
EMEKLİ ÇOK ZOR DURUMDA


Milyonlarca emekliye yapılan sefalet zammı, temel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldı.
EMEKLİ ÇOK ZOR DURUMDA
Milyonlarca emekliye yapılan sefalet zammı, temel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldı. En düşük emekli aylığının 14 bin 468 liraya çıkması, gıdaya erişimi dahi sağlamaktan uzak. Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Ergen’e göre emekliler isyan sesini yükseltmeye hazırlanıyor.
2024 yılının son enflasyon oranının açıklanmasının ardından, memur ve memur emeklileri ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak aylık zamları belli oldu. TÜİK’in güvenilir olmayan enflasyon oranları ile emekliye bir kez daha “Evinden çıkma, açlığa mahkûm ol” dendi.
İşçi ve Bağ-Kur emeklisi için yüzde 15,75, memur emeklisi için yüzde 11,54 oranında zam belirlendi.
Yeni yılda, en düşük memur emeklisi aylığı 19 bin 616 lira oldu. Mevcut maaşı 12 bin 500 lira olan bir işçi emeklisinin yüzde 15,75 zam sonrası maaşı 14 bin 468 lira 75 kuruş oldu. 12 bin 500 liranın altında emekli aylığı alan yurttaşlara ise kök aylıklarının düşük olması nedeniyle zam gelmeyecek.
Sefalet ücretlerine tepki gösteren emekliler, zam oranlarının açıklanması ile sokağa çıktı. Tüm Emeklilerin Sendikası önceki gün 45 ayrı noktada “Meydanları ısıtmaya hazırız” derken dün de demokratik kitle örgütleri pek çok yerde eylemdeydi.
Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, emeklilerin isyan sesini daha da yükselteceğini anlattı. Ergen, “Bu açıklanan oranlar gerçeklik dışı, bütün emekliler isyanda. Sendikamıza her an şikayetler geliyor. Emeklilerde müthiş bir direniş eğilimi mevcut” dedi.
En düşük aylığın 37 bin 155 TL olması gerektiğini tespit ettiklerini anlatan Ergen, “Şimşek de Erdoğan da bu yıl kemer sıkmaya devam edileceğini deklare etti. Biz bunu reddediyoruz. Refah payı olmadan, gerçek enflasyona uygun olmayan artışı reddediyoruz. Emekliler berbere dahi gidemiyor, sabunu şampuanı zor alıyor. Bırakın ulaşımı, giyimi, gıdaya para yetmiyor. Tatmin edici adımları görmediğimiz sürece eylemlerimizi sürdürmekte kararlıyız.”
Kök aylığı düşük milyonlarca yurttaşın aylıklarına zam gelebilmesi için ise yasal düzenleme gerekiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz en düşük emeklilik aylığı ile ilgili çalışmanın ocak ayı içinde yapılacağını söyledi. Sefalet aylıklarının sebebini, kök aylığı düşük emeklilerde bulan Yılmaz, "En düşük aylık 12 bin 500 lira. Kök ücretleri daha düşük olan, oldukça önemli sayıda emeklimiz bundan istifade ediyor. Kök ücretinden daha yüksek bir emekli ücreti almış oluyor. Yani primiyle bağlantılı kök ücretinden daha yüksek bir emekli maaşı almış oluyor. Bu normal sistemden gelen bir şey olmadığı için ancak kanunla düzenlenerek yine sağlanabilir" dedi.
ET YEMEK, MARKETE GİTMEK HAYAL
Geçtiğimiz hafta, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süphan Nasır yönetiminde emeklilerin yaşam koşullarına ilişkin yapılan araştırmanın sonuçları açıklanmıştı. Çarpıcı sonuçlar, emeklilerin yüzde 99’unun ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullarından memnun olmadığını ortaya koymuştu. Buna göre, temel ihtiyaçlarını karşılamak için market market gezen emeklilerin yüzde 57'si dışarıda yemeğe ancak birkaç ayda bir gidebiliyor. Emeklilerin yüzde 41'i ise diş fırçası, şampuan gibi kişisel bakım harcamalarına bütçe ayıramıyor.
En düşük aylığın yeni seviyesi olan 14 bin 468 lira 75 kuruş ile, yurttaş temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Emekliler, market sepetlerindeki en büyük ağırlığı oluşturan gıda harcamaları için de kısmak zorunda bırakılıyor. Marketlerdeki fiyatların ortalamasına bakıldığında, emeklilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamada yaşadığı güçlük ortaya çıkıyor.
SEMTİMİZİN YENİ GURURU ŞAMPİYON KÜÇÜKSU RASATHANESPOR
KÜÇÜKSU RASATHANE bu sene yer aldığı 2. Amatör 19. Grupta namağlup şekilde ligin bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan ederek önümüzdeki yıl 1. Amatör Lig’de oynamaya hak kazandı.
LİM MİMARLIK VE ATLAS İNŞAAT ALTINKÖY SİTESİNİ DÖNÜŞTÜRECEK
23 Mayıs Cuma günü Altınköy Sitesi kooperatif ortakları Bostancı Dedeman otel toplantı salonunda proje sunumu izlemek için bir araya geldiler.
ALTINKÖY SİTESİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Altınköy sitesi 2024 olağan genel kurulunu 24 Mayıs Cumartesi günü Güzeltepe de Kral düğün salonunda yaptı.
Çengelköy Meraklısı'na Notlar köşesi
Uzun süredir sayın editörümün sayesinde Çengelköy Gazetesi'ne elimden geldikçe Çengelköy Meraklısı'na Notlar köşesine yazmaktayım.
ALTUNİZADE BOSNA BULVARI METRO HATTI UZATILIYOR
Altunizade Ferah Çamlıca Camisi ve Bosna Bulvarı'na bağlayan 4,53 kilometre uzunluğundaki tünel biterken, Kazım Karabekir Topağacı Ümraniye Spor Köyü ne uzatılacak. Raylı Sistem Hattı 4.5 km daha uzamış olacak.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ “ENGELLİLER HAFTASI” DOLAYISIYLA ETKİNLİK DÜZENLEDİ
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş: “Üsküdar Belediyesi olarak, sizlerin yaşamını kolaylaştırmak, hak ettiğiniz hizmetleri sunmak ve daha erişilebilir bir Üsküdar inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz”
KADIN HAKLARINI KORUMA DERNEĞİNDEN CESUR SAVCIYA ZİYARET
Kadın haklarını koruma derneği başkanı Avukat Hilal Gültepe Öztürk ve yönetim kurulu üyeleri ‘Yenidoğan çetesi’ davasının savcısı Yavuz Engin’e destek ziyaretinde bulundu.
KÜÇÜKSU RASATHANE SPOR, İSTANBUL UN GÜNDEMİNDE
Kurulduğu günden beri, sportif anlamda başarılı olmaya çalışarak, semtimize de yeni bir renk katan Küçüksu Rasathane Spor, altyapı kategorilerindeki başarılarının yanı sıra, 2.Amatör ligde de iddialı kurduğu kadro
ÜSKÜDAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN İMZA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ
Barbaros, Mehmet Akif, Yavuzturk ve Selami Ali Mahallelerindeki dört ayrı parselde toplam 1.068 bağımsız birimden oluşan projelerin hak sahipleriyle kentsel dönüşüm sözleşmesi imzalandı.
BTP ÜSKÜDAR MADDE BAĞIMLILIĞI VE SANAL KUMAR UYARISINDA BULUNDU
BTP Üsküdar ilçe Başkanı Yunus Ballı ve yönetici arkadaşları Üsküdar’ın çeşitli mahallelerinde Madde bağımlılığı ve sanal kumar bağımlılığına dikkat çekmek için broşür çalışmalarına devam ediyor.