Seçim takvimi ilan edildi: Seçmen listeleri 4 Ocak’ta askıda

Yalçın Soysevinç
Tarih 14 Aralık 2018, 11:43

Seçim takvimi ilan edildi: Seçmen listeleri 4 Ocak’ta askıda


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere ilişkin resmi takvimi ilan etti. 

Resmi Gazete’de yayınlanan YSK kararı yerel seçimlerle ilgili resmi sürecin 1 Ocak’ta başlayacağı bildirildi ve takvim kronolojik olarak anlatıldı. 


2 Ocak: Seçime katılacak partiler YSK tarafından ilan edilecek.

3 Ocak: Partilerden ön seçim yapıp yapmayacaklarını bildirmesi istenecek.

4 Ocak: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin, tutuklular ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listeler güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak ve itirazlar başlayacak. Seçmen kayıtlarının www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanmasına da 4 Ocak’ta başlanacak.

17 Ocak: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin indirilmesi ve itirazların son günü 17 Ocak.

27 Ocak: Partilerin oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekilecek.

3 Şubat: Partilerin hangi seçim bölgelerinde önseçime ya da aday yoklamasına katılacakları ilan edilecek.

21 Ocak: Partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamasının son günü.

27 Şubat: İlçe seçim kurullarınca seyyar sandık oluşturma ve hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin seyyar sandıkları işlenmesi çalışmaları son bulacak.

28 Şubat: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

3 Mart: Kesin aday listeleri ilan edilecek.

10 Mart: Geçici ilçe seçim kurulları oluşumları tamamlanacak.

12 Mart: Birden fazla siyasi parti veya bağımsız adayın aynı miting alanı için aynı tarih ve saatte tahsis talebinde bulunmaları halinde  ilçe seçim kurulu başkanınca kura çekme işlemi yapılacak.

21 Mart: Propaganda ve yasakları başlayacak.

30 Mart: Seçim propagandası saat 18.00’de sona erecek. 

Bu seçim takvimi 14.Aralık 2018 günü açıklandı Seçim kurulu partilere daha o gün hatırlatıyor ön seçim yapacakmısın diye ama partiler ve önseçim baskısı altında olan CHP de yetkililer bir ay önceden beri yetişmez demiyorlarmıydı. Haydi ön seçimi geçtik eğilim yoklaması bile yapılmadan adaylar belirleniyor. Ben kamuoyu araştırmalarına anketlere ne kadar güvenileceğini sayın okura bırakıyorum.

Ak partinin 10 yıl önce eğilim yoklaması yapıp tüm İstanbul ilçe belediye başkanı adaylarını öçlüklerini gözlerimle gördüm. 5 yıl önce ise Üsküdar ve pek çok ilçede CHP eğilim yoklaması yaptı ama sonucunu uygulamadı PM üyesi bir milletvekilini aday yaptı.

Bir kere şunu belirteyim milletvekili olan birinin belediye başkan adayı yapılmasını tuhaf buluyorum. Aday bir sene önce milletvekili olmak için uğraşmış çalışmış vatandaştan oy istemiş, ama şimdi onu beğenmemiş ve belediye başkanı adayı olmak istemiş. İşte samimiyetsizlik burada vekil seçilemeyince meclise dönüp vekilliğe devam ettikten sonra seçimi ne kadar ciddiye alır. Değerlendirmesini sizlere bırakıyorum.

Bu partilerde insan kıtlığımı var ki vekillerin adı başkanlıkta da geçiyor.

Aslında insan kıtlığı yok hegomonik olarak köşeleri tutanlar diğerlerinin sivrilmesini pek istemiyor. Belediye başkanlığını elinde bulunduran parti de karşı aday öyle kolay kolay çıkamıyor. Aslında adaylıklar önseçimlerden çıksa bu konuları konuşmazdık bile.

Sanırım aralık sonuna kadar Üsküdar Belediye başkan adayları belli olacak ocağa kalan aday çalışma fırsatı bulamayacak bir kaosun içine düşecek.

  

 

Bu haber 1916 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI