Yeryüzü Derneği Kentleri bahçelerle donatıyor
Yeryüzü Derneği olarak Kent Bahçeleri Projesi ile 9 yıldır İstanbul’u batısından doğusuna bahçeler ile donattık.
Yeryüzü Derneği Kentleri bahçelerle donatıyor
Yeryüzü Derneği olarak Kent Bahçeleri Projesi ile 9 yıldır İstanbul’u batısından doğusuna bahçeler ile donattık.
Artık çok iyi biliyoruz ki dünyanın bütün büyük metropollerinde, Londra’dan Pekin’e, Moskova’dan Havana’ya kentliler tıpkı İstanbulluların yaptığı gibi kent bahçelerinde kendi sebzelerini yetiştiriyorlar.
Şehrin betonundan usanmış, hormonlu binalar arasında sıkışmış kentliler bir nebze olsun toprağa dokunuyor, nefes alıyor ve mutlu oluyor. Haydi, bu yıl ki kent bahçeciliği şenliğimize siz de katılın!
Şehirde yaşarken doğayla iç içe olmak mümkün mü? Tabii ki? Kentliler de temiz toprakla haşır neşir olabilir. En az bir ailenin sebze meyve ihtiyacının önemli bölümünü karşılamak amacıyla şehirde oluşturulan ekolojik üretim alanları olan kent bahçeleri, evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan herkes için var!
Bundan 100 yıl öncesi insanlar, beslenme ve gıda ihtiyaçlarını yaşadıkları kentin çevresinden karşılıyor ve yerel çeşitleri tüketiyorlardı. Son yıllarda yiyecek üretimi kentten uzaklaştı ve farklı şehirleri de aşarak farklı ülkelerden bizlere ulaşan gıda ürünlerini tüketir olduk. Bu durum da karbon ayak izinin artması, nakliye ve ulaşım sonucu artan maliyet döngüsünü beraberinde getirdi.
İnsanlar gıdayla bağ kuruyor
Kent bahçeciliği bir ailenin, bir apartmanı paylaşanların ya da bir mahallede yaşayan kişilerin ortak bir bahçe, teras veya balkonlarında tercihen atalık (doğal) tohumlarla, hormon ve kimyasal böcek öldürücü gibi zehirli girdiler katılmadan yapılan üretimle gerçekleşiyor. İnsanlar kent bahçeleri ile insan-doğa ilişkisinde önemli bir adım olan kendi yiyeceğini kendiüretme ve gıdayla bağ kurma deneyimini keyifle yaşama imkanına sahip olabiliyor.
Yeryüzü Derneği olarak Kent Bahçeleri Projesi ile 9 yıldır İstanbul’u batısından doğusuna bahçeler ile donattık. Artık çok iyi biliyoruz ki dünyanın bütün büyük metropollerinde, Londra’dan Pekin’e, Moskova’dan Havana’ya kentliler tıpkı İstanbulluların yaptığı gibi kent bahçelerinde kendi sebzelerini yetiştiriyorlar. Yemyeşil bir sivri biberi, kıpkırmızı bir domatesi ya da mis gibi kokan bir rokayı dalından koparıp kahvaltınızda söğüşlemek siz de istemez misiniz?
Atalık tohumları ücretsiz dağıtıyoruz
Yeryüzü Derneği olarak evinin önünde, terasında, balkonunda, arka bahçesinde toprak bulan her İstanbulluyla birlikte, kolkola ve dayanışma içinde kent bahçeleri kuruyoruz. Esasında yolumuz çok basit! Biraz emek ve biraz sevgiyle meyve ve sebzelerimizi yeşertiyoruz. Kent bahçelerini teşvik etmek üzere atalık tohumları ücretsiz dağıtıyoruz. Bu şahane tohumları toprakla ilk defa buluşturmak isteyen herkese ücretsiz eğitim veriyoruz. Böylece şehrin betonundan usanmış, hormonlu binalar arasında sıkışmış kentliler bir nebze olsun toprağa dokunuyor, nefes alıyor ve mutlu oluyor.
Bu yıl buyurun siz de şenliğimize katılın. Yapmanız gereken tek şey, bir başvuru formu doldurmak! Hemen sonrasında gönüllü arkadaşlarımız size ulaşacak ve detayları anlatacaklar.
Başvuru için www.yeryuzudernegi.org adresine bakabilir ya da [email protected] e-posta adresine yazabilirsiniz.Başvurular 01 Mart ile 15 Nisan 2019 tarihleri arasında olacaktır.
· Kent bahçesine sahip olmak daha sağlıklı ve doğal beslenmek, antioksidan miktarı yüksek taze meyve ve sebzeler tüketmek demek.
· Kent bahçeciliği aile ekonomisine faydalıdır. Çünkü kent bahçeciliği ile 10 kata kadar tasarruf sağlamak mümkün.
· Kent bahçeciliği sebze ve meyvelerin tarladan sofraya ulaşıncaya kadar olan tüm taşıma, benzin ve depolama masraflarını, pazar ve market kar paylarını ortadan kaldırır.
· Kent bahçeciliği evsel atıkların kompost yapılarak gübre olarak kullanılmasını mümkün kılar.
· Kent bahçeciliği ekolojik dengenin bozulmamasına ve sürdürülebilirliğe de katkı anlamına gelir.
· Kent bahçeleri, taşıma ve depolama gerektirmediği için fosil yakıtların kullanımını düşürür, sera gazı salınımını ve karbon ayak izini azaltır.
“5. CUMBA EDEBİYAT ŞENLİĞİ” SONA ERDİ...
8-9-10 Kasım tarihlerinde Burhaniye mahallesinde bulunan Üsküdar Gençlik Merkezi’nde düzenlediğimiz edebiyat şenliğimiz tamamlandı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ KENT LOKANTASI İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NUN KATILIMIYLA AÇILDI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Bunu Türkiye'nin her yerinde insanlar istiyor ve birçok belediye, hatta sadece CHP’li belediyeler değil, başka belediyeler de farklı isimlerle böyle bir ihtiyacı karşılama yönünde adımlar atılıyor”
BAŞKAN DEDETAŞ, ORDU KÜLTÜR BULUŞMALARI’NA KATILDI
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İBB tarafından “Kültür Buluşmaları” kapsamında Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen 13. Ordu Günleri’ne katıldı.
BEYLERBEYİLİLER BULUŞTU
Beylerbeyililerin her yıl düzenlediği piknikli toplantı ekim ayında yapıldı.
TEMAD GENEL BAŞKAN ADAYI NECMİ TENGİLİMOĞLU'NUN ÜSKÜDAR TEMAD ZİYARETİ
Ülke genelinde 98 şubesi bulunan TEMAD'ın 19 şubesine yapılan bu ziyaret, yüzde yirmi gibi rekor bir orana sahip olması nedeniyle büyük ilgi uyandırdı.
ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜM AMAÇLI İMZALAR ATILIYOR...
“Üsküdar Yenileniyor” Projesi Kapsamında Acıbadem Mahallesi Baltepe Apartmanı İle Dönüşüm Süreci Başladı
CUMBA SİZLERİ BURHANİYE’YE BEKLİYOR...
Üsküdar da kurulan ve sanat edebiyat dünyasına katkılar sunan CUMBA Kültür Sanat platformu tamamı ücretsiz etkinliklerine sizleri bekliyor?
GENÇLER NEDEN GÖÇ EDİYOR
Ekonomist Turhan Bal: “Türkiye'de Gençlerin Yurt Dışına Göç Eğilimi, Teknolojik Kayıplar ve Ülke Ekonomisi İçin Ciddi Tehditler Oluşturuyor”
ÜSKÜDAR “KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLGİLENDİRME OFİSLERİ” KAPILARINI AÇTI
Üsküdar Belediyesi, “Üsküdar Yenileniyor” projesi kapsamında Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofislerinin ilkini Bahçelievler mahallesinde açtı
ÇENGELKÖYSPORA BÜYÜK TERBİYESİZLİK !
Mülkiyeti Boğaziçi üniversitesine ait olan ancak kullanımı protokol ile Çengelköyspor a verilen Kuleli de bulunan tesislerimize 22.Ekim sabahı fiili müdahele edildi ve kulübün tüm eşyaları tarımar edildi tabelaları söküldü.