Mart ayı enflasyonu şaşırtmadı

Mart ayı enflasyonu şaşırtmadı

Tarih 09 Nisan 2020, 12:36 YazdırBu haberi yazdır

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, yüzde 0.57 olarak açıklanan Mart ayı enflasyon oranının şaşırtıcı olmadığını belirterek

Mart ayı enflasyonu şaşırtmadı 

 

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, yüzde 0.57 olarak açıklanan Mart ayı enflasyon oranının şaşırtıcı olmadığını belirterek “Zaten birçok ticarethane, müessese kapalı kaldığından fiyat tespiti çok da mümkün değil” dedi
 


 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart ayında tüketici fiyatları yüde 0.57 artarken, yıllık enflasyon yüzde 11.86 seviyesine geriledi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, mart ayı enflasyon oranının yüzde 0.7’den daha düşük çıkacağı beklentisini daha önce dile getirdiğini hatırlatarak “Dolayısıyla ortada şaşılacak bir durum yok. Birçok ticarethane, müessese kapalı kaldığı için zaten fiyat tespiti şu aşamada çok da mümkün değil” dedi.
Mart ayında fiyatı en çok artan ürünlerin, evlere en çok alınan ürünler olduğuna dikkat çeken Alkin “Mesela fiyatı en çok artanlar sivri ve çarliston biber, patates, limon, sarımsak” diye konuştu.


 
288 KALEMDE YÜKSELİŞ YAŞANDI


 
Korona virüsü karşısında vücut direncini en çok arttırdığı düşünülen tarımsal ürünlerde fiyat artışının da çok normal olduğunu ifade eden Alkin şöyle konuştu:
“288 kalem mal ve hizmet fiyatının arttığı, 98’inin fiyatının düştüğü görülüyor. Enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti diye yorum yapanlar var. Bu kadar büyük belirsizliklerin yaşandığı bir ortamda neyi bekliyorlarmış da gerçekleşmemiş tam anlayamadım. Yıl sonu hedefinin tutması için aylık yüzde 0.7’den düşük çıkması gerekiyordu.”
 
ZORUNLU MAL VE HİZMETLERDE ARTIŞ
 
Açıklanan rakamların, bu yıl enflasyonist baskının son çeyreğe kadar kendini hissettirmeyeceğini ortaya koyduğu görüşünü dile getiren Prof. Dr. Emre Alkin şöyle devam etti:
“Merkez Bankası’nın yıl sonu beklentisi yüzde 8.2 ama benim hala tek hane enflasyon beklentim oluşmadı. Birçok kişinin işlerini kaybettiği bir ortamda fiyatlar genel seviyesinin artışındaki genel yavaşlama çok fazla hissedilmeyecek. Vatandaş her zaman olduğu gibi açıklanan verilere değil, hayat pahalılığına bakacak. 417 kalem mal ve hizmet ile hayatımızı idame ettirmiyoruz. Hayatımızı idame ettirmeye yetecek 25-26 kalem mal var. O kalemlerdeki fiyat artışları bizleri doğrudan etkiliyor. Fiyatı en çok artan ürünlere baktığımızda da birebir bu mal ve hizmetleri görüyoruz. Buradan hareketle enflasyonist bir baskı görmesem de içinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle hayat pahalılığında gözle görülür bir düzelme beklemiyorum.”


 
STOKÇULARA SIKI KONTROL


 
Mevsimine bakılmaksızın her ay satın almak zorunda olduğu mal ve hizmetlerin fiyatlarında yavaşlama yaşansa bile gelirler artmayacağı, hatta gelir kaybı yaşanacağını ifade eden Alkin, bu nedenle vatandaşı 6-7 aylık sıkıntılı bir sürecin beklediğini söyledi. Devletin stokçular ve durumdan istifade fiyat arttırmak isteyen kişilere yoğun denetim yapacağı tahminini dile getiren Alkin, “Böylelikle bu sıkıntılı süreci daha büyük sıkıntılar yaşamadan atlatırız diye ümit ediyorum” ifadesini kullandı.


İstanbul - 3 Nisan 2020

Bu haber 328 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER