
ÜSKÜDAR'DA DÖNÜŞMESİ GEREKEN ONBİNLERCE BİNA VAR ...


Üsküdar İmar Derneği kurucusu ve Sosyal medya hesaplarının yöneticisi Kadir Ünal ile Kirazlıtepe de buluştuk ve kentsel dönüşüm hakkındaki fikirlerini dinledik.
ÜSKÜDAR'DA DÖNÜŞMESİ GEREKEN ON BİNLERCE BİNA VAR ...
Üsküdar İmar Grubu Sosyal medya hesaplarının yöneticisi Kadir Ünal ile Kirazlıtepe de buluştuk ve kentsel dönüşüm hakkındaki fikirlerini dinledik.
Söz şimdi kadir Ünal’da ;
Üsküdar’da 40,000 bina yapı stokunun 30,000 kadarı riskli bina tanımına uyuyor. Bu İstanbul depreminden önce dönüştürülmesi gereken 30.000 bina var anlamına geliyor.
1999 gölcük depreminden bu yana 21 yıl geçti bu 21 yıl içinde Üsküdar’da resmi binaların dönüşümü yapıldı okullar kaymakamlık belediye başkanlığı idari hizmet binaları hastaneler yenilendi. Ama vatandaşın konut ve işyerleri dönüştürülemedi. Yeni yapı stokları üretilemedi.
Mevcut yapı stokunun sadece %20 si 2000 sonrasında yapılabildi.
Bunun sebebi Üsküdar’ın yarısı Boğaziçi imar yasası kapsamında olan ve 18, madde uygulanarak imar kadastrosu uygulanmayan imar planları olmayan bölgelerden 1/3 ü de eski Üsküdar tarihi dokusu sebebiyle dokunulması zor olan bölgelerden oluşmasıdır.
Geçen dönemde Boğaziçi geri görünüm ve etkileşim bölgesinde 1/1000lik imar planları yapılmış olsa da imar kadastrosu yapılmadığı için imar planları dönüşümü tetikleyemedi.
Üsküdarlı diyor ki benim arsam var inşaat yapamıyorum benim binam var yıkıp yenileyemiyorum güçlendiremiyorum. 20,000 - 50,000 - 100,000 metrelik parseller var yüzlerce hissedar bir araya gelip birlikte proje üretmemiz isteniyor. Bir araya gelmemiz mümkün değil bir araya gelsek bile proje üretebilecek altyapıyı oluşturmamız zor. Mütahitlerin kucağına atılmış oluruz.
Üsküdar belediyesi ve bakanlık Kirazlıtepe’de 180,000 m2 alanda bir proje üretti. Bunu yaparken örnek bir proje üretiyoruz bunu tüm bölgede uygulayacağız diyemedi.
Aksine bu projeyi sadece size mahsus geliştirdik devlet sübvanse etti başka hiçbir yerde uygulanması mümkün değil denildi.
Bölgede uygulanması mümkün olmayan emsal gösterilemeyecek bir projenin kentsel dönüşümün önünü tıkayabileceği hesap edilmedi.
Benim kanaatim. Üsküdar’da özellikle de Boğaziçi yasasına tabi bölgelerde kentsel dönüşümün önünü tıkayan yanlış adımlar atıldı.
1- İmar barışı sadece imarlı riskli olmayan binalarla sınırlı tutulmadı. Hiçbir mühendislik hizmeti olmayan imar parselinde bulunmayan binalara yapı kayıt belgesi alrsan “yırtarsın” mesajı verildi.
2- Parseller çok büyük parsel küçültmeye gideceğiz ama parsel hissedarlarının yarısı imza versin belediye de parselleri küçültsün denildi. Belediye kendi görevi olan 18, madde uygulaması yaparak imar adaları imar parselleri oluşturma işini sırtından atmaya çalıştı.
3- İmar adaları , imar parselleri oluşturulmadan kıyıda köşede kalmış küçük parsellere ruhsat vererek yarın startı verilebilecek büyük projelerin içinde küçük çiviler oluşmasına müsaade ediliyor.
Benim kanaatim o ki Üsküdar’da kentsel dönüşüm yapılmak isteniyorsa 3 büyük adım atılmalı.
1- Rezerv alanları oluşturularak buralarda üretilen binalar riskli yapı sahiplerine hak edişleri oranında gerekirse de borçlandırılarak verilmeli.
2- Kirazlı Tepe de 180 dönümlük alanda yapılan kentsel dönüşüm projelerinin benzerleri en kısa sürede üretilerek hayata geçirilmeli.
3- Parsel sahipleri hisse çoğunluğu ile müracaat etsin parsel küçültelim söyleminden ivedilikle vazgeçerek her hak sahibini mümkün mertebe yerinde bırakan hakkaniyetli bir 18. madde uygulamasına geçilmeli.
Ne yerel yönetimin ne de bölgede ikamet eden vatandaşların işin ciddiyetini kavradıkları kanaatinde değilim.
Yerel yönetimin en önde gelen vazifelerinden biri 18.Madde uygulaması yaparak imar alanları oluşturmak ve imar planlarına uygun yapılaşmayı kontrol etmektir.
Parsel bazında anlaşın dönüşüm yakın demek topu taca atmak vazifeden kaçmaktır.
Ben katıma kat isterim arsam kıymetli bunca yıl bekledim aza razı değilim yaklaşımı da doğru değil.
Gerekirse binalarımızın yenilenme masrafını 10 yıllık borçlanma ile kira öder gibi ödeyeceğiz. Arsa paylarımız yetersizse arsa payını artıracağız aza çoğa bakmadan anlaşma yoluna gideceğiz. Her şeyi devletten beklemeyeceğiz. Bir an önce kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz.
Benim 1151 ada 98 parselde 100 m2 tapum 3 katlı binam vardı. Binamı güçlendirdim tapumu 350 m2 ye çıkardım. 1 kat dükkanın kirasını alıyor 2 kat evi de dubleks olarak kullanıyorum. Neticede kendim için içim rahat. Ama bir deprem vukuunda çevremdeki komşularımın büyük bölümü enkaz altında kalacak. Şimdiden kentsel dönüşümün ivedilikle yapılmasını istiyor bunun için elimden gelen ne varsa hazırım diyorum.
https://www.facebook.com/groups/
Üsküdar imar
ÜSKÜDAR BAĞLARBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ YENİ YÜZÜYLE KAPILARINI AÇTI
DEDETAŞ " 31 Mart seçimlerinden sonra görevi devraldığımız günden beri tahakkuk etmiş olan tüm SGK ve vergi borçlarını ödedik."
ÜSKÜDAR’DA OTİZM FARKINDALIK ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Üsküdar Belediyesi tarafından Otizm Farkındalık Haftası kapsamında “Farklılıklar Bize Renk Katar” sloganıyla etkinlik düzenlendi.
BOĞAZİÇİ ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ GENEL KURULU YAPILDI
23 MART Pazar günü dernek üyelerinin yoğun katılımı ile saat 14.00 de başladı, katılan üyeler yoklama cetveline imzalarını attılar.
TÜED'den 2000 sonrası emeklilere intibak talebi
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklerin giderilmesi için 2000 sonrasında emekli olanlara intibak yapılmasını talep etti.
ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANI DEDETAŞ, CHP’NİN CUMHURBAŞKANLIĞI ÖN SEÇİMİNDE OYUNU KULLANDI
Sinem Dedetaş: “Özellikle dayanışma sandıklarında yüksek bir katılım var, bütün ilçelerde takip ediyoruz. Örgütümüze tüm hazırlıkları için teşekkür ediyoruz.
ÇENGELKÖY BP PETROL OFİSİ OLDU...
Çengelköy de yılladır BP markası ile halka hizmet eden KARAKAŞ petrol şirketin Petrol Ofisine devredilmesi ile beraber artık yeni markası ile yoluna devam edecek.
SAADET ÜSKÜDAR İFTAR BULUŞMASI
Saadet Partisi Eski Belediye başkanı Yılmaz Bayat ve İlçe başkanı Hakan Tevfik Erdağı Üsküdar' ın muhtarlarıyla 11.Mart akşamı Üsküdar ilçe binasında iftarda buluştu.
ÇENGELKÖY DUDULLU 1-1
Son maça grup ikincisi olarak çıktık berabere kaldığımız halde ligi dördüncü bitirdik.
BURHAN MAKIROĞLU GAZETECİLER İLE İFTARDA BULUŞTU...
Üsküdar’ın tanınan iş insanı Burhan Makıroğlu Gazetecilerle 8.Mart akşamı iftarda buluştu.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NİN 3. KENT LOKANTASI HİZMETE GİRDİ
İmamoğlu: “Ramazan ayında sizlerin sofrasında olmak, sizlerle sofralarınızda buluşmak benim için çok özel bir durumdur. Milyonlarca insanımızın dertleriyle dertlenmek ve onlara çözüm bulma gayretimiz, şiarımızdır”