MEHMET UÇUM CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİ ANLATTI

MEHMET UÇUM CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİ ANLATTI

Tarih 23 Şubat 2017, 12:21 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar Belediyesi, 16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi referandumun neleri kapsadığını anlatmak amacıyla “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konferansı düzenledi.

MEHMET UÇUM CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİ ANLATTI

Üsküdar Belediyesi, 16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi referandumun neleri kapsadığını anlatmak amacıyla “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konferansı düzenledi. 


Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum katıldı. Mehmet Uçum, 16 Nisan’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getireceği değişiklikleri anlattı.


Geniş katılımın olduğu konferansa Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Halit Hızır, Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcıları ve çok sayıda Üsküdarlı katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, süreçle ilgili herkesin yapması gerekenlerin olduğunu belirterek, “Anlatmamız gerekenleri önce bilmemiz lazım. Öğrenmemiz lazım. Doğru kaynaktan konuya vakıf olmamız lazım. Biz de Üsküdar Belediyesi olarak Üsküdarlıların bu konuyu kaynağından öğrenmesini istedik.” dedi.

“200 yılın en önemli sorusu”


Konferansta 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda oylanacak olan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getireceği yeniliklere değinen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, neden böyle bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Anayasa değişikliğinin halka bir şey soracağını söyleyen Uçum, “Bu soracağı şey emin olun Türkiye’nin Osmanlı’dan gelen 200 yıllık modernleşme tarihindeki en önemli soru. Nedir bu soru. İlk kez Türkiye’de halka nasıl bir siyasal sistemde yaşamak istiyorsunuz sorusu sorulacak. Bu anayasa değişikliği basit bir anayasa değişikliği değil, bu yüzyılda nasıl bir siyasal sistemde yaşamak istediğimize ilişkin bir değişiklik.” dedi.

“Bundan önce yapılan 18 değişiklikten farklı”

“İşte 200 yıllık yeni yönetim arayışımızda yeni yönetim modelleri deneyişimizde sistem arayışımızda halkın karşısına ilk kez nasıl bir siyasal sistemde yaşarsın sorusu geliyor” diyen Uçum, “O yüzden bu anayasa değişikliği bundan önce yapılan 18 değişiklikten niteliksel olarak farklı. Bu anayasa değişikliği basit bir hukuki değişiklik değildir. Bu anayasa değişikliği sistem değişikliğinin yanı sıra siyasal toplumu siyaset yapma tarzını halkın devletle olan ilişkisini değiştirecek bir reformu başlatma değişikliğidir. O yüzden bu değişikliğin 16 Nisan’ın şöyle bir önemi var. 16 Nisan, 21. yüzyıla yönelik olarak Türkiye halkının bu milletin bu toplumun 20. yüzyıldaki kaderine ilişkin karar vereceği bir tarih olacak.” diye konuştu.

“Değişiklik yeni tez öneriyor”

27 yıldır bu tartışmamın içinde olduğunu belirten Uçum, “Peki biz niye tartışıyoruz anayasayı. Niye bunca yıldır anayasayla ilgili sorunlar gündeme geliyor. Çünkü anayasayı tartışmak demek devletle toplumun ilişkisini tartışmak demek. Eğer bir ülkenin halkın milletin devletle bir problemi olmazsa durduk yerde niye anayasa tartışılsın. Demek ki bu anayasa tartışmasına başka bir gözle bakmak lazım. Bu değişiklik işte bizim devletle olan ilişkimizde yeni bir tez öneriyor. Yeni bir sistem öneriyor.” açıklamasında bulundu.

Bu haber 545 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER