AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki: Afette talimat beklenmez

AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki: Afette talimat beklenmez

Tarih 19 Şubat 2023, 10:52 YazdırBu haberi yazdır

TUSGİD aylık İstanbul buluşmasında Şubat ayı konuklar Prf. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki idi.

AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki: Afette talimat beklenmez

 

TUSGİD aylık İstanbul buluşmasında Şubat ayı  konuklar Prf. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki idi.

Tunceli Sanayici ve Girişimcileri Derneği Başkanı Cem Haydar Bektaş ve yönetici arkadaşlarının her ay düzenlediği panelin konusu “Yaşadığımız deprem ve Marmara depremi” idi.

Başkan Cem haydar Bektaş katılımcıları selamladıktan ve deprem bölgesinden verdiği bilgilerden sonra sözü panel konuşmacılarına verdi.

AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ilk 24 saatin kaçırıldığını belirterek, "Afetlerde birilerinden talimat beklenmez” dedi.

Mahruki, “Afet, kapasite yetersizliğidir. Türkiye uluslararası yardım çağrısı yaptı ama kendi ordusunu sahaya çıkarmadı. Oysa TSK ülke genelinde 17 bölgede etkin bir güç. Afet için planları vardı eskiden. EMASYA vardı. Dafyar (Doğal Afet Yardım) planları vardı. Bu planlarda her olası afetin planı bulunurdu.”  diye konuştu.

 

“Ama bunları iptal ettiler. Orman yangınlarında bile TSK sahaya çıkarılmadı. Sebebi Dafyar’ın iptali. TSK zaten orada. 2. Ordu Komutanlığı oradaydı. 50 bin askerle sahaya çıksa farklı olurdu. Başı sıkıştığında bu millet Mehmetçiği yanında bulurdu, bu kez geç buldu. Siyasi yanlışın faturasını millet ödedi. Geç çıkmanın sebebi konuşulacak ama biri hesap verecek. Hulusi Bey, ‘Biz asker yok’ derken ‘3500 askerle sahadaydık’ dedi. Özgüvene ve sayıya bak. İlk 24 saati kaçırdık, afetlerde en çok hayatı ilk gün ve saatlerde kurtarırsınız. Afette birinden talimat beklenmez planlı ve acil müdahele yapılması gerekir.

 

 

Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan: Hem yer hem yapı denetlenmeli

"Yapıların yüzde 20'si yerden, yüzde 80'i yapısal sorunlardan yıkılır"

 

 

Prof.Dr.Övgün Ahmet Ercan, “Bugünlerde bizim önerimiz; yapı denetim kuruluşlarının adının ‘yer-yapı denetim kuruluşları’ olarak değiştirilmesi. Hem yer hem yapı denetlenmeli" dedi.

Tüm hocalar biraraya gelsin ortak fikir versin deniyor bunun olması mümkün değil üç iktisatçı bir araya gelse dolar sorulsa biri 25 olacak der biri 30 der diğeri başka bir sayı verebilir kestirim bilimleri böyledir.

Marmara da 99 da gerginlik boşaldı önümüzde artı eksi 10 olmak üzere 2045 civarında bir deprem kestiriminde bulunuyorum. Tek deprem olmayacak 2-3 yıl aralarla depremler göreceğiz. Maraş da bu kadar büyük kestirilemeyen bir deprem oldu. Maraş ve çevresinde km karede 125 kişi yaşarken İstanbul da km karede 3000 kişi yaşıyor ve ona göre bina yoğunluğu var gerisini ve etkisini siz düşünün. Bilgi ölümü kovar arkadaşlar.

Yapı denetim sisteminde jeofizik mühendislerinin de rol alması gerektiğini belirten Ahmet Övgün Ercan, “Yapı denetim kuruluşları denetimini, parasını yapıyı üstlenen kişi verir. Dolayısıyla burada bir sulanma başladı. Bunlar 2019 yılında fark edildi. Bu kez tombala ile yapı denetim kuruluşları seçilmeye başlandı, ancak sorun yine çözülemedi. Neden? Çünkü depremde yıkılan yapıların yüzde 20’si yerden gelen sorunlarla, yüzde 80’i yapısal sorunlardan kaynaklanır. Bugün bizim bu işi düzeltmemiz için olarak önerimiz; yapı denetim kuruluşlarının adının ‘yer yapı denetim kuruluşları’ olarak değiştirilmesi. Sadece isim olarak değil, ‘yer yapı denetim kuruluşları’ hem yeri denetlemeli hem de yapıyı denetlemeli. Yer ile ilgili mühendislik konuları ise yerin davranışını depremde veya depremsiz durumda yerin davranış durumunu başlıca jeofizik mühendisleri incelemelidir. Onun için bazı inşaat mühendislerinin, ‘Jeofiziğin ne işi var burada?’ demesini biz hayretle karşılıyoruz. Çünkü yapı incelemelerinde kullanılmış olan tüm düzenekler jeofizik düzenekleridir. Hasarsız yapı diye bir şey yok, jeofizik yöntemiyle yapı incelemeleri var. En büyük mücadele halkın yaşam hakkını bir mühendis olarak saklı tutmak ve korumaktır. Yer yapı denetim kuruluşlarının her biri kadrolarına jeofizik mühendisi, jeoloji mühendisi ve geoteknik mühendisi almak zorundadır ve bunlar yetkili olmalılar" ifadesini kullandı.

Bu haber 427 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER