Üsküdar Anayasa’yı tartıştı

Üsküdar Anayasa’yı tartıştı

Tarih 12 Ağustos 2016, 12:31 YazdırBu haberi yazdır

10 Ağustos akşamı Anayasa uzmanlarının katılımıyla Üsküdar Anayasa Tartışıyor paneli yapıldı ardından foruma geçildi.

Üsküdar Anayasa’yı tartıştı

10 Ağustos akşamı Anayasa uzmanlarının katılımıyla Üsküdar Anayasa Tartışıyor paneli yapıldı ardından foruma geçildi.


Önce Demokrasi Girişimi'nin Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği ve Üsküdar Sivil Toplum Örgütlerinin  birlikte düzenlediği "Üsküdar Anayasa Tartışıyor" konulu 4. etkinliğine katılım yaz ortası olduğu halde oldukça yüksekti.

 

10 Ağustos 2016 Çarşamba 19.00-22.00 saatleri arasında yapılan toplantıyı Avukat Onur Cingil açarak Hukukun askıya alındığı STK ların basının susturulduğu zaman herkesin zarar gördüğünü yaşadık. Bizler kandırılmadık halkımızın kanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Demokratik,laik,hukuk devletinin üstünlüğüne inanan bizler olağanüstü şartların yine hukukla aşılması gerektiğine inanıyorum. Temel hukuktan demokrasiden sapmamak gerek, laiklik sadece içi boşaltılan bir kavram olmamalı.dedi ve sözü önce gençlere verdi Anayasaya genç bakış dillendirildi ardından konuşmacılar panel masasında yerlerini aldılar.

 

 

Panel de Moderatör  Avukat Can Atalay idi ilk sözü  Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu na verdi Anayasa hava su gıda kadar önemlidir. Temel bir ihtiyacımızdır. Yasama kuralları kanunları koyar, yürütme uygulama yapar, yargı ise denetleme yapar.Ancak böyle bir devlet yapısında hak ve özgürlükler garanti altına alınabilir. Bu ayaklardan biri yanlış çalışırsa tüm mekanizma bozulur. Anayasa nın defalarca değiştiğini de hatırlatmalıyım.dedi.

 
Doç. Dr. Abdullah Sezer ise Anayasa değişikliği konusunda ne yapıldı yeni anayasa yapılacaksa içeriği ne olmalı bunlar konuşuluyor. Ben ise nasıl yapılmalı yönünü konuşacağım. Anayasa yapıldı tüm sorunlar çözüldü ihracat 900 milyar olacak diyen bir görüş var. Normal zamanlarda da yeni anayasa yapılır, bizde hep farklı dönemlerde yapılan anayasalar var.

Bu üç günlük bir mesele değil yıllar sürebilir. Nepal 2006 başladı hala sürüyor.Nijer de futbol sahasında toplanıyorlar, Çad da komisyonlarda, Güney Afrika da kum saati modeli ile ,İzlanda da sosyal medya üzerinden önerilerle, Nepal de tematik komitelerle 43 komisyonda 430 üye ile çalışıp yeni anayasa yapıyorlar.

1991 de dil uzmanları bir araya gelip halkın anlayabileceği şekilde sadeleştirmeye gittiler. Temel mesele yeni anayasayı komisyonlar mı uzmanlar mı yoksa meclis komisyonu mu yapsın. 2007 2011 de 12 kişilik meclis komisyonu çeşitli çalışmalar yaptı. 12 erkek bir kadın üyesi vardı bu komisyonun. Profesörler grubu yapsın diyen bir görüş de var. Yeni Anayasa konusunda ne kadar katılım olursa o kadar faydalı olur diye düşünüyorum.dedi.

 


Yard. Doç. Dr. Tolga Şirin OHAL ile ilgili bilgi vereceğim K.H.Kararname nedir denetlenebilir mi ? idam cezası geri gelebilir mi ? sorularını cevaplamaya çalışacağım. OHAL kemoterapi gibidir, sadece kanser hastasını iyileştirir.Gerekli dozda ölçülü ve yerinde uygulanmalıdır.OHAL anayasal diktatörlüktür ve belirli bir zamanı bağlar. İdam cezası teknik olarak geri gelemez 13.protokol imzalandı 47 Konsey üyesinde kalktı B.M. 2 nolu protokol imzalandı ölüm cezası geri gelemez. Daha önce işlenmiş suçlar için geri işlemez. Bunun için anayasa 2 ve 4 değişmesi gerekir.Ceza ıslah için vardır idam ıslah etse idi Çin Suudi arabsitan ve İran da suç işlenmemiş olması lazımdı. Kanada İsveç Norveç gibi ülkelerde idam olmadığı halde suç çok azdır.

Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis idama göre daha ağır bir cezadır. Suç ile hukuki mücadele yapılmaz ise bu acıları yaratan insanlar kahraman olurlar. Alacakları cezalar yarın öbür gün AHİM den döner bir de tazminatlar ödemek zorunda kalabiliriz. İdam cezası çıkarsa suçluları geri iade alamayız. Hukuka riayet olmalı İnsan hakları hemen şimdi ve her zaman diyorum.dedi

 

 

 

Forum : "Üsküdar Tartışıyor" bölümünde pek çok sorular ve katkılar geldi. İlki kısa bir anayasamız olsa daha iyi olmaz mı dendi. Kaboğlu özlü anlaşılabilir bir anayasa ile kısa anayasayı birbirine karıştırmayalım en kısa anayasa bile İsviçre mesela 200 maddesi var dedi.

 

Etkinliğe Önce demokrasi grubu, anayasa Der, Eğitim İş ,Tükoder Üsküdar da katkılar sundu. 

Bu haber 877 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER