Boğaziçi Alevi Kültür derneğinde  aşure ve kurban lokması yenildi

Boğaziçi Alevi Kültür derneğinde aşure ve kurban lokması yenildi

Tarih 14 Kasım 2014, 16:30 YazdırBu haberi yazdır

Boğaziçi Alevi Kültür Derneğinde 9 Kasım Pazar günü aşure lokması yenildi kurban kavurmaları dağıtıldı. Hazreti Hüseyin ve ailesinin katledilmesinin seneyi devriyesi olan Muharrem oruçlarının bitiminin ardından adet üzere aşure kaynatıldı katılanlara ikram edildi.

Boğaziçi Alevi Kültür derneğinde  aşure ve kurban lokması yenildi

Boğaziçi Alevi Kültür Derneğinde 9 Kasım Pazar günü aşure lokması yenildi kurban kavurmaları dağıtıldı. Hazreti Hüseyin ve ailesinin katledilmesinin seneyi devriyesi olan Muharrem oruçlarının bitiminin ardından adet üzere aşure kaynatıldı katılanlara ikram edildi.

Öğlen saatlerinde başlayan aşure ve kurban lokmasına Güzeltepe Mehmet Akif mahallelerinde çok yoğun katılımlar oldu her iki salon defalarca doldu boşaldı. Başkan Asker Yıldız İmam doğan ve Can Tütüncü yıllardır olduğu gibi bu toplantıda da misafirler ile tek tek ilgilendiler hizmet gördüler.

 

İmdat çelebi Dede Muharrem hakkında şu bilgileri verdi.Ardından bağlaması ile deyişler söyledi.

Şehrullahi'l-Muharrem" olarak bilinen yani "Allah'ın ayı Muharrem" İlahi bereket ve feyzin, bolluğun ayıdır. Bu ay aynı zamanda Alevilerin matem ayı olarak bilinir. Bütün Aleviler için yas ayıdır. Aleviler, Muharrem ayında kimi yerlerde 10, kimi yerlerde de 12 gün oruç tutarlar. 10 Ekim 680'de Kerbela'da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.

Muharrem ayı Hicri takvime göre (bu takvimin bir diğer adı da Kameri/Ay takvimidir) birinci aydır ve Muharrem orucu da bu ayın ilk gününden başlar.

Muharrem orucunun tarihi Adem peygambere kadar gider. Hz. Muhammed de Muharrem orucu tutmuştur. Muharrem orucu, insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine davettir. Nefsini terbiyeye, Hacı Bektaş Velininde buyurduğu gibi nefsini bilmeye vesiledir oruç.

Muharrem orucu  Aleviler için Adem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir. Bunun yanı sıra başta Hz. Hüseyin olmak üzere On İki İmamların şahadetlerinden dolayı aynı zamanda bir yas’tır. Bundan dolayıdır ki Muharrem orucunun diğer bir adı da Yass-ı Matemdir.

Aleviler Muharrem orucu ile Hz. Adem’den günümüze gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zamanda Hz. Hüseyin'in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeytte temsilini bulan insanlık değerlerine bağlılığı yineliyor. Yezide ve yezitte sembolleşen bütün kötülüklere lanet ediyoruz.

Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batımı ile iftar açılır.

Oruc süresince (12 gün boyunca) düğün,nişan,sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay,kahve,meşrubat,meyve suyu,ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).

Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra ise On iki İmamlar 'in ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek o yılki MUHARREM ORUCU noktalanır.

 

 

Bu haber 646 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER