ÇENGELKÖY’DE KOMŞULUKLAR VE BOSTANLAR...

ÇENGELKÖY’DE KOMŞULUKLAR VE BOSTANLAR...

Tarih 08 Ekim 2021, 17:22 YazdırBu haberi yazdır

Tanasis Kiryako yazıyor eski Çengelköy ve bostanlar...

ÇENGELKÖY’DE KOMŞULUKLAR VE BOSTANLAR...

 

Meraklıya Çengelköy Notlarının yeni yazarı Tanaş ağbi ile yıllardır face sayfalarında paylaştıklarını gazetemize alalım yayınlayalım teklifimiz nihayet hayat buldu. Ondan eskiye dair anıları ve hatırladıklarını burada paylaşacağız. Umarız ilginizi çeker şimdi yazarımız ile sizleri baş başa bırakıyoruz?

 

Gerçi şimdi üç aile kaldı Çengelköy’de Rum olarak, sorarlar neden gitmediniz diye bazen. Burası Bizim vatanımız babamın annemin kardeşimin mezarı İstanbul’da onları bırakıp gidemem onları yalnız bırakamam.

KOMŞULUKLAR BÖYLE DEĞİLMİYDİ ?

Rum komşudan gelen bir tepsi musakkaya karşılık annemin gönderdiği bir tabak mantı Ermeni komşudan gelen midye dolma ve buna karşılık annemin elleriyle yaptığı bir tabak baklava. Zeytinyağlıyı, balığı Rumların elinden, dolmaları topiği Ermenilerin elinden, hamuru Türklerin, eti Kürtlerin elinden yiyeceksin. Cenazede, mutlulukta, bayramda bunlar paylaşılırdı ve bunun farkına varılırdı. Tabii yemekler, tatlılar. Bu renkler gitti, tatlar gitti, komşulara dağıtılan irmik helvaları, paskalya çörekleri, yumurtalar?

Çengelköy’de yaşayan Rumların % 85 si bostanlarla çiçekçilikle uğraşırdı. Bostanların olduğu yer daha çok yeni mahalledeydi.

Yeni mahalle Çengelköy’den ayrı bir semt gibiydi asıl Çengelköy’ün çarşısı da yeni mahallede çeşmenin olduğu yerdeydi Çengelköy’ün çarsısı.

Gelelim asıl konumuza Çengelköy’de şimdiki İsparkın olduğu yerde bostandı Pandelinin bostanıydı ama herkes PANDO nun bostanı derlerdi. O zaman Bostan döneminde Üsküdar Beykoz yolu havuz başı parkının önünden gidiş gelişti şimdide yayan bile geçemiyorsunuz arabaların park etmesinden.

Biz gelelim asıl konumuza Bostanlara yeni mahallede kalantor sokağın girişinden KERİME HATUN camisinden başlar Kalantor sokak ilk karşımıza gelen RIZA BEYİN ÇİÇEK BAHÇESİ.

 

Devamında dünyaca isim yapmış, meşhur SABUNCAKİS ÇİÇEK BAHCESİ. Orada da ki şimdi görmekte zor artık, GRAYOL ÇİÇEKLERİ YETİŞİRDİ. Oradan da tüm İstanbul’a dünyaya  gönderilirdi. Devamında yeni mahalleye doğru şimdi sağlık ocağın olduğu yerde VASİLİN  BOSTANI  başlardı  burada da   yalnız sebze yetiştirilirdi. Bostanda Vasil amca eşi ve annesi  çalışırlardı.

Tabi biz çocuğuz bostandan mevsimine göre ekmek ayvasından hurmalarda bilhassa kokulu  siyah salkım üzümden bostandan gizlice girip almamak  olmaz  bu her çocuğun hayallerini süslerdi.

Bostandan bir şeyler aşırmak. Fakkaaat  Vasil  amca  bostanda  çalışırken ikide bir  bağırırdı  “GÖRDÜM ORDASINIZ “ bizde kaçardık.

Fakaaat  zamanla anladık ki  bunu alışkanlık haline  getirmişti  bostanda  birileri varsa  kaçsınlar. Biz bunu öğrenince artık, Vasil amcanın “GÖRDÜM ORADASINIZ” diye bağırmasını   umarsamazdık. Vasilin bostanın devamında da   Dimitro’nun bostanı vardı   o bostanın sahibi  MADAN ANDRONİKİYDİ. o bostanı kiraya verirdi  daha sonra  da Kastamonu’lu Cideden gelen bir aile  çalıştırdı  uzun zaman. MADAMIN  bostanından sonrada  bizim bostan gelirdi.

Bende bizim bostanda  BAKLA AYŞE KADIN SALATALIK   LAHANA  HAVUÇ  BAKLA  KIVIRCIK SALATA  yetiştirildiğine  yetiştim hatta  toplamaya da   yardım ederdim babama.

Bostanda ilk yetişen turfanda derlerdi  o zaman  bir SEPETİN İÇİNE  KONUP  İLK GÖZ HAKKIDIR  KOMŞU HAKIDIR  DİYE  ETRAFTAKİ KOMŞULARA  DAĞITILIRDI..KOMŞU HAKKIDIR  DİYE..anneniz bostana gönderdiğinde git maydanoz al diye maydanoza  para alınmazdı  ALLAHIN..otundan paramı  alınır  derlerdi büyüklerimiz.

Ya şimdi maydanoz   3-4 t.l.den aşağı satılmıyor  pazarda...

Size de bir gün çicekçi Dimitro’nun çicek bahçesini  anlatayım  ben sümbülleri çok severim  çiçekçi  DİMİTRODA   Nato yolunda  sümbül yetiştirirdi, onu da bir başka zamana  bırakalım  sevgili  Çengelköy’lü  dostlarım kalın sağlıcakla

Bugünlük bu kadar...

Yalcın Soysevinç’e  bana verdiği  bu imkanı  için kendisine  ve  Çengelköy gazete  okurlarına  teşekkür ederim  hoşça kalın..

Tanasis

Tanasis Kiryako

 

Bu haber 460 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER