Üsküdar CHP Tekel ve Emek Paneli düzenledi...

Üsküdar CHP Tekel ve Emek Paneli düzenledi...

Tarih 19 Nisan 2010, 21:16 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar İlçe Başkanı Mustafa Çetinkaya'nın düzenlediği panele Çetin Soysal ve Gürsel Tekin, konuktular .Konu ise 'sosyal demokrasinin Emeğe bakışa ve Tekel direnişi ' idi.


Üsküdar İlçe Başkanı Mustafa Çetinkaya’nın düzenlediği panele Çetin Soysal ve Gürsel Tekin, konuktular. Konu ise 'sosyal demokrasinin Emeğe bakışa ve Tekel direnişi' idi.


CHP Üsküdar İlçe Başkanlığınca Altunizade Kültür Merkezinde düzenlenen ''Sosyal Demokrasinin Emeğe Bakışı ve Tekel Direnişi'' konulu panelde konuşan Çetin Soysal, ''Türkiye'nin fotoğrafına bakıldığında durumun iç açıcı olmadığını'' söyledi.

''Demokratik açılım'' konusuna değinen Soysal, ''Türkiye'de etnik köken üzerine bir demokrasi anlayışı oturtulmaya çalışılıyor'' dedi.Soysal, ''Biz Romanların da sorununu biliyoruz, diğerlerinin de biliyoruz. Örneğin Alevi açılımı. Bunun için öyle büyük entelektüel tartışmalara da gerek yok. İki tane olay var. Cemevleri inanç merkezi olsun, ibadet merkezi olsun. Diyanet'te temsil olsun. Var mı başka? Gerisini tartışırız, konuşuruz. Yani demokrasiyi böyle etnik köken üzerine oturtan bir anlayış var'' diye konuştu.

Türkiye'nin 1970'li yıllardaki örgütlülük yapısına bakıldığında 36 milyon nüfuslu ülkede bugünün 3 katı kadar örgütlülük olduğunu belirten Soysal, özgür birey, örgütlü toplum olmadan demokratik devlet olamayacağını söyledi.

Örgütlülüğü olmayan toplumların demokrasiyi geliştirmesinin mümkün olmadığını ifade eden Soysal, ''Esas değiştirilmesi gereken bir şey varsa, bireyin özgürleşmesidir, toplumun örgütlenmesidir'' dedi.

Tekel işçilerinin eylemine de değinen Soysal, ''işçilerin sendikalara sendika olmayı öğrettiklerini'' savundu.

TBMM'de yapılan konuşmalarda ''CHP çivi bile çakmadı'' şeklinde sözlerin söylendiğini ifade eden Soysal, ''Doğru, CHP çivi çakmadı. Çiviyi bunlar çakıyorlar. Çiviyi öyle bir çakıyorlar ki, insan etine çakıyorlar. İnsanın canını acıtıyorlar. İşte Tekelde budur. Tekelde çivi çaktılar, çiviyi de insan etine çaktılar ve insanların canını acıttılar. İnsan etine çivi çakanları ve insanın canını yakanlardan hesap sorma günüdür bu gün. İşte o günün sorumluluğu ve bilinci içinde olmalıyız'' diye konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de Türkiye'de siyasi partilerin dünyada olduğu gibi beslendiği bazı kaynaklar olduğunu, sosyal demokrat partilerin de dayanak noktasının emek olduğunu söyledi.

Türkiye'deki sendikalı işçi sayısının geçmişe göre azaldığını ifade eden Tekin, ''Bunları dayanışma içinde birlikte aşacağız. Öz eleştiri yapmak gerekirse bizimde bazı eksikliklerimiz var. Önümüzdeki dönemde emekle iktidara kol kola yürümek üzere hep birlikte olacağız'' dedi.

Tek-Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise Türkiye'deki sendikal hareketin 12 Eylül'ün suskunluğu içinde adeta yolunu bulamaz hale geldiğini savundu.

İşçi ve emekçiler olmadan ülke demokrasisinin bir ayağının topal kalacağını ifade eden Türkel, ''Tekel işçileri Türkiye'nin mücadelesi en yüksek işçisidir. Mücadele konusunda deneyimlidir. Tekel işçileri 'Son Mohikanlar'dır. Biz, kamuda böyle mücadele edecek bir işçi daha göremeyeceğiz. Bu en son işçi mücadelesidir. Tekel işçisi, Türkiye'de işçi sınıfının uyanışı içinde mihenk taşıdır'' diye konuştu.
Bu haber 1307 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER