Mart değinmeleri

Mart değinmeleri


Aylık köşe yazısı yazmanın dezavantajları var güncelliği kaybedebiliyor ama bir de avantajı var geçen ayı değerlendirmek istiyorsan ufuk geniş istediğin gibi değerlendir istediğini değerlendir.


Geçen mart ayı pek çok önemli günü barındırıyordu diğer martlar gibi. İlki 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar günü bugün 150 yıl önce eşitsizliğe başkaldıran ABD li işçi kadınların fabrikalarında öldürüldükleri gün o yüzden bir kutlama gününden ziyade anma günü ama ülkemizde kadına karşı yükselen şiddet ve vahşet dalgasından dolayı konu emekçi kadın gününden ziyade kadın ölümlerinin tecavüzlerinin cinayetlerinin anıldığı hatırlandığı bir gün olmaya başladı ve bu gidişle de böyle sürecek.

Konu açılmışken şiddete uğrayan kadınların suçluları yargılanırken kravat takıp indirim elde etmesinin önü kapatılmalı hakimlerin bu indirim hakları yasayla ellerinden alınmalı. Aileler bu konuda sessiz kalmamalı sapıkları kim olursa olsun deşifre etmeli. Bir örnek vereyim mi “

Edirne'nin Keşan ilçesinde, 2016 yılında 16 yaşında olan baldızının kızı E.E.'ye cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Hikmet Pamuk (70), tutuklu yargılandığı davada, 'çocuğun cinsel istismarı' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından toplam 37, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Keşan'ın  Akhoca Köyünde çiftçilik yapan, evli ve 2 çocuk babası Hikmet Pamuk, 2010 yılında 10 yaşında olan baldızının kızı olan E.E.ye tacizde bulunmaya başladı. Hikmet Pamuk, ilerleyen süreçte de E.E. ile tehdit ve cep telefonuyla çektiği görüntülerle şantajda bulunarak köydeki evin yanı sıra Keşan'daki bir evde zorla istismarda bulunmaya devam etti. E.E., 2016 yılında yaşadıklarına dayanamayarak durumu ailesine anlattı. Bunun üzerine aile, Keşan Cumhuriyet Başsavcılığı ve İlçe Jandarma Komutanlığına giderek Hikmet Pamuk'tan şikayetçi oldu. Yakalanarak, gözaltına alınan Pamuk, küçük kızla para karşılığı ilişkiye girdiğini savunarak, tehdit ve şantaj suçlamalarını kabul etmedi. Pamuk, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, cezaevine konuldu.


İSTİSMARI KAYDA ALMIŞ

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına tutuklu sanık Hikmet Pamuk ve avukatı katıldı. Duruşmada gelen yazı cevaplarının okunmasının ardından duruşma savcısı, önceki celse verdiği mütalaasını tekrarladı. Mütalaada mağdurun eniştesi olan sanığın, torunlarıyla arkadaş olması nedeniyle evine gelip bazen yatıya kalan E.E.'ye, 2010 ve 2011 yılları içerisinde cinsel davranışlarda bulunmaya başladığı belirtildi. Mütalaada ayrıca sanığın yaşı küçük mağduru babasına şikayet edeceği şeklinde tehditlerde bulunduğu, 2011'den 2016'ya kadar mağdurla zorla birlikte olduğu hususlarına yer verildi.”

Bu haberin detaylarını ararken yaptığım taramada o kadar çok olay okudum artık içim kabul edemiyor lafın kısası bu cezalarda indirime son verilmeli gereken ne ise yapılmalı.

18 Mart Çanakkale zaferi ve şehitleri anma günü törenler yapıldı anmalar yapıldı 103.yılıydı Çanakkale zaferinin emperyalistler pek çok cephede yenilen Osmanlı nın kalbine İstanbul a hareket etmekteydiler ama karşılarında bu denli dirayetli bir savunma göreceklerini tahmin etmediler.

Çanakkale savaşının pek bilinmeyen kahramanlarından birini hatırlatacağım sizlere Edremit’te dağlara düşen bir uçağın oradan yüklenip getirilmesini tamir edilmesini 18 marttan iki gün önce yaptığı keşif sırasında İngilizlerin mayınları temizlediğini fark eden bir uçağımız olduğunu biliyormusunuz ? Uçağın adı Ertuğrul pilotu Cemal bey teknisyeni Vartan ustadır .keşif uçuşlarında mayınları yok olduğunu fark eder ve raporlarını verirler Nusrat mayın gemisi bir daha mayın döşer boğaza ve tuzağa düşer dev donanma ki o donanma o yılların en güçlü donanmasıdır. İşte o gün 18 Mart 1915 dir.

Çanakkale şehitliğine gittiğinizde üşenmeden mezar taşları onuyunuz şehitlerimizin isimlerine dikkat ediniz Türk,Kürt,Ermeni,Rum ve Arapların yan yana yattıklarını göreceksiniz şu anda yazarken bile duygulanıyorum.

O kardeşlik kader kerdeşliği bu yıllarda nasıl yaralandı umarım bir arada mutlu yaşama dileğimiz güçlenir huzurla beraber yaşarız.


Mart ta günler bitmez 21.Mart Nevruz kuzey yarı küremizin ekinoks yani mevsim dönüş günü  kutlu olsun ayrıca dünya şiir günü şiir sevenlerin ve yazarlarının günü kutlu olsun, şiirsiz şarkısız bir dünya olur mu ?


21.Mart down sendromluların günü hep çocuk kalan dostlarımız dünya keşke sizler gibi çocukça ve saf olsa.


14.Mart tıp bayramı tüm sağlık çalışanlarına şiddetsiz mesailer diliyorum.

21.Ormancılık günü , ormanlarımızın madencilere ve yapılaşmaya karşı korunmasını madencinin işi bittiğinde bulduğu gibi bırakmasını sağlayacak önlemlerin alınmasını diliyorum.


22.Mart dünya su günü 27 Mart Dünya Tiyatrolar günü Belediyelerin bol bol sahne açmasını doğru dürüst kulisler yapmasını diliyorum. Tiyatro can dır yoğun emek olan bir sanattır desteklenmelidir.


Neyse nisan ayına merhaba derken havalar ısınıyor Boğaziçini istanbul’u ihmal etmeyin değişik vapur seferleri var bunları kullanın yaşamınız güzelleştirin şiiri şarkıyı bulunca kaçırmayın.


İstanbul kalabalık olabilir trafik bunaltıyor olabilir ama o kadar etkinlik var ki mutlaka bazıları size göre? 

 

Bu haber 790 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI