Çengelköy de ki Vahdettin köşkleri yıkıldı.

Çengelköy de ki Vahdettin köşkleri yıkıldı.

Tarih 24 Eylül 2011, 14:24 YazdırBu haberi yazdır

1980 li yıllarda restorasyon geçiren ancak aslına uygun yapılmayan çalışmalar sonucu harap hale gelen köşkler tamamen yıkıldı.

Çengelköy de ki Vahdettin köşkleri yıkıldı.
1980 li yıllarda restorasyon geçiren ancak aslına uygun yapılmayan çalışmalar sonucu harap hale gelen köşkler tamamen yıkıldı. Eylül ayının başlarında tamamen yıkılıp aslına uygun yeniden yapılması planlanan Vahdettin ve Köçeoğlu köşklerinde zemin çalışmaları başladı.
Yapılacak imalat sonrası 60 bin metrekarelik Osmanlı'nın son padişahı Vahdettin'in Çengelköy sırtlarındaki Boğaz manzaralı köşkü devlet konukevi ya da başbakanlık çalışma ofisi olacak. Köşklerin restorasyon çalışmaları için iki yıl önce Başbakan Erdoğan talimat verdi, hazırlıklara başlandı. İBB nin satın alıp mezarlık olarak kullandığı alana helikopter pisti yapıldı bile.
Son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in şehzadeliği sırasında kaldığı, soğan başlı kubbesiyle mimari açıdan nadir yapılar arasında gösterilen Çengelköy'deki köşk, restore edilip Devlet Konukevi yapılacak. Şu anda İstanbul'a gelen devlet ve hükümet başkanları başta Çırağan Sarayı olmak üzere otellerde misafir ediliyor. Onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından İstanbul'a gelen devlet adamları, Çengelköy sırtlarında bulunan Vahdettin Köşkü'nde ağırlanacaklar. Yıllardır atıl olan ve kısmen harabeye dönen köşkte, yatma ve yeme içme alanlarının yanı sıra küçük çaplı görüşmeler için bir salon hazırlanması da planlanıyor.
Çengelköy tepelerinden boğazı seyreden, soğan başlı rasat kulesiyle dikkat çeken ahşap, sarı renkli bir köşk Vahdettin köşkü. Boğazın her tarafını gören ve boğazda her taraftan görünen bu köşk, Sultan Vahdettin Köşkü'dür. Aslında bu tepede 4 köşk mevcut: 1- Sultan Vahdettin'in pâdişah olana kadar kaldığı Vahdettin Köşkü. 2- Önünde, kendisi kadar büyük bir havuzu bulunan Köçeoğlu Köşkü. 3- Biraz geri tarafta Ağalar Köşkü. 4- Sultan Vahdettin'in üvey annesi Şâyeste Kadınefendi için yaptırdığı Kadınefendi Köşkü. Köşkler, Orhan Veli'nin 'İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı' adlı şiirini yazdığı 60 dönümlük koru içinde yer alıyor.
Kendi ismiyle anılan ve soğanbaşlı kulesi olan sarı köşkü, Yıldız Sarayı'nda ağabeyi Sultan 2. Abdülhamid'i ziyâreti esnâsında Rus Çarı'nın gönderdiği bir hediyenin üzerindeki köşk resminden esinlenerek yaptırmıştı. Köşkün iç taksîmâtını bizzat kendisi hazırlamış, planı ise Mîmar Vallaury'e çizdirmişti. Kendisi için bu sarı köşkü yaptırırken ikinci annesi sayılan Şâyeste Kadınefendi için de aynı yere 2 katlı beyaz bir köşk yaptırdı. Zîrâ çocuk yaşta annesini kaybeden Vahdettin'i, Şâyeste Kadınefendi büyütmüştü. Bu köşkün planını da Sultan Vahdettin bizzat kendisi çizmiş, inşaatı Süleyman isminde bir ustaya yaptırmıştı.
KÖŞKLERİN ŞİMDİKİ DURUMU
Kırım Harbi esnâsında İtalyan askerlerinin hastanesi olarak kullanılan Köçeoğlu Köşkü, Cumhûriyet döneminde Ağalar Köşkü'yle birlikte yıktırılıp yeniden yapıldı. Bu alandaki 4 köşkün en büyüğü ve en güzeli olan Sultan Vahdettin Köşkü ise bir yangında harâbeye döndüğünden cumhurbaşkanlığı konuk evi olmak üzere yeniden yapıldı. Kâgir bodrum katı üzerine 2 katlı köşk hâlen metrûk bir vaziyette kurtarılacağı günü bekliyor Çengelköy tepelerinde.
Sultan Vahdettin Köşkü, hânedân 1924'te sürgüne gönderilse de 70'li yıllara kadar Osmanoğullarının mülküydü. Zîrâ Sultan Vahdettin'in çocukları ve torunları vatanlarından kovulduklarında bu köşkü, kalfalardan birinin üzerine kaydettirerek, haksız yere müsâdere edilmesini engellemişlerdi. Sultan Vahdettin'in Sanremo'da vefâtıyla Türkiye'ye dönen bendegân, bu köşkte kalmaya devâm ettiler. 1952 yılında çıkan umumi afla İstanbul'a dönen Sultan Vahdettin âilesi, köşkleri geri alarak aralarında paylaştılar. Tüm arâzi ve köşkler hisselendirilirken, köşkü yıllarca muhafaza eden kalfalar da unutulmadı. Sonraki yıllarda parçalar hâlinde satışa çıkarılan arâzi çok defâ el değiştirdi. 1980 ihtilâlinde cumhurbaşkanlığı köşkü olması için restore edilen köşk, 1990'larda Diyânet Vakfı tarafından satın alındı. Lâkin askeriyenin istimlâk ettiği köşkler, arâzisiyle birlikte 1997'de satılığa çıkarıldıysa da istenilen alıcı çıkmadı.
Bu haber 1110 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER