Maç oynanırken kural değişmez

Yalçın Soysevinç
Tarih 01 Kasım 2012, 10:17
Maç oynanırken kural değişmez
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek in Ekim ayı içerisindeki açıklamalarını okumuşsunuzdur veya televizyonlardan izlemişsinizdir. Maç oynanırken yine kural değiştirmek istiyorlar. Sosyal güvenlik açığını emeklilik yaşını daha da yükselterek kapatma arayışı var sanıyorum.
Bakan hala 49 yaşında emekli olanlar var emeklik yaşı daha da artırılmalı 65 olmalı ve emeklilik bekleyenlerin de yaş sınırı yükseltilmeli diye. 1990 lı yıllarda 38 yaşında emekli olan insanlar vardı bu gerçek bunu düşünen ve önlem almaya çalışan o günün hükümeti kademeli emeklilik diye bir yasa çıkardı. Emekli sandığı SSK ve bağkurluları birbirlerine emeklilik yaş şartlarını yakınlaştırdı. O zamanlar sendikalar direndi yaş da kademeli geçişe okey verdi ama prim gün sayısının artmasını tedrici olarak engelledi. Emekli sandığı mensupları ve bağkurlular 9000 gün prim ödeyerek emekli olabiliyorlardı.
Yasada bu 9000 gün gibi devasa prime dokunmadılar ama bunlara da kademeli yaş yükseltmesi yaptılar.
Bendeniz de 1994 den beri bağkura prim ödeyen bir arkadaşınızım. Öncesinde Akbank emekli sandığından 6 ay Toprak Holding Finansman ve Cakurtaran Holding den toplam 6.5 yıl SSK primim var. Hepsini yıllardır dikkatle topladım bağkur ile birleştirdim. 2012 Ocak ayında toplam 9000 gün prim ödemişliğim olduğu halde 2000 yılında çıkan garabet kanun yüzünden emekli olamıyorum. Çünkü  50 yaşıma basınca emekli olabileceğim. Her ay bağkur primini yatırırken emeklilik yaşımı uzatanları üzüntüyle ve esefle anıyorum.
Madem primlerimiz 9000 gün bir de yaşımızı neden yükselttiniz. Bu satırlardan tüm vekillere hükümete ve muhalefet partilerine seslenmek istiyorum. “maç oynanırken kuralları değiştirmeyin. Zaten 2008 den sonra sosyal güvenliğe kayıt olanlara 65 yaş emeklilik sınırı getirildi bu yetmiyor mu ? Hatta 9000 gün prim dolduranlara yaş sınırı olmadan emeklilik hakkı tanıyın.”
Sözüm ona üç sosyal güvenlik kurumu birleştirildi tek çatı altında toplandı. SSK lılar hala 5000 küsür günlerle emekli olurlarken bağkurlular hem prim konusunda hem yaş konusunda eziliyorlar.
Bu konuyu en iyi Başbakan Erdoğan anlar ama ona hiçbir esnaf federasyonunun bu konuyu hatırlattığını sanmıyorum. Millet bir çaresini bulup SSK ya geçiyor oradan emekli olmanın çarelerini arıyor.
İlla yaş sınırı yükseltilecekse 9000 gün prim ödeyenler bu durumdan muaf tutulmalı, hatta bir yasa ile 9000 gün prim ödeyenlere emeklilik hakkı tanınmalı. Bu konuyu konuştuğum herkes hayretler içinde kalıyor 9300 gün prim ödeyen biri nasıl hala emekli olamıyor diye iki yıl daha ödeyeceği duyunca hayret katsayısı artıyor.
Bu vesile ile Kurban bayramınızı ve Cumhuriyet bayramınızı kutlarım.
Bu haber 1292 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI