Harun Karadeniz anıldı

Harun Karadeniz anıldı

Tarih 16 Ağustos 2013, 13:03 YazdırBu haberi yazdır

15.08.2013 Günü eski Dev-Genç lideri Harun Karadeniz Karacaahmet deki mezarı başında CHP Üsküdar Gençlik kolları üyeleri ve partililer ve Üsküdar Belediye Başkan aday adayı Ahmet Kılıç tarafından anıldı.

Harun Karadeniz anıldı

15.08.2013 Günü eski Dev-Genç lideri Harun Karadeniz Karacaahmet deki mezarı başında CHP Üsküdar Gençlik kolları üyeleri ve partililer ve Üsküdar Belediye Başkan aday adayı Ahmet Kılıç tarafından anıldı.

CHP Üsküdar Gençlik Kolları Başkanı Berk TÜTÜNCÜ yaptığı konuşmada şunları söyledi “ Değerli Yoldaşlarım ! Baharı örgütleyenler asla unutulmaz.Tıpkı bizim Harun'u, Sinan'ı, Mahir'i ve daha nicelerini unutmadığımız gibi. Bugün burada, Harun Karadeniz'i mezarı başında ölümünün 38.yılında anmak için birlikteyiz.Üniversitedeki ilk yıllarında devrimci mücadele ile tanışan yoldaşımız onurlu bir yaşama ancak Sosyalist ekonomi ile ulaşılabileceğini düşündü.Yoldaşımız Harun bu yüzden Burjuvazi’nin hedefi haline geldiğinden onlarca davayla mücadele etti ve yıllarca hapis yattı.

‘Kim yolundan dönerse dönsün, ben dönmem’ diyerek öğrencilerin, işçilerin, köylülerin hakları için direndi, mücadele etti.

‘6.Filo’ eylemlerinde etkin rol alarak mücadele tarihimize sadece teorileri değil pratikleri de bıraktı.

Gençlik hareketinin sınıf hareketlerinden bağımsız olamayacağını savunan Harun yoldaş öğrenciler ile işçilerin ortak hareketliliği için çok çaba harcadı ve bu uğurda ağır bedeller ödedi.

Dev-Genç ve TKP davalarından yargılanan Harun yoldaşı ölüm diğer devrimciler gibi bulmadı.

Dev-Genç davasından girdiği cezaevinde yakalandığı hastalık sonucu önce kolu kesildi. Yine de yılmadı ve kesilen kolunu yurtseverlik borcunun diyeti olduğunu belirterek bu duruma hiç de aldırış etmediğini gösterdi.

Ve Ağustos'un 15 i, o karanlık günde gözlerini yuman Harun Karadeniz ardında onurlu bir yaşam ve yol haritası bıraktı.

Türkiye Özgürlük hareketinin gelişmekte olduğu şu günlerde kaynağımızı Denizler,Mahirler, Harunlar’dan alıp aydınlığa doğru koşuyoruz. Bunun karşılığını ise ülkemizi içinde bulunduğumuz karanlık düşüncelerden arındırarak hak ettiği aydınlık geleceğe taşıdığımızda alacağız. CHP gençliği olarak geçen senelerde olduğu gibi bu sene de Yoldaşımız Harun’u mezarı başında anıp mücadelemiz ile kavgasına ve bıraktığı değerlere sahip çıkıyoruz.

Ruhun Şad Olsun Harun Yoldaş

Katılımınız için örgütüm adına teşekkür eder, hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.

                                                                                               

 

HARUN KARADENİZ KİMDİR ?

Harun Karadeniz (1942, Armutlu, Giresun - 15 Ağustos 1975, İstanbul) 1960'lı yılların devrimci gençlik hareketlerinin öncülerinden biridir.

1962’de İTÜ İnşaat Fakültesine girdi. Öğrencilik yıllarında Öğrenci Derneği başkanlığı ve İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yaptı. Kısa süre içinde anti-faşist oluşumların militan kadrolarına girdi. Birçok anti-emperyalist eylemin en ön saflarında, boykotlarda, okul işgallerinde kitleleri yönlendiren isimlerden biriydi. Köylü ve işçi direnişlerinin içinde yer aldı.

Dönemin en büyük öğrenci yürüyüşü olan "Özel okullar devletleştirmelidir" yürüyüşünde yer aldı ve kampanyasında etkin rol oynadı. Eğitim sistemindeki reformları gerçekleştirmek için yapılan üniversite işgallerinden biri olan İTÜ’nün işgalinde öncü oldu. Altıncı Filo'yu Protesto Olaylarında etkin rol oynadı ve bu eylemde yakın arkadaşı Vedat Demircioğlu'nu kaybetti. Ancak özelikle bu eylemle birlikte, dönemin diğer öğrenci liderleriyle ve yakın arkadaşlarıyla fikir ayrılığına düştü. Diğer öğrenci hareketi liderlerinden farklı olarak, Gençlik hareketlerinin sınıf hareketinden bağımsız olamayacağını söylüyor ve öğrenci eylemlerini emekçilerle buluşturmak için yoğun çaba sarf ediyordu.

12 Mart Darbesi (1971) sonrası TKP ve Dev-Genç davalarından yargılandı. Dev-Genç davasından tutukluyken hapishanede ciddi bir hastalığa yakalandı, tedavisine izin verilmedi.15 Ağustos 1975’de öldü.

Olaylı Yıllar ve Gençlik, Eğitim Üretim İçindir, Devrimcinin Sözlüğü, Yaşamımdan Acı Dilimler ve Kapitalsiz Kapitalistler gibi dönemi anlatan teorik kitapları kaleme almıştır. En fazla tanınan kitabı, Olaylı Yıllar ve Gençlik 'de 1968 gençliğini ve deneyimlerini anlatmıştır.

Bu haber 883 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER