OKKA GÜLLÜ REÇELLİK...
Tanasis Kiryako nun çengelköy ile ilgili gül bahçeleri hakkındaki yazısı...
OKKA GÜLLÜ REÇELLİK...
Babam Çengelköy’de bostanın ortasından Nato yolu geçtikten ve 2 bostan kuyusu da yola gittikten sonra, bostan işini yapamaz duruma gelmişti. Bostan kuyuları da istimlak olmuştu. Ve Beyoğlu’nda 1968 senesinde yıldız şekerlemenin sırasında manav dükkanı açmıştı.
Akşamları da mavi camekanlı bir Vitrini vardı ondada kendi yaptığı lakerdayı stardı tabi çirozlarda dahil. Çirozlarda Çengelköy’de evimizde kurtulurdu, sanmayın alıp satardı dikkatinizi çekerim. Ve bir gün bir yangından sonra balık pazarındaki dükkan yandı oradan gitmek mecburiyetinde kaldı. Ve eskiler hatırlar Eminönü’nde fok balığı yaşar vardı orada balık tezgahımız vardı. Balığın bol olduğu bereketli olduğu senelerde. Palamudun tanesi 1 t.l. kalkan balığının kilosu 2 t.l olduğu seneler..Ta ki balık tezgahlarının kaldırılmasına kadar sonra 1972-1976 kadarda. Beykoz’da 5 dönüm gül bahçesi kiralamıştı.
Bilenler bilir siz bahçeyi belirli bir paraya senelik satın alırsınız çıkan üründe kendinize. Artık bahtınıza ne kadar ürün çıkarsa. Ve gülün toplanması satılması meşakkatlidir.Zordur, gün ışımadan gece ayazı gülün üstünden kalkmadan güneş ağarmadan her sabah ne toplarsanız onu satmaya götürürsünüz. Tabi sabah ayazında gül toplamak için belinize ayak uçlarınıza kadar naylon sararsınız hem ıslanmamak için hem de gülü toplayabilmek için. Güneş çıkmaya başlayınca gül toplanmasını bırakırsınız Gülün goncasından toplarsınız, güneş çıkınca gül yaprakları dökülmeye başlar toplayamazsınız. Ertesi güne kalır toplanması, bunun sezonu çok azdır en çok 25 gündür her gün toplayacaksınız ve her günde topladığınızı satmanız lazım yoksa elinizde kalan gül yanar ertesi güne de kalmaz. Gülü topladıktan sonra babamla Pangaltı’ya gider orada satardık, sepetlerin içinde.
Babam TADAL MEZE EVİNİN önünde bende az yukarıda NAZAR PASTANESİNİN önünde satardım. Tabi bizim terazilerimiz olmazdı, çünkü belediye terazilerimizi alırdı seyyar satıcılık yaptığımızdan dolayı yasaktı terazi bulundurmamız. Bizlerde gülü satış yaptığımız dükkanların terazilerinde tartardık. Bu her sene böyle devam ederdi. Her gün topladığımızı satabiliyorduk. O zaman Pangaltı Feriköy Sinemköy Kurtuluş Rum Ermeni Musevi doluydu her gün gül getirmemizi beklerlerdi, satın almak için. Ve ertesi gün yine sabahın beşinde Üsküdar’dan kalkan ilk otobüse Çengelköy’den biner Beykoz’da bahçeye gül toplamaya giderdik. Sonrada Pangaltıya.
Şimdi bakınız etrafınıza nerede gül bahçeleri kaldı nerde gül tarlaları kaldı da gül toplanabiliniyor gül reçeli satılsın ??? Bu 25 gün sürerdi ne toplarsak ne satarsak o karımızdı zor çalışma koşullarımız vardı ama inanın ki çok daha bereketliydi, o günlerimiz. Gülü alacaksın makasla tek tek yaprağın kenarını temizleyeceksin şekere yatıracaksın, emek vereceksin. Şimdi ne reçellik gül satanlar da pek kalmadı nede o gül reçelini yapacak o emek verecek insanlar, hala da yapanların ellerine sağlık derim.BALIK SATTIK GÜL SATTIK AMA ADAM SATMADIK ..HERŞEY ÖDENİR DE EMEĞİN HAKKI ÖDENMEZ...KALIN SAĞLICAKLA..1973..te ANNEM......1977 de BABAM HAKIN RAHMETİNE KAVUŞTU .
1977 de bende Yunanistan’daydım orada pleksi glas imalatı yapıyordum bir işletmede gittiğimin haftasında da orada kaza geçirdim yandım. Tabi uzun zaman hastanede kaldım orada...Ve babamın cenazesine bile gelemedim. 1988 dede RAHMETLİ KARDEŞİM NAMI DEĞER LAKABIYLA TAKARO...STEFO...ONLAR BEYAZ ATLARA BİNİP GİTİLER. MEKANLARI CENET OLSUN BABAM. ve. KARDEŞİM..
Teşekkürümdür köyümün gazetesi Çengelköy gazetesine sayın Yalçın beyin sayesinde gazetede çıkan yazımda. Yazımın yayınlanmasından sonra. Çengelköy’de karşılaştığım Çengelköy’lülerle ve Çengelköy gazetesi okurlarının yazdığım yazıdan dolayı gösterdikleri samimi teşekkürlerini, ve yazmaya devam etmemi gazeteyi de bırakmam için yapmış oldukları güzel sözleri için önce sayın gazete editörü YALÇIN beye CENGELKÖY HALKINA VE ÇENGELKÖY GAZETESİ OKURLARINA TEŞEKÜRLERİMİ BORÇ BİLİRİM...Köyümden bir çok arkadaşım aradı hatta yaz bizi de seni destekliyoruz demeleri de ayrı bir onur gurur kaynağım oldu, benim için. İsterdim o isimleri de yazmaya olur ya insanız beşer şaşarız birinin gözden kaçmış ismini yazamasam üzülürüm...
ONDANDIR Kİ BİR DAHA SİZ ÇENGELKÖY’LÜLERE BİR DAHA TEŞEKKÜRLERİMİ BORÇ BİLİRİM..Tabi Çengelköy’ü anlatmakla yaşanmışlıklarıyla anlatmakla bitiremeyiz. Ne o güzel komşulukları anlatabileceğimiz o güzel kelimeleri de bulmakta zorlanırız neden mi ? Ben yeni mahalleliyim dedede babamda bende çocuklarımda torunlarımda Çengelköy yeni mahalleliyiz...
Zaten bir yabancı geldiğinde bir aileyi bir şahsı arayacaksa önce Çengelköy’e gelir ve Çengelköy’de hangi mahallesin de oturduğunu bulması lazım. Mesela BAKIRCI BAŞI, LEKECİ NURİ, YENİ MAHALLE HAVUZ BAŞI.
AZ DAHA UNUTUYORDUM BEKAR DERESİNİ... YAZMADAN
OLMAZ. BEKAR DERESİ ŞİMDİ Kİ YILDIRIM BEYAZIT CAMİSİNİN OLDUĞU YERDİR...
KULELİ MAHALLESİ...Çengelköy’ün kendine has mahallleri vardı, birine evinizi tarif ederken Çengelköy’e geldiğinde yeni mahalleyi sor sonra mahalleye geldiğinde de aradığın insanı sorardın kime mi. Şimdi kalmayan mahalle bakkalına sorulurdu kimin evi nerdedir diye...
Ya şimdi kalmadı tabi ki bu mahalleler eskiler için var tabiî ki de ben hala Çengelköy’de yeni mahallede oturuyorum derim. Yeni nesil ne kadar bilir bu mahalleleri bilemiyorum. Ama bizler anlatalım ki yeni nesilde Çengelköy’ün semtimizin mahallelerinden bilgisi olsun. Herkesi tüm saygımla sevgimle selamlarım kalın sağlıcakla sayın Çengelköy’lüler. Tabi bu arada da Çengelköy’den bir çok cenazeler oldu çok kısa dönemde. Birçok arkadaşımız hakkın rahmetine kavuştu. Bende hakkın rahmetine kavuşan Çengelköy’lülere Allahtan rahmet ailelerine sevenlerine SABIRLAR DİLERİM MEKANLARI CENNET OLSUN...
“5. CUMBA EDEBİYAT ŞENLİĞİ” SONA ERDİ...
8-9-10 Kasım tarihlerinde Burhaniye mahallesinde bulunan Üsküdar Gençlik Merkezi’nde düzenlediğimiz edebiyat şenliğimiz tamamlandı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ KENT LOKANTASI İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NUN KATILIMIYLA AÇILDI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Bunu Türkiye'nin her yerinde insanlar istiyor ve birçok belediye, hatta sadece CHP’li belediyeler değil, başka belediyeler de farklı isimlerle böyle bir ihtiyacı karşılama yönünde adımlar atılıyor”
BAŞKAN DEDETAŞ, ORDU KÜLTÜR BULUŞMALARI’NA KATILDI
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İBB tarafından “Kültür Buluşmaları” kapsamında Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen 13. Ordu Günleri’ne katıldı.
BEYLERBEYİLİLER BULUŞTU
Beylerbeyililerin her yıl düzenlediği piknikli toplantı ekim ayında yapıldı.
TEMAD GENEL BAŞKAN ADAYI NECMİ TENGİLİMOĞLU'NUN ÜSKÜDAR TEMAD ZİYARETİ
Ülke genelinde 98 şubesi bulunan TEMAD'ın 19 şubesine yapılan bu ziyaret, yüzde yirmi gibi rekor bir orana sahip olması nedeniyle büyük ilgi uyandırdı.
ÜSKÜDAR’DA DÖNÜŞÜM AMAÇLI İMZALAR ATILIYOR...
“Üsküdar Yenileniyor” Projesi Kapsamında Acıbadem Mahallesi Baltepe Apartmanı İle Dönüşüm Süreci Başladı
CUMBA SİZLERİ BURHANİYE’YE BEKLİYOR...
Üsküdar da kurulan ve sanat edebiyat dünyasına katkılar sunan CUMBA Kültür Sanat platformu tamamı ücretsiz etkinliklerine sizleri bekliyor?
GENÇLER NEDEN GÖÇ EDİYOR
Ekonomist Turhan Bal: “Türkiye'de Gençlerin Yurt Dışına Göç Eğilimi, Teknolojik Kayıplar ve Ülke Ekonomisi İçin Ciddi Tehditler Oluşturuyor”
ÜSKÜDAR “KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLGİLENDİRME OFİSLERİ” KAPILARINI AÇTI
Üsküdar Belediyesi, “Üsküdar Yenileniyor” projesi kapsamında Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofislerinin ilkini Bahçelievler mahallesinde açtı
ÇENGELKÖYSPORA BÜYÜK TERBİYESİZLİK !
Mülkiyeti Boğaziçi üniversitesine ait olan ancak kullanımı protokol ile Çengelköyspor a verilen Kuleli de bulunan tesislerimize 22.Ekim sabahı fiili müdahele edildi ve kulübün tüm eşyaları tarımar edildi tabelaları söküldü.