınızda söğüşlemek siz de istemez misiniz?
Atalık tohumları ücretsiz dağıtıyoruz
Yeryüzü Derneği olarak evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan her İstanbulluyla birlikte, kolkola ve dayanışma içinde kent bahçeleri kuruyoruz. Esasında yolumuz çok basit! Biraz emek ve biraz sevgiyle meyve ve sebzelerimizi yeşertiyoruz. Kent bahçelerini teşvik etmek üzere atalık tohumları ücretsiz dağıtıyoruz. Bu şahane tohumları toprakla ilk defa buluşturmak isteyen herkese ücretsiz eğitim veriyoruz. Böylece şehrin betonundan usanmış, hormonlu binalar arasında sıkışmış kentliler bir nebze olsun toprağa dokunuyor, nefes alıyor ve mutlu oluyor.
Bu yıl buyurun siz de şenliğimize katılın. Yapmanız gereken tek şey, bir başvuru formu doldurmak! Hemen sonrasında gönüllü arkadaşlarımız size ulaşacak ve detayları anlatacaklar.
Başvuru için www.yeryuzudernegi.org adresine bakabilir ya da [email protected] e-posta adresine yazabilirsiniz.Başvurular 01 Mart ile 15 Nisan 2019 tarihleri arasında olacaktır.
· Kent bahçesine sahip olmak daha sağlıklı ve doğal beslenmek, antioksidan miktarı yüksek taze meyve ve sebzeler tüketmek demek.
· Kent bahçeciliği aile ekonomisine faydalıdır. Çünkü kent bahçeciliği ile 10 kata kadar tasarruf sağlamak mümkün.
· Kent bahçeciliği sebze ve meyvelerin tarladan sofraya ulaşıncaya kadar olan tüm taşıma, benzin ve depolama masraflarını, pazar ve market kar paylarını ortadan kaldırır.
· Kent bahçeciliği evsel atıkların kompost yapılarak gübre olarak kullanılmasını mümkün kılar.
· Kent bahçeciliği ekolojik dengenin bozulmamasına ve sürdürülebilirliğe de katkı anlamına gelir.
· Kent bahçeleri, taşıma ve depolama gerektirmediği için fosil yakıtların kullanımını düşürür, sera gazı salınımını ve karbon ayak izini azaltır.
BTP ÜSKÜDAR MADDE BAĞIMLILIĞI VE SANAL KUMAR UYARISINDA BULUNDU
BTP Üsküdar ilçe Başkanı Yunus Ballı ve yönetici arkadaşları Üsküdar’ın çeşitli mahallelerinde Madde bağımlılığı ve sanal kumar bağımlılığına dikkat çekmek için broşür çalışmalarına devam ediyor.
ÜSKÜDAR BAĞLARBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ YENİ YÜZÜYLE KAPILARINI AÇTI
DEDETAŞ " 31 Mart seçimlerinden sonra görevi devraldığımız günden beri tahakkuk etmiş olan tüm SGK ve vergi borçlarını ödedik."
ÜSKÜDAR’DA OTİZM FARKINDALIK ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Üsküdar Belediyesi tarafından Otizm Farkındalık Haftası kapsamında “Farklılıklar Bize Renk Katar” sloganıyla etkinlik düzenlendi.
BOĞAZİÇİ ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ GENEL KURULU YAPILDI
23 MART Pazar günü dernek üyelerinin yoğun katılımı ile saat 14.00 de başladı, katılan üyeler yoklama cetveline imzalarını attılar.
TÜED'den 2000 sonrası emeklilere intibak talebi
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklerin giderilmesi için 2000 sonrasında emekli olanlara intibak yapılmasını talep etti.
ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANI DEDETAŞ, CHP’NİN CUMHURBAŞKANLIĞI ÖN SEÇİMİNDE OYUNU KULLANDI
Sinem Dedetaş: “Özellikle dayanışma sandıklarında yüksek bir katılım var, bütün ilçelerde takip ediyoruz. Örgütümüze tüm hazırlıkları için teşekkür ediyoruz.
ÇENGELKÖY BP PETROL OFİSİ OLDU...
Çengelköy de yılladır BP markası ile halka hizmet eden KARAKAŞ petrol şirketin Petrol Ofisine devredilmesi ile beraber artık yeni markası ile yoluna devam edecek.
SAADET ÜSKÜDAR İFTAR BULUŞMASI
Saadet Partisi Eski Belediye başkanı Yılmaz Bayat ve İlçe başkanı Hakan Tevfik Erdağı Üsküdar' ın muhtarlarıyla 11.Mart akşamı Üsküdar ilçe binasında iftarda buluştu.
ÇENGELKÖY DUDULLU 1-1
Son maça grup ikincisi olarak çıktık berabere kaldığımız halde ligi dördüncü bitirdik.
BURHAN MAKIROĞLU GAZETECİLER İLE İFTARDA BULUŞTU...
Üsküdar’ın tanınan iş insanı Burhan Makıroğlu Gazetecilerle 8.Mart akşamı iftarda buluştu.