Çengelköy'lü komşumuz Ali Tekintüre
Binlerce şiiri güftesi ve bestesi olan Ali Tekintüre ile tanıştık ve aldığımız bilgileri okuyucularımızla paylaşmak istedik. “Baharı bekleyen kumrular gibi” ve benzeri pek çok bilinen bestelenmiş şiirleri olan Ali beyle tanışmaktan gurur duyuyorum.
Çengelköy'lü komşumuz Ali Tekintüre
Binlerce şiiri güftesi ve bestesi olan Ali Tekintüre ile tanıştık ve aldığımız bilgileri okuyucularımızla paylaşmak istedik. “Baharı bekleyen kumrular gibi” ve benzeri pek çok bilinen bestelenmiş şiirleri olan Ali beyle tanışmaktan gurur duyuyorum.
Ata 2 sitesine 1987 de ortak olan ve 1998 den beri ata 2 de ardından rasathane bölgesinde yaşayan Ali Tekintüre nin şiirlerini şarkı sözlerini hepimiz çok iyi biliyoruz ancak Çengelköy de oturduğunu bilmeyenlere hatırlatmak ve okurlarımıza tanıtmak istedik.
‘Tanrım Beni Baştan Yarat’tan ‘Kaderi Ben mi Yarattım’a, ‘Hangimiz Sevmedik’ten ‘Dilek Taşı’na saymakla bitmeyecek bin şarkı, Zeki Müren’den Ferdi Tayfur’a, Küçük Ceylan’dan Bergen’e gönüllere dolarken, kimseler pek de bilmedi kimdi bu sözleri diyen. Ali Tekintüre müziğe damgasını vurmuş bir isim.
Ali Tekintüre, 1953 Adıyaman Besni doğumlu bir şair. 13 yaşında yazdığı şiirini başka şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın gazetedeki köşesine ‘belki yayımlanır’ umuduyla gönderip askere gidiyor. Şiir güfteye dönüşüp Emel Sayın tarafından okununca Türkiye’yi sallıyor. 1974 yılının şarkısı ‘Tanrım beni baştan yarat’.
Askerden dönünce besteci Muzaffer Özpınar’ı bulup söz yazarı olduğunu anlatıyor. 300 lira telif alıyor karşılığında. Bu serüven sayısız sanatçıya söz vermesiyle sürüyor.
Önce şarkı sayısındaki tereddüdü gidermekle başlıyoruz: “Binin üzerinde şarkım var. Tam rakam bilmiyorum. Bir kısmını kaybettim zaten. Hangisi benim çıkaramıyorum bazen. Şarkılarını yaklaşık 10 bin şarkıcı okudu. En az 50 sanatçının okuduğu şarkılarım var. En çok ‘Anadan ayrı’ şarkım okunmuştur herhalde.” Yüze yakın bestesi de olan Tekintüre, Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur’a söz veren kişi olmakla da övünüyor. En merak edilen soruyu sordum elbette. Bu ‘acı’ dolu şarkıları yazarken bu hislerin ne kadarını yaşadı? “Yaşanmaz ki bunlar. Şarkı, roman bu tür şeyler hayal ve biraz abartıdır. Özünde gerçekler var. Ama kendi hissettiklerini genişletiyorsun burada. Hayal kurup onu yaşatıyorsun. ‘Şu şöyle olmuştur, bu böyle olmuştur’ diye. Benim yeteneğim daha fazla herhalde bu konuda.”
Özellikle arabesk müzikte yazdığı yüzlerce şarkı sözü bestelendi. Zeki Müren’den İbrahim Tatlıses’e kadar onlarca sanatçı yorumladı bu şarkıları. Tanrım Beni Baştan Yarat, Kırılsın Ellerim, Acı Gerçekler, Hepsi Geçer, Seni Yakacaklar, Benim İçin Üzülme, Tövbe Ettim, Sürünüyorum onun sözlerini yazdığı şarkılardan bazıları. Son dönemde bazı rock grupları ile çalışmalar yapan Tekintüre’nin şimdilerdeki en büyük mücadelesi telif hakları. Zamanının büyük bir bölümünü bu işe ayırıyor. Tabii bir yandan da yazmaya devam ediyor. Tekintüre ile şarkıları, arabeski ve müziğin bugününü konuştuk.
Biz sizi hep söz yazarı olarak tanıdık, bildik. Başka bir mesleğiniz var mıydı?
Benim asıl mesleğim kuyumculuk. Bijuteri ve yaldızlı kaplama üzerine de çalıştım. Kapalıçarşı’da bir dükkanım vardı. Askerden sonra söz yazarlığı ağır bastı. Kafamda o varken başka işler yapamazdım. Dükkanı kapatıp Unkapanı’na geldim.
Sonra ne oldu?
Türküola firması vardı. Onlara, ‘Ben bu camianın içinde olmak istiyorum. Asgari ücretle de olsa çalışsam benim için kafi.’ dedim. Sadece söz yazarlığı değil aynı zamanda süpervizör gibi çalışıyordum. İcracıların kayıt parasının dağıtılmasına kadar her türlü işi yaptım.
Bir nevi ucu görünmeyen bir kuyuya atmışsınız kendinizi.
Evet öyle. Ama bu benim idealimdi. Zaten o zamanlar telif hakları falan çok kötüydü. Ama ben bu işe baş koydum. Sürekli yazıyordum. Bir yandan da telif haklarımla ilgili firmalara ihtarnameler çekiyordum. Radyolarda, televizyonlarda eserimiz okunduğunda ismimiz anılmıyordu. Bunun için de çok uğraş verdim. MESAM kurulmadan çok önce telif hakları konusunda çabalıyordum.
Bestelenmiş o kadar çok eseriniz var ki. Tam sayısını biliyor musunuz?
Binin üzerinde. Birçok eserimi de kaybettim. Arabamın bagajından çalmışlardı.
Zeki Müren’den Orhan Gencebay’a birçok isim sizin sözlerini yazdığınız şarkıları yorumladı. Size hangisinin yorumu daha yakın geliyor?
Eserlerimi okumayan kalmadı gibi. Benim için hepsinin yeri özel. Ama belki Müslüm Gürses’in söylediği şarkılar insanlara daha yakın. Sözlerimi onun yorumuna daha çok yakıştırıyorlar.
Adınız arabesk müzikle anılır hep. Ben arabesk için söz yazayım, diye mi çıktınız yola?
Adım arabeskle anıldı, çünkü kimsenin savunmadığı zamanda ben arabeski savundum. Bu yüzden olabilir. Hiçbir zaman oturup bu sözleri arabesk için yazıyorum demedim. Zaten sözleri ya da şarkıları kategorilere ayırmanın benim için bir anlamı yok. İlahi olan sözüm de var, pop olan da, halk müziği olan da.
Size bu isyankâr sözleri yazdıran nedir?
Aslında işin dini yönüne çok dikkat ederim. İstisnalar olabilir ama mümkün olduğu kadar inancımıza ters düşecek şeyler yazmamaya gayret ettim. Sonuçta yaptığımız işin özünde abartı var. Belki daha derin anlatmışımdır.
Ama bu isyanlar kadar tövbekâr sözleriniz de var.
Tabii ki. Sonuçta her şeyin Allah’tan geldiğine inanan biriyim. O sözlere isyan olarak da bakmıyorum. Onları bir sitem gibi bir yakarış gibi algılamak gerekiyor. Tanrım Beni Baştan Yarat bir isyan değil. Kendi kötü halini Allah’a arz ediyor ve değişmek istiyor. Bir istek var.
Arabesk bu ülkede neden bu kadar sevildi sizce?
Sevilmesinin ilk sebebi, her şeyden önce yeniydi. Birçok tabuları yıkarak geldi arabesk. Yine o dönemde çok farklı ve alışılagelmemiş sanatçılar çıktı ortaya. Müslüm Gürses ayrı bir renkti, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur da. Ayrıca çok farklı besteciler de çıktı ortaya. Şarkıların konu olduğu 4 bine yakın film yapıldı. İnsanlar bu müzikte hayatlarıyla birebir örtüşen şeyler buldular.
Günümüzde arabeske iade-i itibar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Değeri yeniden anlaşıldı. Çünkü ortaya o kadar güçlü şarkılar çıkmadı. Yaklaşık on yıldır şarkı çıkmıyor neredeyse. Bir on yıl daha çıkmazsa müzik tarihimizde yirmi yıllık bir boşluk olacak. Üretim olmadığı için insanlar eski iyi şarkılara dönüyor. Hep eğlence üzerine kurulu şarkılar var. Tabii ki eğlence de olacak. Ama yarına taşınabilecek şarkılar yapılmalı.
Yeni şarkı soran yok
Özellikle rockçıların bu aralar arabeskle çok ilgilendiğini görüyoruz. Neden sizce?
Ben arabeskin ülkemizdeki çoğu müzisyene ilham verdiğini düşünüyorum. Bulundukları çevre ve konum itibarıyla söylemeye utansalar da çoğu insanın gönlünün bir yerlerinde arabesk olduğunu iyi biliyorum. Ama utanmamaları gerek.
Sözleriniz eskisi kadar bestelenmiyor sanırım. Artık çok fazla üretmiyor musunuz?
Yok yine yazıyorum. Ama besteleyen ve yeni şarkı soran yok. Maalesef hep eskiler kullanılıyor. Dizilerde onlarca kez eski şarkılarım çalınıyor. Güçlü sözler taşıyan yeni şarkılar istenmediği için de besteciler kendilerini geri çekti.
Siz şimdilerde ne tür müzik dinliyorsunuz?
Şu anda çok fazla müzik dinlemiyorum. Radyoda hep aynı şeyler çalıyor. Sözler melodiler birbirine çok benziyor. Arabesk çalan radyolar da var ama nedir bu yeknesaklık. Döndür babam eskileri döndürüyorlar. Yeni bir şeyler olmalı.
Eserleriniz neredeyse günde yüzlerce kez çalınmasına rağmen hatta MESAM’da olmanıza rağmen yeterince telif alabiliyor musunuz?
Maalesef hayır. Benim şarkılarım daha çok kullanıldığı için geçinebiliyorum ama arkadaşlarımızın halleri kötü. Telif açısından ülkemizde adaletsiz bir sistem var. Devlet buna gerçekten el atsa üç ayda çözer. Ama elini oynatmıyor.
Baharı Bekleyen Kumrular gibi
Baharı bekleyen kumrular gibi
Sende beni bekle sakın unutma
Ellerin havada gözlerin yolda
Bir tanrıyı bir de beni sakın unutma
Çınladın durdun kulaklarımda
Süzülen yaştın yanaklarımda
Bir şarkı oldun dudaklarımda
Senin ismini söyledim durdum
Bende unutamam geçse de yıllar
Seviyorum seni dünyalar kadar
Dudaklarımda ismin gözümde yaşlar
Bir tanrıyı bir de beni sakın unutma
Tanrım beni baştan yarat
Gülmeyecek bu yüzü
Neden verdin bana yarab
Ya birazcık neşe ver
Ya beni baştan yarat
Hep terketti sevdiklerim
Paramparça dünyam benim
Sende kaldı ümitlerim
Paramparça dünyam benim
Baştan yarat ellerimi
Batan yarat gözlerimi
Baştan yaz şu kaderimi
Tanrım beni baştan yarat
Yaktın bağrımda közleri
Dinlettin acı sözleri
Verdin bu ağlar gözleri
Tanrım beni baştan yarat
ÜSKÜDAR GENÇLİK MERKEZİ’NDE YENİ DÖNEM ÖN KAYITLAR BAŞLADI
Üsküdar Belediyesi’ne bağlı Üsküdar Gençlik Merkezi’nde, 15-30 yaş arasındaki gençler için birbirinden özel 17 sanat kursuyla yeni dönem kayıtları başladı.
“5. CUMBA EDEBİYAT ŞENLİĞİ” SONA ERDİ...
8-9-10 Kasım tarihlerinde Burhaniye mahallesinde bulunan Üsküdar Gençlik Merkezi’nde düzenlediğimiz edebiyat şenliğimiz tamamlandı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ KENT LOKANTASI İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NUN KATILIMIYLA AÇILDI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Bunu Türkiye'nin her yerinde insanlar istiyor ve birçok belediye, hatta sadece CHP’li belediyeler değil, başka belediyeler de farklı isimlerle böyle bir ihtiyacı karşılama yönünde adımlar atılıyor”
BAŞKAN DEDETAŞ, ORDU KÜLTÜR BULUŞMALARI’NA KATILDI
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İBB tarafından “Kültür Buluşmaları” kapsamında Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen 13. Ordu Günleri’ne katıldı.
BEYLERBEYİLİLER BULUŞTU
Beylerbeyililerin her yıl düzenlediği piknikli toplantı ekim ayında yapıldı.
TEMAD GENEL BAŞKAN ADAYI NECMİ TENGİLİMOĞLU'NUN ÜSKÜDAR TEMAD ZİYARETİ
Ülke genelinde 98 şubesi bulunan TEMAD'ın 19 şubesine yapılan bu ziyaret, yüzde yirmi gibi rekor bir orana sahip olması nedeniyle büyük ilgi uyandırdı.
ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜM AMAÇLI İMZALAR ATILIYOR...
“Üsküdar Yenileniyor” Projesi Kapsamında Acıbadem Mahallesi Baltepe Apartmanı İle Dönüşüm Süreci Başladı
CUMBA SİZLERİ BURHANİYE’YE BEKLİYOR...
Üsküdar da kurulan ve sanat edebiyat dünyasına katkılar sunan CUMBA Kültür Sanat platformu tamamı ücretsiz etkinliklerine sizleri bekliyor?
GENÇLER NEDEN GÖÇ EDİYOR
Ekonomist Turhan Bal: “Türkiye'de Gençlerin Yurt Dışına Göç Eğilimi, Teknolojik Kayıplar ve Ülke Ekonomisi İçin Ciddi Tehditler Oluşturuyor”
ÜSKÜDAR “KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLGİLENDİRME OFİSLERİ” KAPILARINI AÇTI
Üsküdar Belediyesi, “Üsküdar Yenileniyor” projesi kapsamında Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofislerinin ilkini Bahçelievler mahallesinde açtı