Sayıştay raporu bütçenin denetlenmesidir.

Sayıştay raporu bütçenin denetlenmesidir.

Tarih 16 Aralık 2013, 14:43 YazdırBu haberi yazdır

CHP Üsküdar İlçe yönetimi 13.Ararlık Cuma sabahı Üsküdar yerel basın temsilcileri ile bir araya geldi konu Bütçe hakkı ve bütçeyi denetlemesi gereken Sayıştay raporlarının meclise gelmemesi idi.

Sayıştay raporu bütçenin denetlenmesidir.

CHP Üsküdar İlçe yönetimi 13.Ararlık Cuma sabahı Üsküdar yerel basın temsilcileri ile bir araya geldi konu Bütçe hakkı ve bütçeyi denetlemesi gereken Sayıştay raporlarının meclise gelmemesi idi.

İlçe başkanı Mustafa Çetinkaya beraber yapılan kahvaltı sonrası yaptığı konuşmada “ Büyük büyük ihaleler yapılıyor 25 yıllık gelir karşılığı Havalimanı ,Köprü İzmit köprüsü ve geçişi gibi devasa ihaleler yapılıyor bunlar belli gelirler karşılığı yapılıyor eğer yatırım gerçekçi değilse elde edilecek gelirin farkını devlet ödeme tahahüdü veriyor  o yüzden yap işlet devret türü akıcı olmayan yatırımlar devlete büyük yükler getirebilir. Sayıştay üyelerinin çoğunluğunu iktidar partisi atadığı halde iki yıldır Sayıştay raporları olmadan bütçeler meclise geliyor. Meclisin bütçede ki denetleme hakkı kısıtlanmış bulunuyor bu konuyu sizlerle paylaşmak istedik.” Dedi.

Ardından yönetim kurulu üyesi Ümit Özoflu Genel Başkan Kılıçdaroğlu’ nun bilgilendirme notunu okudu. “Bütçe Hakkı” demokrasilerde devletin yapacağı harcamaların kapsamı ve büyüklüğüne,bu harcamaların finansmanını sağlamak üzere vatandaşın ne kadar vergi ödeyeceğine milletin kendisinin karar vermesidir.

 

Millet bu hakkını parlamentodaki seçilmiş temsilcileri aracılığıyla’’bütçe kanunları’’çıkararak kullanır.Bu hak;vergilerin usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığı ile harcamaların kanunlara ve amacına uygun olarak yapılıp yapılmadığının denetlenmesini ve sonuçlarının parlamentoya sunulmasını da gerektirir.’’Bütçe Hakkı’’eğemenliğin millete ait olması ilkesinin doğal bir yansımasıdır.

 

Parlamentoların ‘’Bütçe Hakkı’’iktidarlar tarafından yok sayılır veya kısıtlanırsa demokrasiden,kuvvetler ayrılığından,hak ve özgürlüklerden söz edilemez.2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından kamu mali yönetiminde mali saydamlık, hesap verebilirlik ve denetim konularına ülkemizde özel bir önem verilmiştir.

 

Bu çerçevede TBMM’nin bütçe hakkını etkin bir şekilde kullanılabilmesi için uluslar arası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun bir yapı kurulması öngörülmüştür.

 

Ancak AKP hükümetleri kamu mali yönetiminde kurallılık,saydamlık ve öngörülebilirlik adına kendi dönemlerinde olanlar da dahil olmak üzere,atılmış adımları birer birer yok etmeye başlamıştır.

 

Bugün ekonominin çapasız kalması ve buna paralel olarak ekonomide ortaya çıkan kırılganlıkların altında iktidarın hesap vermekten ve denetimden kaçınması da önemli bir rol oynamaktadır.

 

Hükümetin,Sayıştay denetimini uluslararası standartlardan uzaklaştıran müdahaleleri daha 2010 yılında başladı.Sayıştay Kanununun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında 2010 Aralık ayında AKP Grubu’nun kabul edilen bir önergesiyle Sayıştay’ın  INTOSAI (Uluslar arası Sayıştaylar Birliği) Denetim Standartlarına uygun performans denetimi yapma yetkisi kaldırıldı.

 

Bunun nedeni Hükümetin,Sayıstay’ın 2010 yılında hazırlayarak TBMM’ye sunmaya hazırlandığı altı konudaki performans denetimi raporlarında yer alan,kamu kaynaklarının verimlilik,etkililik ve ekonomiklik ilkelerine uyulmadan savurganca kullanıldığına ve yüksek miktarda kamu zararına neden olduğuna ilişkin bulguları TBMM’de ve kamuoyundan saklama isteğiydi.

 

Bununla yetinmeyen AKP Hükümeti,daha sonra,4.7.2012 tarihinde kabul edilen 6353 sayılı Kanunla,bu kez mali işlem faaliyetlerin yasalara uygunluğunun  INTOSAI Denetim Standartlarına uygun olarak denetlenmesi olanaksız hale getirildi.Sayıştay yönetimi bu yasayı gerekçe göstererek,kamu idarelerinin 2011 yılı harcamalarına ilişkin denetim sonuçlarını kapsayan 132 adet Sayıştay Raporunu  TBMM’ye sunmadı.

 

Bunun sonucunda AKP Hükümetinin 2013 yılı Bütçe ile 2011 yılı Kesin Hesabı Sayıştay Raporları olmadığından TBMM tarafından denetlenmeden yasalaştı.

 

Anayasa Mahkemesi,CHP’nin açtığı dava sonucunda,anılan yasayı (6353 sayılı Kanun)27.12.2012 günlü,E.2012/102,K.2012/207 sayılı kararıyla iptal etti.İptal gerekçeleri arasında,’’Yasama organına tanınan bütçe hakkı,sadece bütçenin yapımı değil,bütçenin uygulanmasının denetlenmesini de kapsamaktadır.

 

Sayıştay denetimi,TBMM’ye sunulan Sayıştay raporuyla sonlanan bir süreci kapsamaktadır.Dolayısıyla yasama organının işlevini etkin ve sağlıklı bir biçimde yürütmesinde Sayıştay denetiminin önemi yadsınamaz.Öte yandan Sayıştay denetimi,demokratik devlet ilkesinin bir gereği olarak yürütmenin, halka ve yasama organına hesap verme sorumluluğunun işlevselleştirilmesi en önemli araçlarındandır.

 

TBMM adına kamu idarelerinin gelir,gider ve mallarını denetleyen Sayıştayın,bu görevini ifade ederken yürütme organından tamamen bağımsız olarak hareket etmesi gerektiği kuşkusuzdur.’’ifadeleri de yer aldı.Ancak Sayıştay yönetimi,bu iptal kararına rağmen,132 Sayıştay Raporunu TBMM’ye göndermedi.

 

AKP Grubu bu yıl da,2012 yılı denetim raporlarının TBMM’ye gönderilmesini önlemek amacıyla,yeni bir kanun teklifini Nisan 2013’de TBMM’ye sundu.Ancak başta CHP’nin muhalefeti olmak üzere, diğer  muhalefet partileri ile Sayıştay denetçilerinin ve medyanın yoğun tepkisi üzerine söz konusu teklifin yasalaşması yönünde bir adım atılamadı.

 

Ancak bu kez iktidar,TBMM’de hiçbir uzlaşma arayışına girmeden kendi çoğunluğuna seçtirdiği Sayıştay üst yönetimi Hükümetin arzusu üzerine Genel Uygunluk Bildirimi ile birlikte sunulan Sayıştay raporlarından TBMM’ye gönderilen 2012 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nı ilgilendiren yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin denetim bulgularını çıkardı.Böylece Parlamentonun sağlıklı denetim hakkı elinden alınmış oldu.

 

Biz CHP olarak,milletin ‘’Bütçe Hakkı’’na,2014Bütçesinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sürecinde de sahip çıkacağız.Milletimizin de bizi desteklemesini ve Meclisine emanet ettiği ‘’Bütçe Hakkı’’na sahip çıkmasını bekliyoruz.İktidarın bu yetki tecavüzü ve hak gaspını millete duyurmakta sadece bize değil, vergi verenler olarak size de büyük görev düştüğüne inanıyor;en derin saygılarımı sunuyorum.

 

Bu haber 763 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER