Büyükşehirlerin sayısı arttı İl özel idareleri kalktı

Büyükşehirlerin sayısı arttı İl özel idareleri kalktı


6330 Sayılı kanunla Büyükşehir belediyelerinin sayısı  13 ekleme ile 29 a çıktı. Adana
Bursa Gaziantep Kocaeli Adapazarı Diyarbakır İstanbul Konya Ankara Erzurum İzmir Mersin Antalya
Eskişehir Kayseri  Samsun illerine nüfusları 750.000 i geçen illerin de eklenmesi  ile yani Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van ile beraber sayıları yirmi dokuza çıktı.


Çıktı da ne oldu demeyin mesele sayılarda değil.  Büyükşehirlerde ilk seçimden sonra il özel idaresi diye bir yapılanma olmayacak. Yani ilde ki yatırımların kararını Ankara merkezi yönetim değil yerel büyükşehir belediye meclisi verecek.


2014 yerel seçimlerinde hangi adaylar için oy kullanacağımız da değişmiş oldu. İlk olarak büyükşehir belediye başkanına ,İlçe belediye başkanına İlçe belediye meclis üyeliğine ve büyükşehir belediye meclisi üyeliğine ve muhtar adayına.


Büyükşehir meclisi 29 ilde olduğu gibi İstanbul da yatırımlara karar verecek öncelikleri belirleyecek.  Bir nebze olsun Ankara’nın etkisi azalmış olacak. İstanbul da İl özel idaresi olmayacağı için Valilerin de etkisi azalacak ancak yatırım izleme koordinasyon başkanlığı adıyla görev yapacak bir heyetin başkanı olacaklar.


Bence bundan böyle belediye meclisleri çok daha önemli olacaklar. Yerel seçimler başkan seçmekten ibaret değil meclis üyelerini de seçiyoruz ama meclisler bundan sonra daha etkin olacaklar. Partiler belediye meclislerini belirlerken yetkin adayları tespit etmeli ve listelerini buna göre oluşturmalı.


CHP de süreç ilerliyor aday adayları başvurularını yaptı AK parti aday adayları 15 Ekimden itibaren başvurularını yapacaklar.  

 

 

Bu haber 1878 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI