Ata 2 kısa tarihçe

Yalçın Soysevinç
Tarih 02 Mayıs 2016, 18:56

Ata 2 kısa tarihçe 



1985 yılında bir araya gelen ortaklar alınan tapuya bedellerini ödeyerek Ata 2 Kooperatifine üye olmuşlardır. İki yıl boyunca üyeler güç birliği yaparak 1987 de yapılan ihalelere göre başlayan inşaatlarının bitmesini yıllarca beklemişlerdir.


2000 yılında tüm inşaatlar bitmiş ve ortaklara teslim edilmiştir. Gelelim tapunun durumuna 1987 de orman ilgili kadastro komisyonu bölgemizde çalışmalar yapmış 641.000 metrekare olan tek tapumuzu 6 parçaya ayırmış bir büyük parça 102 parsel hazine adına  2-B yani orman vasfını yitirmiş arazi olarak , 103 parseli halen orman olarak 101-88-99-100 parselleri ise Ata 2 adına tespit etmiştir.


Ardından Hazine avukatları durmamış 102 için ve 103 için tapu iptal davaları açmıştır. O yıllar Ata 2 yoğun hukuki mücadele içine girmiş ancak 102 parsel 2001 Nisan ayında Yargıtay’ın ilamı ve son kararı ile hazineye 2-b adına kaydedilmiştir. Bundan sonra her siyasi seçim dönemi her parti adayına talepler iletilmiş ve hepsinden dönemleri içinde destekler alınmıştır. Ta ki 2010 yılına kadar komşu kooperatifler ile ortak çalışmalar yürütülmüştür.


Bu işi ülkemizin kanayan bir yarası olarak gören hükümet önce 2010 kadastro kanununu çıkararak Türkiye çapında 2-B ölçüm ve hak sahipliği çalışması yapmış ve listeler düzenlemiştir.


Askıya çıktığında ata 2 yönetimi uyumamış ve gerekli itirazlarını yapmış ve cevaplarını almıştır. O günlerde nasıl bir yasa çıkacağını kimse bilemediği için geçmişte tapusu olanların bedelsiz alıp alamayacağı para ile alacakların nasıl bedellerle alacağı belli değildi.


Ama Ata 2 çalışmalarını hep bedelsiz iade üzerinden yürüttü ve başarılı olarak meclisteki siyasi partilere anlattı. Yasa 2012 Nisan ayında çıktı onun ardından hemen uygulama yapılmasını bekledik. Ancak uygulama milli emlak ın çeşitli yorumları ile uzadı. Bu yasa bizim gibi tapusu iptal edilenlerin sorununu çözmek için çıkmıştır diye inatlı çalışmalarla 2015 Şubat ayına kadar geldik.  


Bu sefer engel 2010 da yapılan 102 parsel in kadastroda parçalanmış olması ve o haliyle çözümün çok zor görünmesi idi. Kooperatifin brüt emsalini kaybetmeden nasıl çözeriz diye 15 Kasım 2015 e gelindi.  Hazineye ve işlemi yapan kadastroya açılacak davaların işimizi daha da uzatacağını düşünüyorduk. Derken Hazine birçok çabamız sonucu 102 parseli birleştirdi tarih Şubat 2016 engel kalmadı tapumuzu alıyoruz derken işgalli bölgenin avukatları mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldırdılar. Ata 2 nin hukuk servisinin de müdahil olduğu davaya yıllardır yapılan çalışmalar raporlar uzman görüşleri idare mahkemesine bir kez daha haklılığımızı ortaya koyma adına sunuldu.


İdare mahkemesine başvuralar gitgide artmakta tüm mahkemelere dosyalar sunulmakta umarız yüce mahkeme adil kararını tez zamanda verir.


Karalama iftira yapmadan yol almalıyız diye düşünüyorum. Görevde olsam da olmasam da burada beraber yaşayacağız. Yeni bir nefes yeni bir soluk olsun diye de bu yıl ki genel kurulda aday değildim. Görev yaptığım süre içerisinde kooperatifler kanunu ana sözleşme ve genel Kurul kararlarına uygun basiretli bir şekilde hizmet etmeye çalıştım. 

Bu haber 1124 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI