Toplum gülmeyi unuttu

Yalçın Soysevinç
Tarih 28 Haziran 2016, 21:34

Toplum gülmeyi unuttu

Mizah diğer deyimle gülmece hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türü. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizildiği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.

Molier ne demiş “beni isterseniz dövün ama bırakın istediğim gibi güleyim” bir diğeri “herkesin sizi sevmesini istiyorsanız gülün gülümseyin” demiş. Nasrettin Hoca fıkraları Bektaşi fıkraları hep hoşgörü nün sınırları içinde idi. Karadeniz ,Kayseri Yahudi fıkraları farklımı sanki. 2016 da yapılan bir araştırmaya göre espri yaratıcılığı üreticiliği değişim sağlayan önemli bir güçtür.

Kemal Sunal filimleri ve Güldür güldür şov programları da olmasa televizyon kanallarında gülecek hiçbir şey yok. Haberler içler acısı öldürülen kamu görevlileri cenaze törenlerinden dümdüz olan şehirlerden sonra neye gülebiliriz ki. Yada kadın cinayet haberlerinden çocuk tecavüz haberlerinden sonra neye gülebiliriz ki.

Velhasıl gülecek halimiz de kalmadı mecalimiz de. Yıllardır bir siyasetçi mecliste ve partisinin grup toplantısında yaptığı esprilerle dinleyicileri güldürmeye başladı. Yeni Başbakan Binali Yıldırım dan bahsediyorum başkasından değil. Muhafazakar kesimden de bir Erdal İnenü neden çıkmasın. Konuşmasını yaptıktan sonra muhalif sıranın önündeki vekillerin ellerini sıkması çok hoşuma gitti nihayet dedim toplumu kuşatan gerilimi biraz olsun azaltabilecek biri çıktı ortaya.

Her siyasetçinin hem parti içinde ki muhalefetine ve karşı partilere saldırması çekilmez bir hal aldı. İktidar yetkililerinin ellerinde her türlü imkanları olduğu halde muhalefeti suçlaması da gerilimlerin üzerine tuz biber ekiyor.

Toplum artık siyasi çekişme değil bu ülke elbirliği ile nasıl ileri gider eğitim nasıl pozitif bir hale getirilir, üniversiteler bilimsel kalkınmaya nasıl destek olur bunları görmek istiyor. Kısır çekişmeler izlemek istemiyoruz. Sağlık sosyal güvenlik haklarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Gençlerimizin iş bulmasını buldukları zaman da köle gibi değil insan gibi ücretler almasını istiyoruz.

Ve en önemlisi gülmek istiyoruz. Bu toplum bu kadar sorunu kaldıramıyor yaşam kalitesinin artması sağlanmalı acilen barış sağlanmalı en büyük sorun o zira. Şehirlerin el geçirilmesinin imkansız olduğunu gördüğü halde pkk hala bu çatışmayı neden sürdürüyor anlayamadım gitti. Artık yeter silahlar sussun kimsenin anası ağlamasın çocukları ağlamasın. Herkesin gülmeye hakkı var artk ağlamak değil gülmek istiyoruz.

 

 

Bu haber 905 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI