“Kiralar ertelenebilir, mahkemelerin duyarsız kalacağını düşünmüyorum”

“Kiralar ertelenebilir, mahkemelerin duyarsız kalacağını düşünmüyorum”

Tarih 05 Mayıs 2020, 13:59 YazdırBu haberi yazdır

Hukukçu Doç.Dr. Yeniocak, uyarlama davalarına dikkat çekti, kiracılara umut verdi:

“Kiralar ertelenebilir, mahkemelerin duyarsız kalacağını düşünmüyorum”

“Kiralar ertelenebilir, mahkemelerin duyarsız kalacağını düşünmüyorum”  

Hukukçu Doç.Dr. Yeniocak, uyarlama davalarına dikkat çekti, kiracılara umut verdi:

“Kiralar ertelenebilir, mahkemelerin duyarsız kalacağını düşünmüyorum” 


Hepinizin malumu çevremizde kira ödeyen ve yaptığı iş ile bu kirayı kazancından ödeyen binlerce esnaf var ülke çapında yüz binlerce. bu esnaflardan 2 aydır kapalı olanlar var kimileri açık ama ne gelen var ne alışveriş yapan bu konular çözümlenecek uzmanımızın yorumunu okuyabilirisiniz...

Türkiye’de pandemiyle mücadele tıbbi boyutuyla sürerken bir yandan da yaşanan salgının toplumsal ve ekonomik yapıyı mümkün olan en az seviyede etkilemesi için yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor. O düzenlemelerden biri de milyonlarca kişiyi ilgilendiren kira ödemeleri. Kira sözleşmeleri konusunda geçtiğimiz ay yapılan yasa değişikliği neleri içeriyor, mülk sahibi ya da kiracıya yönelik ne tür hak ve yükümlülükler tanıyor? Yapılan düzenleme işyeri ve konutların tümü için geçerli mi? 
Kira ödemeleri konusunda gerçekleştirilen yasa değişikliğini değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, 26 Mart'ta yapılan Kanun değişikliğiyle, 1 Mart -30 Haziran 2020 tarihleri arasında işyeri kirasını ödeyemeyen kişiye karşı işyeri sahibinin tahliye davası açamayacağını söyledi. Doç. Dr. Yeniocak, işyerlerinin kapanması ve büyük mağduriyetler yaşanmasını önemli ölçüde engelleyecek bu düzenlemenin olumlu görülebileceğini ancak aynı korumanın konut kiralarına getirilmemesinin bir eksiklik olduğunu ifade etti.


“İcra takibi yapılabilir ama tahliye kesinlikle yok” 


Kiracıların belirtilen dört aylık dönemde kira bedellerini ödemeseler de yapılan düzenlemenin kira bedellerinin talep edilmeyeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Doç. Dr. Umut Yeniocak, “İşyeri sahipleri ödenmeyen kira bedelleri için icra takibi yapıp, kiracıların malvarlıklarını haczettirip sattırabilirler. Yapamayacakları tek şey, kiracıları işyerinden çıkarmak” şeklinde konuştu. 22 Mart'ta alınan karar gereğince icra işlemlerinin de 30 Nisan'a kadar durdurulduğunu ve yeni bir uzatma olmazsa işyeri sahiplerinin 30 Nisan'dan sonra icra takibi yapabileceklerine dikkat çeken Doç. Dr. Umut Yeniocak, “Fakat bu icra takibinde sadece kiranın ödenmesini isteyebilirler. Eskiden olduğu gibi, kira ödenmezse kiracının tahliye edilmesini talep edemezler” açıklamasını yaptı.  
İşyerleri için tanınan tahliyenin engellenmesi yönündeki imkânın konut kiraları için getirilmediğini hatırlatan Doç. Dr. Yeniocak, “Kirasını ödeyemeyen konut kiracıları için tahliye tehdidi varlığını koruyor” dedi.


“Kiracılar uyarlama davası açabilir”



Pandemi dönemi sona erip normal yaşama dönüldüğünde kiracılar ile mülk sahipleri arasında sorunlar yaşanabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Umut Yeniocak şunları söyledi:
“Bu süreçte ödenmeyen kiralar için icra takipleri ve davalar olacaktır. Özellikle, işyerinin salgın sürecinde kapatılmış olması ya da faaliyetlerinin kısıtlanmış olması sebebiyle bu aylara ilişkin kiraların ödenmemesi ya da hiç olmazsa indirim yapılması talebiyle uyarlama davaları açılacaktır. İşyeri kapatılan ve faaliyetleri kısıtlanan işyeri kiracıları başta olmak üzere, salgın sürecinde işleri önemli ölçüde bozulan tüm işyeri kiracıları ile kiralarını ödeyemeyecek duruma düşen konut kiracılarının hiç olmazsa kira bedellerinin bir miktar indirilmesi ya da ertelenmesi  şeklinde karar verilmesini mahkemeden talep edebilmeleri hukuken mümkündür. Mahkemelerin bu sürece duyarsız kalacaklarını düşünmüyorum.”


“En iyi çözüm tarafların aralarında anlaşması”
Bu süreçte herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için kiracılara yönelik önerilerini paylaşan Doç. Dr. Umut Yeniocak, “Kiracıların bu süreçte, kiraya veren kişiyle temas kurmaları önemli. Her iki taraf bu süreçle ilgili aralarında anlaşarak bir çözüm bulurlarsa bu en iyi yöntem olur. O yüzden, kiralarını tam olarak ödeyemeyecek kiracılara, konut ya da işyeri sahibine yazılı olarak bildirimde bulunarak, durumları hakkında bilgi vermelerini ve bu süreçle ilgili nasıl bir değişiklik talep ettiklerini bildirmelerini öneririm” şeklinde konuştu.


kiralar ne olacak - işyeri kiraları ne olacak-kiralar -kira anlaşmazlığı

Bu haber 426 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER